Φροντίδα για ξηρό δέρμα και έκζεμα

Φροντίδα για ξηρό δέρμα και έκζεμα

Το έκζεμα προσώπου σημαίνει δυσφορία και κνησμό στο πρόσωπο, κάτι που μπορεί να γίνει ανυπόφορο. Ανακαλύψτε ειδικά προϊόντα φροντίδας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ατοπικού δέρματος στο πρόσωπο.

5 αποτελέσματα "Φροντίδα για ξηρό δέρμα και έκζεμα"

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πώς θα διαπιστώσετε αν έχετε αλλεργία έκζεμα;

Τα συμπτώματα του εκζέματος στο πρόσωπο είναι φλεγμονή του δέρματος, αναγνωρίσιμη από κόκκινες, πολύ ξηρές κηλίδες με φουσκάλες στα πλάγια της μύτης, στα αυτιά, στα μάγουλα, στα βλέφαρα και στον λαιμό. Αυτές οι δερματικές βλάβες προκαλούν έντονη φαγούρα, γνωστή ως κνησμό.  

Αυτή η δερματική πάθηση συμβαίνει σε πολύ ξηρό και κατεστραμμένο δέρμα, με εξάρσεις εκζέματος. Με άλλα λόγια: περίοδοι επιδείνωσης των συμπτωμάτων και αυξημένης φαγούρας, ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν περίοδοι ύφεσης. Γενικά, αυτός ο τύπος δέρματος, γνωστός ως ατοπικό δέρμα, είναι εξαιρετικά αντιδραστικός στα καλλυντικά.

Αιτίες του εκζέματος προσώπου

Το έκζεμα προσώπου είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, μια δερματοπάθεια, η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα κύτταρα του δέρματος που λειτουργούν ως φραγμός στα αλλεργιογόνα. Υπάρχουν δύο τύποι εκζέματος: το έκζεμα εξ επαφής και το ατοπικό ή ιδιοπαθές έκζεμα.

Έκζεμα εξ επαφής

Το έκζεμα εξ επαφής προκαλείται από μια υπερευαίσθητη αντίδραση του δέρματος σε ένα αλλεργιογόνο, ακόμη και αν δεν υπάρχει γενετική προδιάθεση. Η αντίδραση αυτή λαμβάνει χώρα σε δύο φάσεις:

 1. Μια πρώτη έκθεση στο αλλεργιογόνο προϊόν.
 2. Η δεύτερη επαφή επιτρέπει στο δέρμα να αναγνωρίσει την ουσία και να υπερφορτώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας μια τοπική φλεγμονώδη αντίδραση μέσα σε λίγες ώρες.

Ο κατάλογος των πιθανών αλλεργιογόνων είναι εκτενής:

 • Χημικές ουσίες (χρώματα, κόλλες, βαφές, φυτοφάρμακα, απορρυπαντικά, σκόνη πλυσίματος)
 • Μακιγιάζ και ερεθιστικά καλλυντικά προϊόντα (άρωμα, σαμπουάν, βερνίκι νυχιών κ.λπ.)
 • Γύρη
 • Μέταλλα (νικέλιο, χρώμιο...) και καουτσούκ
 • Φάρμακα (αντιισταμινικά, αντιβιοτικά, αναισθητικά κ.λπ.)

Ατοπικό έκζεμα

Το ιδιοπαθές έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι η πιο κοινή μορφή και δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπιστεί. Προσβάλλει τα παιδιά και τα βρέφη από τους πρώτους μήνες της ζωής τους και διαρκεί ως ένα βαθμό μέχρι την εφηβεία και την ενηλικίωση.

Τις περισσότερες φορές, η προέλευση του ατοπικού εκζέματος είναι γενετική. Το άγχος και ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση εκζέματος με προδιάθεση για την πάθηση του δέρματος.

Οι ανοσολογικές και δερματικές ανωμαλίες μεταφέρονται από γενιά σε γενιά ή εμφανίζονται ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικών πιέσεων. Επομένως, είναι εύκολο για τα αλλεργιογόνα μόρια να διεισδύσουν στην επιδερμίδα και να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από την ανοσολογική άμυνα του δέρματος, όπως η φλεγμονή που είναι χαρακτηριστική του εκζέματος.

