Περιεχόμενα

Μαύρα στίγματα

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για τα μαύρα στίγματα. Είτε πρόκειται για μάσκες, είτε για εκχυλίσματα ή ακόμα και για τις συνταγές της γιαγιάς σας, είναι ορισμένες φορές δύσκολο να ξέρετε ποιες θεραπείες είναι πραγματικά αποτελεσματικές. Ακολουθούν οι συμβουλές των ειδικών μας για την πρόληψη και την αποφυγή των μαύρων στιγμάτων.

Τι είναι τα μαύρα στίγματα; 

Τα μαύρα στίγματα, επίσης γνωστά ως «ανοιχτοί φαγέσωρες», είναι μια μορφή φραγμένων πόρων με σμήγμα που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Ο πόρος είναι διεσταλμένος ενώ το άκρο του γίνεται μαύρο λόγω οξείδωσης, εξού και η ονομασία του «μαύρο στίγμα». 
Πρόκειται για έναν μη φλεγμονώδη τύπο ακμής που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και συχνά συνοδεύεται από κλειστούς φαγέσωρες (ή «λευκά στίγματα»).
Τα μαύρα στίγματα δεν είναι ούτε επώδυνα ούτε επικίνδυνα: προκαλούν περισσότερο αισθητική ανησυχία διότι εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο.
 

Μαύρα στίγματα ή σμηγματογόνες αδένες; 

Προσοχή, μην συγχέετε τα μαύρα στίγματα με τις σμηγματογόνες αδένες. Παρόλο που μοιάζουν στην εμφάνιση, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα: 

  • Το μαύρο στίγμα είναι ένας φαγέσωρας, δηλαδή ένα σπυράκι ακμής. Αυτό συμβαίνει όταν ένας πόρος φράζει και γεμίζει με σμήγμα και ρύπους. 
  • Ο σμηγματογόνος αδένας είναι το κανάλι που μεταφέρει το σμήγμα στο δέρμα για να το ενυδατώσει. Η άκρη της ορισμένες φορές μαυρίζει όταν έρχεται σε επαφή με οξυγόνο. Δεν πρόκειται για ατέλεια, αλλά μια φυσιολογική λειτουργία του δέρματος.

Για να τα διακρίνετε, κοιτάξτε προσεκτικά το δέρμα σας: τα μαύρα στίγματα βρίσκονται στην επιφάνεια και έχουν πολύ σκούρο χρώμα, ενώ οι σμηγματογόνοι αδένες βρίσκονται πιο βαθιά κάτω από το δέρμα και συνήθως έχουν πιο γκρίζο χρώμα.

 

av_acne_adolescent_points-noirs_1x1 472x472

Πώς σχηματίζονται τα μαύρα στίγματα;

Όταν το δέρμα παράγει υπερβολικές ποσότητες σμήγματος, αυτό δυσκολεύεται να απομακρυνθεί και μπορεί σταδιακά να φράξει τους πόρους. Στη συνέχεια, σχηματίζεται ένας μικροφαγέσωρας κάτω από το δέρμα. Είναι αόρατος με γυμνό μάτι, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση σμήγματος οδηγεί στην εμφάνιση ενός μαύρου στίγματος. 
Περίσσεια σμήγματος (ή «υπερσμηγματόρροια») μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής και των ορμονών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί έφηβοι υποφέρουν από ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας: οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σε αυτή την ηλικία προκαλούν υπερσμηγματόρροια, η οποία συχνά οδηγεί στην εμφάνιση σπυριών.

av_cleanance_edanah_1254-1x1 472X472

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα; 

Στις μέρες μας, θα βρείτε στο διαδίκτυο πολλές υποτιθέμενες θαυματουργές θεραπείες, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενώ μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα σας.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης ενός μαύρου στίγματος είναι η εφαρμογή της κατάλληλης φροντίδας και η αναμονή μέχρι το δέρμα σας να κάνει τη δουλειά του. Τα πιο αποτελεσματικά δραστικά συστατικά κατά των μαύρων στιγμάτων είναι:

• Ρετιναλδεΰδη: ως πρόδρομος του ρετινοϊκού οξέος, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δραστικά συστατικά για την εξάλειψη των φαγεσώρων. Ευνοέι την ανανέωση των κυττάρων και αποτρέπει το σχηματισμό νέων σπυριών.
Synovea™ HR: ένα αντιοξειδωτικό δραστικό συστατικό που μειώνει τα μαύρα στίγματα περιορίζοντας την οξείδωση του σμήγματος.
• Comedoclastin™: ένα δραστικό συστατικό που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την Pierre Fabre Research, το οποίο μειώνει το σχηματισμό μικροκοφαγεσώρων και κατά συνέπεια την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων.
• Αντιβιοτικά: οι κρέμες που περιέχουν αντιβιοτικά στοχεύουν επίσης τα βακτήρια. Αυτές χρησιμοποιούνται μόνο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις. 

