ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ

ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ

Ορισμένες κλιματικές ή μηχανικές συνθήκες, δυσανεξία σε ορισμένα προϊόντα... Είναι τόσοι οι παράγοντες που ευθύνονται για το ξηρό δέρμα.

Η άποψη του γιατρού μας

Ερωτήσεις/ Απαντήσεις
 • Το κοινό ξηρό δέρμα. Είναι το πιο συχνό. Πολλοί παράγοντες θεωρούνται υπεύθυνοι: η ηλικία (κυρίως στα μπράτσα και τις γάμπες), οι κλιματικές συνθήκες (το ξηρό κρύο το χειμώνα, ο αέρας και ο ήλιος), τα προϊόντα υγιεινής που περιέχουν επιφανειοδραστικά με πολύ επιθετική καθαριστική δράση ...
  Το παθολογικό ξηρό δέρμα : Καταρχάς, θα πρέπει να κάνουμε ακριβή διάγνωση ώστε να αποκλείσουμε το μεμονωμένο δερματικό πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί με απλό τρόπο (αποφεύγοντας τα πολύ επιθετικά καθαριστικά και χρησιμοποιώντας μια ενυδατική κρέμα). Κατόπιν, ο δερματολόγος σας θα σας συμβουλέψει για τη θεραπεία που είναι κατάλληλη για την ξηρότητα του δέρματός σας.

 • Ναι, αλλά όχι μόνο : Δε μπορούμε να επανυδατώσουμε την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας μόνο πίνοντας νερό ή υγραίνοντας το δέρμα. Τα λιπίδια (λίπη) είναι εξίσου απαραίτητα για να σταθεροποιήσουμε το νερό.

 • Ναι. Η έκθεση στον ήλιο είναι μια επίθεση (έγκαυμα) στην οποία η επιδερμίδα αντιδρά με την παραγωγή περισσότερης χρωστικής (αυτό είναι το μαύρισμα) και πάχυνση : Ηπαρατηρούμενη ξηρότητα είναι παροδική λόγω της αύξησης της απώλειας νερού και της πάχυνσης αυτής.

 • Ναι. Ορισμένα νερά της βρύσης περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλάτων ασβεστίου : Είναι τα λεγόμενα σκληρά νερά. Μπορούν να αυξήσουν την ξηραντική δράση των προϊόντων υγιεινής.
  Μπορούμε να μαλακώσουμε το νερό με ειδικά βοηθήματα ή να αντισταθμίσουμε τη σκληρότητα αυτή με τη χρήση υπερλιπαντικών προϊόντων.

 • Στόχος μας είναι να θρέψουμε και να ενυδατώσουμε το δέρμα περιορίζοντας τις επιθέσεις και τους ερεθισμούς.
  Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφύγουμε τα κλασικά σαπούνια και να προτιμήσουμε τα υπερλιπαντικά δερματολογικά στερεά σαπούνια ή gel που είναι εμπλουτισμένα με προστατευτικούς και ενυδατικούς παράγοντες.
  Οι μαλακτικές κρέμες παίζουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για να ενυδατώσουν και να θρέψουν το δέρμα αλλά επίσης για να εξασφαλίσουν την καλή συνοχή της επιδερμίδας, απαραίτητη για τη λειτουργία φραγμού.
  Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε τις μαλακτικές κρέμες τακτικά, ιδανικά σε καθημερινή βάση.

ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ;

Είναι λίγο-πολύ θέμα βαθμού.
Μπορεί να έχουμε υγιές δέρμα, σε καλή κατάσταση, αλλά να είναι από τη φύση του ξηρό.
 

 • Το απλά ξηρό δέρμα, λέμε ότι εμφανίζει ξηρότητα.

Ορισμένοι από εσάς έχουν από τη φύση τους πιο ξηρό δέρμα από άλλους και η ξηρότητα αυτή αυξάνεται με την ηλικία. Το ξηρό κρύο το χειμώνα, αλλά επίσης ο αέρας και ο ήλιος είναι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ξηρότητας. Ακόμη, γνωρίζουμε το βλαπτικό ρόλο για την επιδερμίδα μας ορισμένων προϊόντων υγιεινής και καθαρισμού που περιέχουν επιφανειοδραστικά με πολύ ισχυρή καθαριστική και ερεθιστική δράση.

