Περιεχόμενα

Κατανόηση των ουλών ακμής

Οι ουλές αποτελούν μία από τις πιο τρομακτικές συνέπειες για όσους πάσχουν από ακμή. Αναφερόμαστε στις ουλές που αφήνει η ακμή. Ποια είναι λοιπόν η αιτία; Είναι αναπόφευκτες οι ουλές ή θα μπορούσατε να τις αποτρέψετε; Είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από τις ουλές; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Από πού προέρχονται οι ουλές;

Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας υποφέρει από ακμή, γνωρίζετε ότι οι αντιαισθητικές ουλές μπορούν μερικές φορές να εμφανιστούν και να παραμείνουν. Αλλά τι είναι αυτό που τα προκαλεί; Οι ουλές ακμής προκύπτουν όταν δεν επουλώνεται σωστά ένα τραύμα. Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές ο κίνδυνος δημιουργίας ουλής εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ακμής. Με σαφείς όρους, όσο πιο σοβαρή είναι η ακμή, τόσο πιο πιθανό είναι να αφήσει ουλές. Όμως αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς η ακμή διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η δημιουργία ουλών εξαρτάται επίσης από τον τρόπο διαχείρισης της ακμής και το πώς περιποιείστε τα σπυράκια σας καθημερινά (στην ουσία, αν τα σκαλίζετε ή όχι).

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τι συμβαίνει κάτω από τα σπυράκια

av_acne_cicatrisation_acne_1x1
av_acne_cicatrices_3-types_1x1

Οι ουλές ακμής υπάρχουν σε κάθε μορφή

Τα σημάδια είναι οι πιο τρομερές επιπλοκές όταν πρόκειται για ακμή. Και υπάρχουν όλων των ειδών σημάδια. Αρχικά, τα σημάδια μπορεί να είναι κόκκινα ή μελαγχρωματικά και να ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου. Αν όμως η φλεγμονή είναι μεγάλη και βαθιά, ίσως αφήσει ανεξίτηλα σημάδια.

  • Αυτά ονομάζονται ατροφικές ουλές. Μοιάζουν με μικρούς κρατήρες που δεν εξομαλύνονται. Αυτές οι ουλές μπορεί να είναι πλατιές και επιφανειακές. Ή βαθύτερες και πιο μικρές. Οι τελευταίες είναι γνωστές ως «εμβυθισμένες στενές ουλές»,
  • Αντίθετα, οι υπερτροφικές και οι χηλοειδείς ουλές είναι ανυψωμένες ουλές οι οποίες δημιουργούνται από ινώδεις αλλαγές στο δέρμα,
  • Οι μελαγχρωματικές αλλοιώσεις προκύπτουν από φλεγμονώδεις αλλοιώσεις. Εν ολίγοις, πρόκειται για μόνιμα σημάδια με τα οποία είναι δύσκολο να ζήσει κανείς. 

Πάντα ντρεπόμουν για την ακμή μου και τα σημάδια που άφηναν τα σπυράκια μου, αλλά ευτυχώς ένας σπουδαίος δερματολόγος με βοήθησε να απαλλαγώ από αυτά και να ξεχάσω τη δύσκολη αυτή περίοδο!

Laura, 22 ετών

Μεγάλος ψυχολογικός αντίκτυπος

Ακόμη και σήμερα, η ακμή και οι ουλές που προκαλεί έχουν σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο. Και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τους λόγους. Πρώτον, επηρεάζουν κυρίως το πρόσωπο, οπότε αλλάζουν την εικόνα που βλέπουμε στον καθρέφτη. Και αυτό μπορεί να συμβεί σε καίριες στιγμές της ζωής (όπως στην εφηβεία ή σε νεαρές γυναίκες), μειώνοντας την αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, το 25% των ενηλίκων πάσχει από ακμή, η οποία σχετίζεται με την εφηβεία στο συλλογικό ασυνείδητο. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάσταση.

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της εφηβικής ακμής

 

Οι ουλές δεν είναι δεδομένες

Σας διαβεβαιώνουμε ότι οι ουλές δεν είναι δεδομένες σε ό,τι έχει να κάνει με την ακμή. Ωστόσο, όσο πιο σοβαρή είναι η φλεγμονή και όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών. Το σημαντικό, όπως έχετε καταλάβει, είναι να περιορίσετε τη φλεγμονή. Θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην πρόληψη, η οποία είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε ενάντια σε αυτό το πρόβλημα. Το πρώτο βήμα είναι να ακολουθήσετε μια ήπια, κατάλληλη καθημερινή ρουτίνα υγιεινής και φροντίδας του δέρματος. Ο δερματολόγος σας μπορεί έπειτα να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία κατά της ακμής, εάν είναι απαραίτητο. Όσες φορές και αν το πούμε δεν αρκεί: αυτοί είναι οι μόνοι τρόποι για να αποφύγετε τις ουλές. 

