Περιεχόμενα

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της ακμής στους ενήλικες

Μόλις κλείσατε τα 30, νομίζατε ότι είχατε ξεμπερδέψει με την ακμή και τώρα επέστρεψε. Χειρότερα ακόμη: είχατε γλιτώσει ως έφηβη και τώρα εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένατε. Αν αισθάνεστε άσχημα γι' αυτά τα σπυράκια, είναι φυσιολογικό: όπως πολλοί άνθρωποι, έχετε την εντύπωση πως η ακμή αφορά μόνο τους εφήβους. Η ακμή των ενηλίκων είναι λιγότερο γνωστή, αλλά όπως και η εφηβική ακμή, μπορεί να έχει σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο. Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις κατά της ακμής, ακόμη και για άτομα άνω των 30 ετών.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά του δέρματος των ενηλίκων με τάση ακμής

Παρόλο που οι άνδρες συχνά τη γλυτώνουν, η ακμή των ενηλίκων ταλαιπωρεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο των γυναικών άνω των 25 ετών. Οι περισσότερες δεν κατάφεραν ποτέ να ξεφορτωθούν τα σπυράκια της εφηβείας τους: είτε είχαν αδρανοποιηθεί προσωρινά, είτε δεν εξαφανίστηκαν ποτέ πλήρως. Πιο σπάνια, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν σπυράκια όταν ενηλικιωθούν. 
Ορμονικές διακυμάνσεις, κληρονομικότητα, αλλά και άγχος, διατροφή, κάπνισμα, ρύπανση ή ακατάλληλα καλλυντικά... Η ευθύνη ορισμένων παραγόντων για την ακμή των ενηλίκων είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη. Όμως η ακμή στην ενήλικη ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση και στις κοινωνικές, ρομαντικές και επαγγελματικές σχέσεις. Μην πανικοβάλλεστε, δεν είστε μόνες!

Αντιμετώπιση της ακμής των ενηλίκων για τη μείωση του ψυχολογικού αντίκτυπου

Είναι το χάπι σας κατάλληλο; Είναι η διατροφή σας ισορροπημένη; Αντιμετωπίζετε έξαρση ακμής σε περιόδους άγχους; Είναι τα καλλυντικά σας προϊόντα «κατά των κηλίδων»; Καθαρίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα σφουγγάρια και τις βούρτσες σας;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις επιτρέπει ήδη να φτιάξετε έναν κατάλογο παραγόντων που μπορείτε να δοκιμάσετε να αντιμετωπίσετε σε πρώτη φάση. Ανάλογα με την κατάστασή σας, η απλή αλλαγή του αντισυλληπτικού (μετά από ιατρική συμβουλή φυσικά) ή της ρουτίνας ομορφιάς σας μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε βελτίωση στο δέρμα σας και να αισθανθείτε καλύτερα. 

Αν αυτό δεν είναι αρκετό, απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο. Θα σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία. Όσο πιο στενά ακολουθείτε τη θεραπεία - έχοντας υπόψη ότι μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος - τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. 

Οι αιτίες

 

av_acne_maquillage_accessoires_1x1 472x472

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τις εταιρείες Laboratoires Pierre Fabre Dermatologie και CSA Santé, το 83%* των γυναικών πιστεύουν ότι η ακμή τους έχει επηρεάσει την καθημερινή τους ζωή ή τις σχέσεις τους με τους φίλους τους.

*Έρευνα που διεξήχθη από τα Laboratoires Pierre Fabre Dermatologie και CSA Santé σε 10.000 άτομα στη Γαλλία.

Ακμή ενηλίκων: να την αποδεχτείτε ή να την καλύψετε;

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ακμής των ενηλίκων μπορούν να περιοριστούν με την αποδοχή των δερματικών ατελειών. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εύκολο.

