Περιεχόμενα

Δέρμα με τάση ακμής: περί τίνος πρόκειται;

Η ακμή επηρεάζει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γαλλία. Αποτελεί επίσης την κύρια αιτία των επισκέψεων στον δερματολόγο. Παρόλο που η κύρια ομάδα-στόχος εξακολουθούν να είναι οι έφηβοι, μπορεί να προσβληθούν και οι ενήλικες. Ωστόσο, τι είναι ουσιαστικά το «δέρμα με τάση ακμής»; Σε τι οφείλεται; Και ποια είναι η κατάλληλη καθημερινή φροντίδα για τον περιορισμό της;

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης νόσος του τριχοσμηγματογόνου θύλακα. Κάθε τρίχα συνδέεται με έναν σμηγματογόνο αδένα ο οποίος εκκρίνει σμήγμα, ένα λιπαρό υγρό του οποίου ο ρόλος είναι να προστατεύει το δέρμα μας. Στην ακμή, ο σμηγματογόνος αδένας αποφράσσεται από σμήγμα που έχει γίνει πολύ παχύ ή εκκρίνεται σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Επιπλέον, τα κύτταρα στην είσοδο του τριχοσμηγματογόνου θύλακα συμπεριφέρονται ανώμαλα και υπάρχει ανισορροπία στη χλωρίδα του δέρματος. 

Τι κρύβεται πίσω από το σπυράκι

av_acne_schema_acne-nodulaire_1x1 472x472 Σύγκριση ενός τριχοσμηγματογόνου θύλακα ΕΝΑΝΤΙ ενός φαγέσωρα 1: Σμήγμα στην κανονική του κατάσταση 2: Σμηγματογόνος αδένας 3: Απόφραξη του καναλιού 4: Μη ισορροπημένο σμήγμα (πιο παχύ, αλλοιωμένη σύνθεση) 5: Πολλαπλασιασμός των βλαστοκυττάρων = πάχυνση του τοιχώματος του ωοθυλακίου

Τι προκαλεί την ακμή; 

Η ακμή εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία, λόγω ορμονικών αλλαγών. Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα ακμής στις γυναίκες στην ενήλικη ζωή. Η γενετική προδιάθεση παίζει και αυτή το ρόλο της. Ο κίνδυνος εμφάνισης ακμής είναι αυξημένος όταν και οι δύο γονείς έχουν τέτοιο ιστορικό σε μικρότερη ηλικία. Άλλοι παράγοντες που μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο είναι το άγχος, το κάπνισμα, η ρύπανση, ακόμη και η έκθεση στον ήλιο. Όμως πέρα από τον προσδιορισμό της αιτίας, το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο καθορισμός της κατάλληλης θεραπείας!

Δέρμα με τάση ακμής

Οι διαφορετικοί τύποι ακμής

Οι φραγμένοι πόροι ευνοούν την ανάπτυξη μαύρων στιγμάτων (ανοιχτοί φαγέσωρες) ή μικροκυστιδίων. Αυτό ονομάζεται κατακρατητική ακμή. Όταν όμως παρουσιάζουν φλεγμονή, εξαιτίας ενός βακτηρίου - του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Cutibacterium Acnes - μπορούν να μετατραπούν σε μη πυώδη κόκκινα σπυράκια (βλατίδες), πυώδη σπυράκια (φλύκταινες) ή έντονα σπυράκια τα οποία είναι συνήθως επώδυνα και έχουν βαθιές ρίζες στο δέρμα (οζίδια). Πρόκειται για την αποκαλούμενη «φλεγμονώδη ακμή» (πιο συχνή στις ενήλικες γυναίκες).

Τύποι ακμής

«Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης μου, εμφάνισα μικροκυστίδια στο σαγόνι μου και μαύρα στίγματα στα μάγουλά μου».

Amandine, 31 ετών

Ακμή σε όλες τις ηλικίες

Η εφηβική ακμή είναι η πιο τυπική μορφή. Μπορεί όμως να επηρεάσει και άτομα άλλων ηλικιών. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στην ακμή στους νέους ανθρώπους, αλλά και σε ενήλικες γυναίκες, ή ακόμη και στα βρέφη.