Είναι μεταδοτικό το έκζεμα;

Επειδή το έκζεμα του προσώπου δεν είναι μολυσματική δερματική πάθηση, δεν είναι μεταδοτικό.

Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα στο πρόσωπο;

Τα άτομα με έκζεμα στο πρόσωπο θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας, κατά προτίμηση δερματολόγο. Ο γιατρός θα προσπαθήσει πρώτα να εντοπίσει την αιτία και το πιθανό αλλεργιογόνο που ευθύνεται στην περίπτωση του εκζέματος εξ επαφής. Στη συνέχεια το άτομο θα παραπεμφθεί σε αλλεργιολόγο για δερματολογικές εξετάσεις.

Ο γιατρός μπορεί στη συνέχεια να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία. Αυτή έχει συνήθως τη μορφή τοπικών κορτικοστεροειδών που εφαρμόζονται τοπικά στις κηλίδες του εκζέματος. Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει:

 • Αντιισταμινικά εάν ο κνησμός είναι πολύ έντονος
 • Αντιβιοτικά και αντισηπτικά για την αντιμετώπιση της βακτηριακής υπερμόλυνσης
 • Απαλά προϊόντα υγιεινής και ένα μαλακτικό για συντήρηση
 • Ψυχολογική υποστήριξη εάν το άγχος εντοπιστεί ως η κύρια αιτία

Ποια κρέμα πρέπει να χρησιμοποιείτε για το έκζεμα στο πρόσωπο;

Οι αντιφλεγμονώδεις ιατρικές θεραπείες που περιέχουν κορτικοστεροειδή είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία των οξέων επεισοδίων εκζέματος, καθώς ηρεμούν τη φλεγμονή και τον κνησμό, αλλά δεν προλαμβάνουν τις υποτροπές.

Ως προληπτικό μέτρο και συμπληρωματικά με τη θεραπεία, μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος κατάλληλη για το έκζεμα βοηθά στην αποφυγή των εξάρσεων.

 1. Για τον καθαρισμό του ατοπικού δέρματος, η  και το , τα οποία χρησιμοποιούνται με χλιαρό νερό, καθαρίζουν το δέρμα χωρίς να επιδεινώνουν την ξηρότητα της επιδερμίδας. Τα λιπίδια σε αυτά τα καθαριστικά προσώπου θρέφουν και αποκαθιστούν τον δερματικό φραγμό.
 2. Ένα πρόσθετο ξέπλυμα με Σπρέι ιαματικού Νερού καταπραΰνει και ηρεμεί τους ερεθισμούς του προσώπου.
 3. Τα μαλακτικά είναι τα απόλυτα προϊόντα καθημερινής φροντίδας για το έκζεμα του προσώπου, καθώς ενυδατώνουν, θρέφουν και καταπολεμούν τον κνησμό. Τα εργαστήριά μας έχουν συνθέσει υποαλλεργικά μαλακτικά χωρίς άρωμα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού και τη διατήρηση της δερματικής χλωρίδας του ατοπικού δέρματος. Η XeraCalm A.D. Κρέμα για Αναπλήρωση των Λιπιδίων συνιστάται για το ξηρό, κνησμώδες δέρμα και το XeraCalm A.D. Baume για Αναπλήρωση των Λιπιδίων είναι πιο πλούσιο για το πολύ ξηρό, φαγούρα δέρμα.
 4. Θα μπορούσατε επίσης να εφαρμόσετε την XeraCalm A.D Κρέμα για Αναπλήρωση των Λιπιδίων ως κρέμα ημέρας, καθώς η υφή της είναι αρκετά ελαφριά, και το XeraCalm A.D Baume για Αναπλήρωση των Λιπιδίων ως κρέμα νύχτας, καθώς η σύνθεσή του αναπληρώνει περισσότερα λιπίδια.
 5. Για έντονο κνησμό, για παράδειγμα στα αυτιά, τη μύτη, τον λαιμό ή ακόμη και τα βλέφαρα, το XeraCalm A.D. Καταπραϋντικό Συμπύκνωμα καταπραΰνει αμέσως.
Επιστροφή στην κορυφή