Περιεχόμενα

Ορμονική ακμή

Η ορμονική ακμή εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εφηβεία (το 80%* των εφήβων επηρεάζεται σε διαφορετικό βαθμό) και μπορεί να υποτροπιάσει ή να ξεσπάσει στην ενήλικη ζωή, ιδίως στις γυναίκες. Ευτυχώς, όμως, η ορμονική ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία για να κατανοήσετε και να καταπραΰνετε την ορμονική ακμή σας.

Τι είναι η ορμονική ακμή;

Τι είναι η ορμονική ακμή;

Τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια, η ακμή ξεκινά συνήθως κατά την εφηβεία. Η αιτία είναι η ορμονική αναστάτωση, η οποία αναγκάζει το δέρμα να παράγει περισσότερο σμήγμα. Μπορεί να είναι δύσκολο για το σμήγμα να ρέει μέσα από τους πόρους: τις μικρές οπές που το απομακρύνουν. Το δέρμα γίνεται τότε λιπαρό και μπορεί να εμφανιστεί ακμή στο πρόσωπο, στην πλάτη, στους ώμους, στο ντεκολτέ κ.λπ.

Η ορμονική ακμή συνήθως εξαφανίζεται μετά την εφηβεία. Αλλά μερικές φορές επιμένει, επιστρέφει ή πυροδοτείται στην ενήλικη ζωή. Δεν ακούμε πολλά για την ορμονική ακμή, κι όμως, το ένα τέταρτο των ενηλίκων επηρεάζεται από αυτήν, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι γυναίκες. 

Ποια είναι τα διάφορα στάδια της ορμονικής ακμής;

Υπάρχουν πολλοί τύποι ακμής, οι οποίοι μπορεί να εμφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο ή και ταυτόχρονα.

Προϋπόθεση για την ακμή στην εφηβεία είναι η υπερσμηγματόρροια, όταν το δέρμα παράγει υπερβολικά πολύ σμήγμα λόγω ορμονικών αλλαγών. Στο στάδιο αυτό, το δέρμα είναι απλά λιπαρό.

Κάτω από το δέρμα, μπορεί να αρχίσει να σχηματίζεται ένας μικρο-φαγέσωρας, όπου το υπερβολικό σμήγμα πυκνώνει και μετατρέπεται σε ένα είδος κέρατος που φράζει τον πόρο. Αν και αόρατο αρχικά, στη συνέχεια μετατρέπεται σε φαγέσωρα, ο οποίος αρχικά είναι ανοιχτόχρωμος (λευκό σπυρί) και υπό την επίδραση της οξείδωσης του σμήγματος σε επαφή με τον αέρα, γίνεται μαύρος (μαύρο σπυρί). Αυτό ονομάζεται κατακρατητική ακμή.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, το επόμενο βήμα είναι η φλεγμονώδης ακμή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης ενός σπυριού από τον πολλαπλασιασμό του βακτηρίου Cutibacterium Acnes Οι ατέλειες αυτές έχουν τη μορφή βλατίδων (μεγάλα, σκληρά, κόκκινα σπυράκια), που μερικές φορές καλύπτονται από φλύκταινες (οι οποίες περιέχουν πυώδες υγρό).

 

av_acne_adolescent_points-noirs_1x1 472x472

Έχω παρατηρήσει ότι αν δεν καθαρίζω το δέρμα μου τακτικά κάθε μέρα, τότε βγάζω πάντα σπυράκια που επιστρέφουν και δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι' αυτό, κι έπειτα είναι πολύ αργά. Εμφανίζονται κυρίως την εβδομάδα πριν από την περίοδό μου.

Ambre, 16 ετών

Ορμονική ακμή για άνδρες και γυναίκες

Η ορμονική ακμή επηρεάζει άνδρες και γυναίκες, αλλά όχι την ίδια στιγμή ή στα ίδια σημεία.

Στις γυναίκες

Περίοδοι, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση... Η ορμονική δραστηριότητα των γυναικών αυξομειώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό αποτελεί σημαντικό λόγο για τον οποίο επιμένει η ορμονική ακμή. Τα σπυράκια τείνουν να είναι φλεγμονώδη και συχνά εμφανίζονται λίγο πριν από την περίοδο της γυναίκας, ιδίως στο κάτω μέρος του προσώπου (γύρω από το πηγούνι και το σαγόνι).