  • <p><a href="/to-derma-sas/liparo-derma-me-kilides-kai-tasi-akmis/derma-me-tasi-akmis-peri-tinos-prokeitai/efiviki-akmi-aities-kai-therapeia">&Epsilon;&phi;&eta;&beta;&iota;&kappa;&#942; &alpha;&kappa;&mu;&#942;</a></p>
    Εφηβική ακμή
  • <p><a href="/to-derma-sas/liparo-derma-me-kilides-kai-tasi-akmis/derma-me-tasi-akmis-peri-tinos-prokeitai/akmi-enilikon-aities-kai-therapeies">&Alpha;&kappa;&mu;&#942; &epsilon;&nu;&eta;&lambda;&#943;&kappa;&omega;&nu;</a></p>
    Ακμή ενηλίκων
  • <p><a href="/to-derma-sas/liparo-derma-me-kilides-kai-tasi-akmis/derma-me-tasi-akmis-peri-tinos-prokeitai/vrefiki-akmi">&Alpha;&kappa;&mu;&#942; &beta;&rho;&epsilon;&phi;&#974;&nu;&nbsp;</a></p>
    Ακμή βρεφών 

Προσοχή στα σημάδια ακμής

Οι ουλές είναι οι πιο αντιαισθητικές συνέπειες της ακμής. Καθώς επουλώνονται, οι βλάβες της ακμής μπορεί να αφήσουν μόνιμα και βαθιά σημάδια - άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο -, η εμφάνιση των οποίων οφείλεται κυρίως στην αντιμετώπιση των σπυριών και τη σοβαρότητα της ακμής. Η πρόληψή τους είναι εφικτή με έγκαιρη θεραπεία και προσαρμοσμένη φροντίδα, ή τον περιορισμό τους, αν έχουν ήδη εμφανιστεί. Όμως το σημαντικότερο είναι να μην σκαλίζετε τα σπυράκια σας!

Ουλές ακμής

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Δερματολόγος, ο βασικός σας σύμβουλος

Όποια κι αν είναι η ηλικία σας, όποια κι αν είναι η μορφή της ακμής σας, ο βασικός σας σύμβουλος θα είναι ο δερματολόγος σας. Μη διστάσετε να τον συμβουλευτείτε μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια. Θα σας υποδείξει πως να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας, ανάλογα με διάφορα κριτήρια: την εξέλιξη της νόσου, τη σοβαρότητά της, την αποτελεσματικότητα των θεραπειών στις οποίες έχετε ήδη υποβληθεί. Θα σας δώσει επίσης συστάσεις σχετικά με την κατάλληλη δερμοκαλλυντική φροντίδα ενώ θα μπορεί να σας καθησυχάσει σε περίπτωση που η ακμή διαταράσσει υπερβολικά την καθημερινότητά σας. 

Σοβαρή ακμή

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας

Βρισκόμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ξεχωρίσετε την πραγματικότητα από το φανταστικό

Παρόλο που αυτή η ιδέα είναι ευρέως διαδεδομένη, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μονάχα η υπερκατανάλωση λιπαρών φαίνεται να συμβάλλει. Κατ' αρχήν, η λιπαρή διατροφή δεν είναι ένας από τους παράγοντες που επιδεινώνουν την ακμή. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα γρήγορα σάκχαρα, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ευθύνονται για την εκδήλωση και την επιμονή της ακμής.

Μάλιστα, αυτό είναι αλήθεια. Για την ακρίβεια, πρόκειται για έναυσμα και όχι για άμεση αιτία της ακμής. Για παράδειγμα, όταν πλησιάζουν οι εξετάσεις ή η συνέντευξη για μια θέση εργασίας ενδέχεται να προκληθεί έξαρση ακμής.

Όχι, αντιθέτως, μπορείτε κάλλιστα να φοράτε μακιγιάζ. Το σημαντικό είναι να επιλέξετε τα σωστά προϊόντα: μη φαγεσωρογόνα και προσαρμοσμένα στον τύπο της ακμής σας. Και μην ξεχνάτε να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας κάθε βράδυ για να αποφύγετε την απόφραξη του δέρματος το οποίο πασχίζετε να εξυγιάνετε.

Οι λύσεις μας για φροντίδα της επιδερμίδας σας με τάση ακμής

Τα προϊόντα φροντίδας δέρματος Cleanance έχουν σχεδιαστεί για να σας συμφιλιώσουν με το δέρμα σας
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Συμπύκνωμα κατά των ατελειών Cleanance Comedomed

Χρησιμοποιώ αυτό το προϊόν εδώ και 1 εβδομάδα και ειλικρινά μπορώ να πω πως ήδη βλέπω βελτίωση. Μου αρέσει η υφή και το εύχρηστο φιαλίδιο. Ανακαλύψτε το Συμπύκνωμα κατά των ατελειών Cleanance COMEDOMED
Επιστροφή στην κορυφή