Περιεχόμενα

Αιτίες της ακμής

Από πού προέρχεται η ακμή; Πιθανόν να έχετε ήδη θέσει στον εαυτό σας αυτό το ερώτημα. Οι περισσότερες μορφές ακμής (ναι, υπάρχουν αρκετές) προκαλούνται από τις ορμονικές διακυμάνσεις κάθε φύλου. Διαδραματίζουν ωστόσο ρόλο και άλλοι παράγοντες, κυρίως σχετιζόμενοι με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής σας, τόσο στους εφήβους όσο και στις γυναίκες.

Πώς επηρεάζουν οι ορμόνες το δέρμα

Οι ορμονικές μεταβολές, ιδιαίτερα τα ανδρογόνα, έχουν ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή σμήγματος στο πρόσωπο και στο άνω μέρος του σώματος. Τα κύτταρα στα τοιχώματα των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων και των σμηγματογόνων αδένων πολλαπλασιάζονται, εμποδίζοντας την έκκριση σμήγματος. Με άλλα λόγια, οι πόροι του δέρματος φράζουν και το σμήγμα συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Η συσσώρευση σμήγματος είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό φαγεσώρων: τα περίφημα μαύρα και λευκά στίγματα. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να εμφανιστούν στην εφηβεία ή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου στις γυναίκες.

Μάθετε περισσότερα για την ορμονική ακμή

av_acne_soleil_ville_1x1 472x472

Εξωγενείς (δηλαδή εξωτερικοί) παράγοντες μπορούν και αυτοί να προκαλέσουν την εμφάνιση σπυριών.

  • Η χρήση καλλυντικών που είναι πολύ λιπαρά, αποφρακτικά ή φαγεσωρογόνα μπορεί να μπλοκάρει τους θυλάκους των τριχοειδών, ενθαρρύνοντας την εμφάνιση κηλίδων.
  • Υπό την επίδραση του ήλιου, το δέρμα παχαίνει και ξηραίνεται, γεγονός που αρχικά μειώνει τα σπυράκια. Ωστόσο, αυτό είναι παραπλανητικό: μόλις μειωθεί η έκθεση στον ήλιο, το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και το σμήγμα παράγεται ξανά σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων βλαβών.
  • Η ακμή δεν αποτελεί ψυχολογική ασθένεια, ωστόσο το άγχος είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνισή της. Πώς λοιπόν συμβάλλει το άγχος στην ακμή; Οι μηχανισμοί είναι ακόμη ασαφείς, ωστόσο η παραγωγή ορμονών που συνδέονται με το άγχος αυξάνει και αυτή την παραγωγή σμήγματος. 

  • Το κάπνισμα προάγει τη δερματοπάθεια (μια δερματική πάθηση) και επιδεινώνει ιδιαιτέρως τις ουλές.
  • Η υπερβολική κατανάλωση λίπους και ζάχαρης έχει και αυτή αντίκτυπο στο δέρμα. Η κατανάλωση γλυκών, ειδικότερα, αυξάνει την εμφάνιση ακμής στα άτομα που είναι ευαίσθητα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη θεωρείται ότι προάγουν την παραγωγή ορισμένων ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των ανδρογόνων, οι οποίες εμπλέκονται στο σχηματισμό μαύρων στιγμάτων. 
  • Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακμή μπορεί να προκληθεί από συγκεκριμένα φάρμακα.

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ενώ κρίνεται απαραίτητη η περιποίηση δύο φορές την ημέρα, μέσω αφαίρεσης μακιγιάζ ή καθαρισμού, το «τρίψιμο» του προσώπου με ένα υπερβολικά σκληρό απολεπιστικό μπορεί να ξηράνει το δέρμα, ενθαρρύνοντας την αντιδραστική σμηγματόρροια, δηλαδή την αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Το ίδιο ισχύει και για την απολέπιση: χρησιμοποιήστε μάσκα απολέπισης μία ή δύο φορές την εβδομάδα, όχι περισσότερο. Μια ήπια προσέγγιση θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα!

Ακμή ενηλίκων: Φροντίζοντας το δέρμα μου με τάση ακμής

Εφηβική ακμή Φροντίζοντας το δέρμα μου με τάση ακμής

Οι απαντήσεις μας στις ερωτήσεις σας

Βρισκόμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ξεχωρίσετε την πραγματικότητα από το φανταστικό

Αληθές. Εάν πολλά μέλη της οικογένειάς σας έχουν υποφέρει από ακμή, ιδιαίτερα από σοβαρή ακμή, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσετε κι εσείς την πάθηση. Αν και τα γονίδια δεν αποτελούν συστηματική αιτία, αποτελούν παράγοντα ο οποίος μπορεί να συμβάλλει σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, θα έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με άμεση θεραπεία, ειδικά από δερματολόγο.

Αληθές. Ορισμένοι ρύποι που υπάρχουν στον αέρα μπορούν να οξειδώσουν το σκουαλένιο που υπάρχει στο σμήγμα, το οποίο παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες. Αυτή η οξείδωση διεγείρει την παραγωγή φαγεσωρογόνων μορίων στην επιδερμίδα. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζονται σπυράκια. Η καλή υγιεινή του δέρματος είναι συνεπώς απαραίτητη για καταπολέμηση των επιπτώσεων της ρύπανσης στο δέρμα.

Αυτό είναι λάθος. Μερικές φορές η χρήση ορισμένων μαλακτικών ή τζελ για styling μπορούν να προκαλέσει την εμφάνιση σπυριών ακμής, ειδικά στο μέτωπο. Τα προϊόντα αυτά μπορούν επίσης να κυλήσουν στο μέτωπο ή στον λαιμό και να προκαλέσουν αντιδράσεις στο δέρμα.

Αληθές. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, η ορμονική ισορροπία του οργανισμούς είναι ιδιαιτέρως διαταραγμένη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί συχνά να εμφανιστεί ακμή. Η ακμή τείνει να υποχωρεί και να εξαφανίζεται γρήγορα μετά τον τοκετό.

Οι λύσεις μας για φροντίδα της επιδερμίδας σας με τάση ακμής

Τα προϊόντα φροντίδας δέρματος Cleanance έχουν σχεδιαστεί για να σας συμφιλιώσουν με το δέρμα σας
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Συμπύκνωμα κατά των ατελειών Cleanance Comedomed

Είναι ένα μικρό θαύμα για το δέρμα μου: βοήθησε πολύ στη μείωση των ατελειών μου μέσα σε δύο μήνες. Ήταν πραγματικά ευεργετικό! Ανυπομονώ να δω το αποτέλεσμα σε λίγους μήνες κι ελπίζω ότι θα τα εξαφανίσει οριστικά.

Margot, 26 ετών

Ανακαλύψτε το Συμπύκνωμα κατά των ατελειών Cleanance COMEDOMED
Επιστροφή στην κορυφή