Στους άνδρες

Αν και οι άνδρες δεν γλιτώνουν από την ορμονική ακμή κατά την εφηβεία, τα δερματικά προβλήματά τους γενικά υποχωρούν και εξαφανίζονται στην ενήλικη ζωή, μόλις σταθεροποιηθούν οι ορμόνες τους. Όταν τα σπυράκια επιμένουν, εντοπίζονται κυρίως στην πλάτη και στον λαιμό.

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για την ορμονική ακμή;

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες για την ορμονική ακμή;

Αφού αποκλείσετε άλλες πιθανές αιτίες της ακμής, όπως η χρήση ορισμένων καλλυντικών προϊόντων, ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση! Υπάρχει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο θεραπειών για την ορμονική ακμή, τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες. Τοπικές θεραπείες με αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες, αντιβιοτικά από το στόμα, ορμονικές θεραπείες... Ο δερματολόγος σας θα μπορεί να σας πει πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την ορμονική ακμή σας και να υιοθετήσετε μια κατάλληλη καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος. 
 

Τι γίνεται με το χάπι; Ορισμένες μορφές αντισυλληπτικών χαπιών είναι καλές για το δέρμα σας, ωστόσο άλλες μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια. Ζητήστε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ορισμένες θεραπείες που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της ορμονικής ακμής ερεθίζουν και ξηραίνουν το δέρμα. Επομένως, το δέρμα χρειάζεται να εξισορροπηθεί.

Το μειονέκτημα ορισμένων τοπικών θεραπειών για την ορμονική ακμή είναι πως απογυμνώνουν το δέρμα. Επομένως, το δέρμα χρειάζεται κατάλληλη φροντίδα για να αντισταθμίσει το πρόβλημα αυτό. Αρχίζουμε με απαλό καθαρισμό και αφαίρεση του μακιγιάζ με μια κρέμα καθαρισμού χωρίς σαπούνι. Μπορούμε να ψεκάσουμε στο πρόσωπο το ιαματικό Νερό το οποίο διαθέτει αντιερεθιστικές ιδιότητες, Καθαρό από τα υπολείμματα του νερού της βρύσης, το δέρμα είναι έτοιμο να δεχτεί μια καταπραϋντική κρέμα που θα αποκαταστήσει την άνεση του δέρματος.

Τα σωστά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να καταπραΰνετε την ορμονική ακμή

Τα σωστά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να καταπραΰνετε την ορμονική ακμή

Απαλά, απαλά, απαλά. Αυτό είναι το μάντρα σας! Έτσι, μπορείτε να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για να απαλλαγείτε (επιτέλους!) από την ορμονική ακμή σας, είτε είστε στην εφηβεία είτε διανύετε την ενήλικη ζωή σας. Η ήπια προσέγγιση επιτυγχάνεται μέσω της ανάπτυξης καλών συνηθειών φροντίδας του δέρματος (μην τρίβετε πολύ δυνατά τα βαμβάκια στο δέρμα και μη σπάτε τα σπυράκια σας), καθώς και μέσω της επιλογής των προϊόντων που εφαρμόζετε στο δέρμα. Οι λέξεις «μη-φαγεσωρογόνο» ή «δέρμα με τάση ακμής» θα βοηθήσουν στην καθοδήγησή σας.

Από την ίδια σειρά

Οι λύσεις μας για την ορμονική ακμή

Προϊόντα περιποίησης Eau Thermale Avène, σχεδιασμένα για να σας συμφιλιώσουν με το δέρμα σας

Cleanance Women Ορός Διόρθωσης

Cleanance Women Ορός Διόρθωσης

Χαρίζει ομοιόμορφο χρώμα στο δέρμα - Μειώνει τις ατέλειες - Λειαίνει την ανάγλυφη όψη του δέρματος

Cleanance WOMEN Κρέμα Ημέρας με Χρώμα SPF 30

Cleanance WOMEN Κρέμα Ημέρας με Χρώμα...

Χαρίζει ομοιόμορφο χρώμα στο δέρμα - Μειώνει τις ατέλειες - Συσφίγγει τους πόρους

Cleanance WOMEN Φροντίδα Λείανσης Νύχτας

Cleanance WOMEN Φροντίδα Λείανσης Νύχτας

Μειώνει τις ατέλειες - Μειώνει τα επίμονα σημάδια - Λειαίνει την ανάγλυφη όψη του δέρματος

Σπρέι Ιαματικού Νερού της Avène

Σπρέι Ιαματικού Νερού της Avène

Καταπραΰνει - Αποκαθιστά τον φραγμό του δέρματος - Ηρεμεί

Επιστροφή στην κορυφή