Ακμή ενηλίκων: αποδοχή

Στα κοινωνικά δίκτυα, οι εικόνες νεαρών ενηλίκων με πρόσωπο γεμάτο σπυράκια και χωρίς καμία αμηχανία είναι όλο και πιο πολλές. Αν και αποτελούν μειοψηφία, το κίνημα «skin positive» προσπαθεί να καταρρίψει τον μύθο του αψεγάδιαστου δέρματος και καλεί τους ανθρώπους να δείξουν τον εαυτό τους χωρίς μακιγιάζ. Το αποδέχεται κανείς τις ατέλειές του άλλωστε, δεν συνεπάγεται και βελτίωση της ψυχολογίας του; 

...ή προτιμάτε να καλύπτετε τα σπυράκια σας;

Στην καθημερινή ζωή, στη δουλειά ή με τους φίλους σας, δεν πάντα εύκολο να αποκαλύπτετε τις ατέλειες του προσώπου σας, ανεξάρτητα από το βαθμό της ακμής σας. Έτσι, ενώ περιμένετε τη δερματική φροντίδα ή/και τις θεραπείες να δράσουν, θα πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά το μακιγιάζ σας: από το concealer μέχρι την πούδρα, πρέπει να παρέχει υψηλή κάλυψη, αλλά να μην είναι αποφρακτικό, ενώ πάνω απ' όλα η σύνθεσή του πρέπει να είναι αντιρυτιδική και μη φαγεσωρογόνος.

Μακιγιάζ για την κάλυψη της ακμής

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Για να μειώσετε την ακμή των ενηλίκων και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της, είναι σημαντικό να επιλέξετε τα σωστά προϊόντα.

Είτε αποδέχεστε τα σπυράκια σας είτε θέλετε να τα κρύψετε, έρχεστε αντιμέτωπες με την ίδια πραγματικότητα: το ενήλικο δέρμα δεν είναι το ίδιο με αυτό της εφηβείας. Συχνά είναι πιο ξηρό, πιο λεπτό και πιο αντιδραστικό. Μερικές φορές τα πρώτα σημάδια γήρανσης έχουν ήδη εμφανιστεί και τα σημάδια ακμής αφήνουν το σημάδι τους, ιδίως στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

Εν ολίγοις, η επιλογή των σωστών καλλυντικών προϊόντων για την καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι ορισμένα προϊόντα είναι πλέον ειδικά σχεδιασμένα για το ενήλικο δέρμα με τάση ακμής, μεταξύ άλλων, ενυδατικά προϊόντα, οροί και προϊόντα φροντίδας νυχτός.

Φροντίδα για δέρμα με τάση ακμής

Τα σωστά πράγματα που πρέπει να κάνετε για την εφηβική ακμή

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, αν δεν θέλετε η ακμή να αφήσει σημάδια, θα πρέπει να αποφεύγετε αυστηρά το σπάσιμο των σπυριών σας. Συνεπώς, ακόμη και αν σας είναι δύσκολο, καλό είναι να μην τα αγγίζετε και να κάνετε υπομονή: οι θεραπείες μπορεί να σας φαίνονται μακροχρόνιες, όμως ευτυχώς η καθημερινή φροντίδα και το μη φαγεσωρογόνο μακιγιάζ για το ευαίσθητο δέρμα θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτή τη φάση. Θα αποκτήσετε ξανά όμορφη επιδερμίδα... και καλή διάθεση!

Από την ίδια σειρά

Οι λύσεις μας ειδικά σχεδιασμένες για ενήλικες γυναίκες

Προϊόντα περιποίησης Eau Thermale Avène, σχεδιασμένα για να σας συμφιλιώσουν με το δέρμα σας

Cleanance Women Ορός Διόρθωσης

Cleanance Women Ορός Διόρθωσης

Χαρίζει ομοιόμορφο χρώμα στο δέρμα - Μειώνει τις ατέλειες - Λειαίνει την ανάγλυφη όψη του δέρματος

Cleanance WOMEN Κρέμα Ημέρας με Χρώμα SPF 30

Cleanance WOMEN Κρέμα Ημέρας με Χρώμα...

Χαρίζει ομοιόμορφο χρώμα στο δέρμα - Μειώνει τις ατέλειες - Συσφίγγει τους πόρους

Cleanance WOMEN Φροντίδα Λείανσης Νύχτας

Cleanance WOMEN Φροντίδα Λείανσης Νύχτας

Μειώνει τις ατέλειες - Μειώνει τα επίμονα σημάδια - Λειαίνει την ανάγλυφη όψη του δέρματος

Σπρέι Ιαματικού Νερού της Avène

Σπρέι Ιαματικού Νερού της Avène

Καταπραΰνει - Αποκαθιστά τον φραγμό του δέρματος - Ηρεμεί

Επιστροφή στην κορυφή