Οι συμβουλές μας για τη φροντίδα του δέρματος με τάση ακμής

 

av_acne_adolescent_dermatologue_1x1

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Γνωρίζετε για τη δερματιλλομανία; Είναι η εμμονική επιθυμία να σκαλίζετε το δέρμα σας και να σπάτε τα μαύρα στίγματα. Αλλά για το καλό του δέρματός σας, πρέπει να αντισταθείτε! Οι δερματολόγοι μάς το λένε συνεχώς: όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται, μην αγγίζετε τα σπυράκια σας. Θα βλάψετε το δέρμα σας και πιθανώς να επιδεινώσετε τη φλεγμονή του δέρματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας ουλών. Είναι φυσικά πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, ωστόσο είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση του προβλήματος για να διατηρούμε το δέρμα μας σε καλή κατάσταση. Θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας που αντισταθήκατε!

av_acne_adolescent_creme-solaire_1x1

Αποφύγετε τις ουλές: σταματήστε τις κακές συνήθειες

Η καλή υγιεινή απαιτεί να ξεχάσετε τις κακές συνήθειες. Όπως μπορείτε να δείτε, το πρώτο στη λίστα είναι να σταματήσετε να αγγίζετε τα σπυράκια σας. Γενικότερα, δεν πρέπει να αγγίζετε το δέρμα σας με τα δάχτυλά σας, τα οποία δεν είναι πάντα πολύ καθαρά. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής, και μαζί με αυτήν, ουλών. Όλο τον χρόνο (όχι μόνο το καλοκαίρι), αν δεν μπορείτε να αποφύγετε να εκθέσετε το δέρμα σας στις ακτίνες του ήλιου, προστατέψτε το με ένα μη-φαγεσωρογόνο λεπτόρρευστο αντηλιακό ή σπρέι.

Εδώ θα βρείτε όλα όσα θα πρέπει να κάνετε... και όσα θα πρέπει να αποφύγετε

Διαφορετικές θεραπείες για διαφορετικές ουλές

Διαφορετικές θεραπείες για διαφορετικές ουλές

Δεν υπάρχει μαγική θεραπεία για τις ουλές ακμής. Ωστόσο μπορούν να μειωθούν τα σημάδια που αφήνει πίσω της. Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας προτείνει στοχευμένες δερματολογικές διαδικασίες, όπως θεραπεία με λέιζερ ή peeling. Να θυμάστε ότι οι θεραπείες αυτές συχνά προσφέρουν μερικά αποτελέσματα. Ενώ η εμφάνιση του δέρματος βελτιώνεται, η ουλή της ακμής δεν εξαφανίζεται τελείως. Αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι απογοητευτικό για τους ασθενείς. Επομένως, θα πρέπει να εστιάσουν στην ίδια την πρόληψη.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ακμή

av_acne_adolescente_maquillage_camoufler_1x1

Αποφύγετε τις ουλές: η τέχνη του καμουφλάζ

Εάν η ενόχλησή σας είναι πραγματικά μεγάλη, το ειδικό μακιγιάζ για ουλές ή ατέλειες μπορεί να αποτελεί καλό τρόπο για να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Θα πρέπει να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό σας για να βρείτε το σωστό προϊόν. Η ατέλειά σας σχετίζεται με το χρώμα ή με την υφή; Μπορεί αυτό το «καμουφλάρισμα» να είναι διακριτικό ή αόρατο (για έναν άνδρα, για παράδειγμα); Μπορεί το καμουφλάρισμα να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα σας για να γίνει πιο εύκολο;

Ανακαλύψτε όλες τις συμβουλές μας για το μακιγιάζ

Οι απαντήσεις μας στις ερωτήσεις σας

Για να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο: γι' αυτό είμαστε εδώ!

Σε σοβαρές μορφές, η ακμή μπορεί επίσης να επηρεάσει και τα ανώτερα μέρη του σώματος, όπως πλάτη, ώμους, λαιμό και ντεκολτέ. Και οι συνέπειες όσον αφορά τις ουλές είναι οι ίδιες με αυτές του προσώπου.

Αν είστε γονέας, μην υποτιμάτε την ακμή του έφηβου παιδιού σας. Η σοβαρή ακμή που δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες ουλές, οι οποίες θα τους δημιουργούν προβλήματα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Για να μην αναφέρουμε τον αντίκτυπο στην εικόνα και την αυτοπεποίθηση του έφηβου παιδιού σας, σε μια ηλικία που αρχίζουν να πατούν στα πόδια τους και οι πιέσεις που δέχονται είναι εξαιρετικά ισχυρές. Η αντιμετώπιση του προβλήματος αμέσως μόλις εμφανιστεί θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώθει καλύτερα με τον εαυτό του, σήμερα και μελλοντικά.

Και πάλι, όταν υπάρχει ακμή, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε δερματολόγο χωρίς καθυστέρηση. Η άμεση θεραπεία αποτελεί την καλύτερη λύση για να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα σημάδια και τις ουλές. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο χειρότερες θα γίνουν οι ατέλειες, ενώ η θεραπεία θα είναι λιγότερο αποτελεσματική.

Οι λύσεις μας για μείωση των ουλών

Τα προϊόντα Cleanance έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθούν να νιώθετε πιο άνετα με το δέρμα σας
av_cleanance-women_smoothing-night-cream_front_30ml_3282770205589

CLEANANCE WOMEN ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΛΕΙΑΝΣΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Για πάνω από 30 χρόνια, η σειρά Cleanance προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, οι οποίες συνιστώνται από δερματολόγους για μείωση των σημαδιών που απομένουν και εξομάλυνση της υφής του δέρματος. CLEANANCE WOMEN ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΛΕΙΑΝΣΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
Επιστροφή στην κορυφή