Περιεχόμενα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ακμή

Ένα σπυράκι ακμής δεν είναι κάτι που μπορείτε να ξεφορτωθείτε μέσα σε μια μέρα! Υπάρχουν διάφορα στάδια στο σχηματισμό αυτών των μικροκυστιδίων, φαγεσωρογόνων και φλεγμονωδών αλλοιώσεων σε πρόσωπο, πλάτη, λαιμό και στήθος, οι οποίες ξεκινούν κατά την εφηβεία αλλά εμφανίζονται και στην ενήλικη ζωή. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

av_acne_formation-bouton_1x1 472x472

Το σπυράκι είναι η κορυφή του παγόβουνου!

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις στο σχηματισμό ενός σπυριού ακμής: η υπερπαραγωγή σμήγματος, η πάχυνση του δέρματος, ο σχηματισμός μαύρων στιγμάτων και φαγεσωρογόνων και, τέλος, η φλεγμονή. Τι πυροδοτεί την ακμή; Ειδικά όταν γίνεται κατάχρηση των ενζύμων του δέρματος (όπως κατά την εφηβεία και σε περιόδους στρες), οι ορμόνες διεγείρουν την έκκριση σμήγματος και καθιστούν το δέρμα πιο λιπαρό. Το ανώτερο στρώμα του δέρματος παχαίνει λόγω της αύξησης των ελεύθερων λιπαρών οξέων και γίνεται κολλώδες. Οι τριχοσμηγματικοί θύλακες(σάκοι που βρίσκονται στο επίπεδο του δέρματος) γεμίζουν με κύτταρα και σμήγμα, ενώ γίνονται μαύροι όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα: αυτά είναι τα μαύρα στίγματα.

Τα βακτήρια C. Acnes προκαλούν εν συνεχεία φλεγμονή σε αυτές τις περιοχές, οδηγώντας στο σχηματισμό σπυριών, φλυκταινών (λευκά σπυράκια), καθώς και κύστεων και ογκιδίων.
Μάθετε περισσότερα για τις αιτίες της ακμής

 

Στην ακμή, ο σμηγματογόνος αδένας αποφράσσεται από σμήγμα που έχει γίνει πολύ παχύ ή εκκρίνεται σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Επιπλέον, τα κύτταρα στην είσοδο του τριχοσμηγματογόνου θύλακα συμπεριφέρονται ανώμαλα και υπάρχει ανισορροπία στη χλωρίδα του δέρματος.

Γαλλική Εταιρεία Δερματολογίας

Λευκά σπυράκια: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μικροκυστίδια του προσώπου

Οι μικροκύστες του προσώπου ονομάζονται επίσης κλειστά φαγεσωρογόνα. Αναπτύσσονται κυρίως στα μάγουλα, στο μέτωπο, στο πηγούνι και γύρω από τα χείλη. Τι είναι αυτό το μικρό λευκό γρουμπούλι που νιώθεις κάτω από το δέρμα σου; Είναι ένδειξη υπερβολικής έκκρισης σμήγματος. Το σημείο εκκίνησης για το σχηματισμό του είναι τα πιλο-σμηγματογόνα θυλάκια, τα οποία αποτελούνται εν μέρει από σμηγματογόνους αδένες. Όταν η συγκέντρωση του σμήγματος είναι η υψηλότερη δυνατή και η κεράτινη στιβάδα γίνεται παχιά, το μικρό σύμπλεγμα κάτω από το δέρμα καταρρέει. Στο στάδιο αυτό, το σπυράκι είτε εξαφανίζεται αυθόρμητα είτε φλεγμαίνει όταν η περίσσεια σμήγματος αυξάνει την έκκριση των βακτηρίων Cutibacterium Acnes. Σε περίπτωση ερυθρότητας, εμφανίζονται φλύκταινες και αποστήματα. Υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν κάτω από το δέρμα με τάση ακμής.

av_acne_microkyste_1x1

Το τέλος της ζωής ενός σπυριού ακμής

Μόλις σχηματιστεί ένα σπυράκι, πώς μπορείτε να το ξεφορτωθείτε;

Όλα τα σπυράκια θα εξαφανιστούν κάποια στιγμή: σε περίοδο ημερών έως εβδομάδων, τα μακροφάγα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) θα ενεργοποιήσουν τη φάση καθαρισμού. Ποιος είναι ο ρόλος τους; Αφαιρούν τον ιστό του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη από το σπυράκι. 

Για να απαλλαγείτε από τα σπυράκια της ακμής σας, καθαρίστε τους πόρους σας για να περιορίσετε τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών και τη φλεγμονή, ενώ μην παραλείψετε να κλείσετε ραντεβού με έναν δερματολόγο για συμβουλές σχετικά με την καθημερινή θεραπεία.

 

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η φροντίδα και η υγιεινή είναι οι φίλοι σας!
Μερικές καλές συνήθειες για καταπολέμηση των ατελειών.

Καθαρίζετε το δέρμα σας δύο φορές την ημέρα και αφαιρείτε το μακιγιάζ σας κάθε βράδυ.

Ξεχάστε όλα τα σκληρά προϊόντα καθαρισμού! Τα σκληρά προϊόντα διεγείρουν την έκκριση σμήγματος, ενθαρρύνοντας και επιδεινώνοντας την εμφάνιση της ακμής. Προτιμήστε πιο κατάλληλα ήπια τζελ καθαρισμού. 

Αποφύγετε να πειράζετε τις ατέλειές σας. Αυτό θα περιορίσει τον κίνδυνο σχηματισμού σπυριού ή δευτερογενούς βακτηριακής μόλυνσης, εάν έχετε ήδη σπυράκι. Μην πιέζετε τα σπυράκια σας: οι ακαθαρσίες ενδέχεται να εισχωρήσουν βαθύτερα στο δέρμα σας και να εμφανιστούν ουλές.

Μάθετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε

Η σωστή φροντίδα για δέρμα με τάση ακμής

Η σωστή φροντίδα για δέρμα με τάση ακμής

Η ανάπλαση του δέρματος είναι απαραίτητη για προστασία από τις ουλές. Μια καλή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ενισχύσετε αυτήν τη φυσική διαδικασία. Εφαρμόστε μάσκα απορρόφησης και απολέπισης μία ή δύο φορές την εβδομάδα: τα προϊόντα αυτά περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες οι οποίοι καταπραΰνουν και καθαρίζουν το δέρμα, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την ανανέωση των κυττάρων. Οι μάσκες περιορίζουν επίσης τη συσσώρευση σμήγματος και τη λάμψη. Εάν το δέρμα σας είναι ερεθισμένο, χρησιμοποιήστε κομπρέσα με ιαματικό Νερό.

Από την ίδια σειρά

Οι λύσεις μας για φροντίδα της επιδερμίδας σας με τάση ακμής

Προϊόντα φροντίδας δέρματος Eau Thermale Avène σχεδιασμένα για να σας βοηθούν να νιώθετε καλύτερα με το δέρμα σας

Cleanance Gel καθαρισμού

Cleanance Gel καθαρισμού

Χαρίζει ματ όψη - Καθαρίζει - Εξυγιαίνει

Επιστροφή στην κορυφή