Πρέπει να αφαιρούνται τα μαύρα στίγματα;

Τα μαύρα στίγματα είναι σχετικά εύκολο να αφαιρεθούν και συνήθως οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να τα αφαιρείτε μόνοι σας, καθώς κινδυνεύετε να δημιουργήσετε φλεγμονή στον πόρο, η οποία μπορεί στη συνέχεια να μην επουλωθεί σωστά. Επίσης, αποφύγετε τις περίφημες μάσκες ξυλάνθρακα, οι οποίες είναι πολύ σκληρές για το δέρμα και προκαλούν ερεθισμό, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής σμήγματος από την επιδερμίδα. 

Αν το μαύρο στίγμα σας ενοχλεί και πρέπει να αφαιρεθεί, ζητήστε από το δερματολόγο σας να το κάνει ώστε να αποφύγετε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.
 

av_cleanance_edanah_1118-1x1 472X472

Η δερμο-καλλυντική ρουτίνα «κατά των μαύρων στιγμάτων»

Για να περιορίσετε την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια αποτελεσματική ρουτίνα φροντίδας του δέρματος. Μια καλή ρουτίνα κατά των μαύρων στιγμάτων αποτελείται από καθημερινή φροντίδα που συμβάλλει στην πρόληψη του σχηματισμού των μικρών μαύρων στιγμάτων, καθώς και από θεραπείες που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της ενεργής φάσης για να βοηθήσουν στην εξαφάνιση των μαύρων στιγμάτων. 

av_cleanance_zadig_619-1x1 472X472

Καθημερινή φροντίδα για να αποφύγετε τα μαύρα στίγματα

Οι δύο κύριες αιτίες της ακμής στο πρόσωπο είναι η υπερπαραγωγή σμήγματος και η παρουσία βακτηρίων. Αν η καθημερινή σας ρουτίνα στοχεύει στην αντιμετώπιση των δύο αυτών προβλημάτων, θα μπορέσετε να αποτρέψετε σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση μαύρων.

  1.  Καθαρισμός: να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ένα εξυγιαντικό προϊόν φροντίδας του δέρματος για να απομακρύνετε το μακιγιάζ, τους ρύπους και τη συσσώρευση σμήγματος που μπορεί να φράξει τους πόρους.
  2. Ενυδάτωση: να εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα στο πρόσωπό σας αμέσως μετά τον καθαρισμό του δέρματός σας. Όταν το δέρμα είναι αφυδατωμένο, αυξάνει την παραγωγή σμήγματος, οπότε αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόληψη της ακμής. Αν έχετε λιπαρό δέρμα, επιλέξτε μια ματ κρέμα κατά των κηλίδων.
  3. Απολέπιση: Κάντε απολέπιση στο δέρμα σας περίπου μία φορά την εβδομάδα για να το καθαρίζετε σε βάθος. Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε μια ενυδατική κρέμα μετά.

Φροντίδα του δέρματος σε περίπτωση έξαρσης

Σε περίπτωση που ένα μαύρο στίγμα κατορθώσει και εμφανιστεί στο πρόσωπό σας παρά την καθημερινή σας ρουτίνα φροντίδας του δέρματος, προσθέστε ένα από τα παρακάτω δραστικά συστατικά στη ρουτίνα σας ώστε να εξαλείψετε τον εισβολέα: 

  • Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου
  • Ρετιναλδεΰδη
  • Εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου

Ζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου σας για την επιλογή του σωστού συνδυασμού θεραπειών. Ορισμένα από αυτά τα δραστικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά για να είναι πλήρως αποτελεσματικά. Ο ιατρός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικές κρέμες σε περίπτωση που εμφανίζετε μεγάλο αριθμό μαύρων στιγμάτων ή αν αυτά συνοδεύονται από κλειστούς φαγέσωρες.

Τα μαύρα στίγματα αφήνουν σημάδια;

Όπως όλοι οι φαγέσωρες, τα μαύρα στίγματα μπορούν να αφήσουν ουλές αν δεν αφαιρεθούν σωστά ή αν μολυνθούν. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μην τα αγγίζετε με τα χέρια σας και να αναθέτετε την αντιμετώπισή τους σε έναν επαγγελματία. 
Εάν είναι απαραίτητο, ο δερματολόγος σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει μια θεραπευτική αγωγή που θα εφαρμοστεί μόλις το μαύρο στίγμα εξαφανιστεί εντελώς. Αυτός ο τύπος θεραπείας διευκολύνει την αναγέννηση του δέρματος και αποτρέπει την εμφάνιση ορατών ουλών.

Επιστροφή στην κορυφή