 • Το μη φυσιολογικό δέρμα με πάχυνση της επιδερμίδας, συνεχή απολέπιση και παρουσία μεγάλων λεπιών χαρακτηρίζει την ιχθύαση.
 • Στο έκζεμα, και ειδικότερα στην ατοπική δερματίτιδα, το δέρμα είναι ωχρό και ξηρό.
 • Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι διατροφικές ελλείψεις (σε βιταμίνες, μαγνήσιο ή λιπαρά οξέα) μπορούν να επιδεινώσουν τη δερματική ξηρότητα.
 • Τέλος, πολλές δερματικές παθήσεις απαιτούν θεραπείες που ξηραίνουν το δέρμα (για παράδειγμα : Ακμή). 

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΑΣ


Το ξηρό δέρμα χρειάζεται προσεκτική ανάλυση. Καταρχάς θα πρέπει να αποκλείσουμε τις σπάνιες μορφές ιχθυάσεων και να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την ατοπική δερματίτιδα.
Εάν πρόκειται για μεμονωμένο δερματικό πρόβλημα, μπορείτε να το διορθώσετε καταργώντας τα επιθετικά προϊόντα καθαρισμού και χρησιμοποιώντας ενυδατική κρέμα.
Εάν πρόκειται για άλλη περίπτωση, ο δερματολόγος σας θα σας συστήσει μια ειδική θεραπεία και εξειδικευμένες ενυδατικές κρέμες.

 


ΟΙ ΕΝΥΔΑΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ


Ολες οι ενυδατικές κρέμες δεν έχουν τον ίδιο μηχανισμό δράσης. Σε επίπεδο δραστικών συστατικών, διακρίνουμε τρεις κύριους μηχανισμούς ενυδάτωσης του δέρματος :

 • Ο μηχανισμός αδιαβατότητας συνήθως με προϊόντα πολύ λιπαρά, για παράδειγμα με βάση τη βαζελίνη, που σχηματίζουν ένα αδιαπέραστο φιλμ πάνω στην επιδερμίδα και βοηθούν στη διατήρηση του νερού στο εσωτερικό της κεράτινης στιβάδας.
 • Ο μαλακτικός μηχανισμός με συνθέσεις με βάση τη γλυκερίνη, την ουρία ή το γαλακτικό οξύ που παρέχουν στο δέρμα συστατικά της φυσιολογικής υδάτωσης.
 • Ο φυσιολογικός μηχανισμός με συνθέσεις που περιέχουν λιπαρά οξέα, στερόλες ή κεραμίδια που παρέχουν στο δέρμα λιπίδια που μοιάζουν με τα λιπίδια της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας, ούτως ώστε να αντισταθμίσουμε τα ελλείματα.Οι ερευνητές που αναπτύσσουν τα προϊόντα αυτά συνηθίζουν να συνδυάζουν πολλά συστατικά για να βελτιστοποιήσουν το μηχανισμό δράσης τους.
Ο δερματολόγος σας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το προϊόν ή τη σειρά προϊόντων που είναι πιο κατάλληλα για το δικό σας πρόβλημα.
Σε όλες τις περιπτώσεις, να θυμάστε ότι η τακτική χρήση είναι απαραίτητη : Οι ενυδατικές κρέμες πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά για να διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους.
Αποστολή μέσω email
 • Προσωπικές συμβουλές περιποίησης
 • Ειδικές προσφορές & διαγωνισμοί
 • Κριτικές για τα αγαπημένα σας προϊόντα

Κάθε δέρμα έχει διαφορετικές ανάγκες,
ανακαλύψτε το τέλειο πρόγραμμα φροντίδας από την Eau Thermale Avène.

Ξεκινήστε τώρα
 • Συνιστώμενα προϊόντα για τη λύση των δερματικών σας προβλημάτων
 • Πρόσβαση στα αγαπημένα σας προϊόντα & στα σχόλια
 • Καταγραφή των αγορών σας ώστε να επιβραβεύεται η αφοσίωσή σας
Εγγραφείτε τώρα

Συνεχίζεται η αναζήτηση

Απαιτείται σύνδεση

Πρέπει να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας για να αποθηκεύσετε αυτή την πληροφορία.


Συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό