Η άποψη του ειδικού

ΥΠΕΡΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ

ΥΠΕΡΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ

Το χρώμα του δέρματος καθορίζεται από πολλά στοιχεία, με σημαντικότερα τις μελανίνες (ειδικές χρωστικές του δέρματος) και την αιμοσφαιρίνη (χρωστική του αίματος).

Οποιος κι αν είναι ο τύπος του δέρματός σας, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ή να ευνοήσουν την εμφάνιση υπερβολικής ευαισθησίας : το δέρμα σας αντιδρά πιο έντονα, εκεί που θα προτιμούσατε να μην αντιδρά καθόλου...

Η ομάδα της Eau thermale Avène

ΥΠΕΡΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ

Το πιο ανοιχτό ή το πιο σκούρο χρώμα του δέρματος καθορίζεται από την ποσότητα και την κατανομή της μελανίνης στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος. Υπάρχει ένας  «φυσικός» βαθμός μελάγχρωσης που καθορίζεται γενετικά, στον οποίο προστίθενται το μαύρισμα (υπερμελάγχρωση που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο) και οι διαταραχές της μελάγχρωσης (περίσσεια – υπερμελάγχρωση, έλλειψη – υπομελάγχρωση). Ανάλογα με την έκτασή τους, οι μελαγχρωματικές βλάβες ταξινομούνται γενικότερα, ως διάχυτες ή εντοπισμένες.


ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ ΧΡΩΣΤΙΚΗΣ;
Ο όρος υπερμελάγχρωση περιλαμβάνει ένα σύνολο από ανόμοιες μελαγχρωματικές διαταραχές. Το δέρμα με υπερμελάγχρωση οφείλεται σε υπερβολικές ποσότητες μελανίνης στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος. Αλλά το φαινόμενο που κοινά ονομάζουμε μελαγχρωματικές κηλίδες οφείλεται επίσης στη μη φυσιολογική κατανομή της μελανίνης.

Λόγω της συνήθως αντιαισθητικής όψης τους, οι υπερμελαγχρώσεις αποτελούν συχνή αιτία επίσκεψης στο δερματολόγο, ειδικότερα όταν αφορούν τις ακάλυπτες ζώνες (πρόσωπο). Πριν από κάθε θεραπεία, είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε την ακριβή αιτία της μελαγχρωματικής κηλίδας.

Οι συχνότερες υπερμελαγχρώσεις είναι το μέλασμα και οι εφηλίδες (κηλίδες από τον ήλιο).


ΜΕΛΑΣΜΑ, ΜΙΑ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΕΛΑΓΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ

Το μέλασμα, που ονομάζεται και «μάσκα εγκυμοσύνης», είναι επίκτητη υπερμελάγχρωση, σε γενικές γραμμές συμμετρική, που εμφανίζεται στις φωτοεκτεθειμένες ζώνες (κυρίως στο πρόσωπο αλλά επίσης στα μπράτσα και το λαιμό). Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο είναι σημαντικός παράγοντας επιδείνωσης του μελάσματος.
Η εμφάνιση του μελάσματος συνδέεται άμεσα με τις ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται κατά τη λήψη αντισυλληπτικών από το στόμα ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ιδιαίτερης γενετικής προδιάθεσης. Ετσι, ορισμένοι πληθυσμοί και άτομα με σκούρο δέρμα (φωτότυποι IV ή πιο σκούροι) προσβάλλονται συχνότερα από ότι τα άτομα με ανοιχτό φωτότυπο.

ΠΑΝΑΔΕΣ : ΑΣΦΑΛΩΣ ΓΗΡΑΝΣΗ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ολος ο κόσμος γνωρίζει τους μικρούς αυτούς καφέ λεκέδες που εμφανίζονται με την ηλικία, στο πρόσωπο, τα χέρια και το λαιμό. Οι «κηλίδες αυτές γήρανσης», που καλούνται επίσης κηλίδες από τον ήλιο ή εφηλίδες, είναι άμεση συνέπεια της ηλιακής έκθεσης και το πρώτο σημάδι (φωτο)γήρανσης του δέρματος. Οι πρώτες καφέ κηλίδες εμφανίζονται συνήθως στην ηλικία των σαράντα ετών και είναι πιο συχνές στα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Δεν αποτελούν  κίνδυνο για την υγεία μας, ωστόσο θα πρέπει να τις παρακολουθούμε και να τις προστατεύουμε από την έκθεση στον ήλιο για να αποφύγουμε τη μετάλλαξή τους σε καρκινικές βλάβες.

Παλιά, τις θεωρούσαμε αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης του δέρματος, αλλά σήμερα μπορούμε να μειώσουμε την ένταση των υπερμελαγχρώσεων αυτών με διάφορες δερματολογικές πράξεις. Η θεραπευτική ζήτηση είναι μεγάλη διότι η παρουσία των κηλίδων αυτών έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα ομορφιάς που πάνω από όλα είναι το ομοιόμορφο χρώμα της επιδερμίδας.


 

Ερωτήσεις

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Αποστολή μέσω email

Συνεχίζεται η αναζήτηση

Απαιτείται σύνδεση

Πρέπει να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας για να αποθηκεύσετε αυτή την πληροφορία.


Συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό

You can't post more than one comment on a product

Πείτε μας τη γνώμη σας

* Υποχρεωτικά πεδία

Η εγγραφή μου

-Ημέρα
-Μήνας
-Έτος

Μάρκες του Ομίλου Pierre Fabre:

*Υποχρεωτικά πεδία

Ευχαριστούμε που μοιραστήκατε την άποψή σας!

Το σχόλιό σας είναι υπό έλεγχο από τη διαχείριση του site και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί.