Περιεχόμενα

Βρεφική ακμή

Η ακμή ορισμένες φορές προσβάλλει ένα απροσδόκητο κοινό: τα βρέφη. Αν στο πρόσωπο του μωρού σας εμφανιστούν αλλοιώσεις χαρακτηριστικές αυτής της μορφής ακμής, μην πανικοβάλλεστε (άλλωστε, δεν είναι επώδυνες). Η βρεφική ακμή εξαφανίζεται από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες και είναι πολύ πιο συχνή απ΄ όσο νομίζετε. Εν τω μεταξύ, ορίστε μερικές συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε το δέρμα του μωρού σας απαλό.

av_acne_bebe_1x1

Τι είναι η βρεφική ακμή;

Η βρεφική ακμή δεν είναι τόσο σπάνια. Προσβάλλει 1 στα 5 νεογέννητα μεταξύ 0 και 3 μηνών, συχνότερα τα αγόρια. Εκδηλώνεται με μικρά κόκκινα ή λευκά σπυράκια και κλειστούς φαγέσωρες οι οποίοι μόλις που φαίνονται, κυρίως στα μάγουλα, αλλά και στο μέτωπο και το πηγούνι (σπανιότερα στους ώμους, την πλάτη και το στήθος). Παρόλο που μπορεί να προκαλέσει αγωνία στους γονείς, η βρεφική ακμή δεν είναι επώδυνη ή κνησμώδεις. Ούτε αποτελεί παράγοντα που τα προδιαθέτει για μελλοντική νεανική ακμή. 

Ο μικρός μου άρχισε να εμφανίζει μικρά σπυράκια στο μέτωπό του. Στη συνέχεια, εξαπλώθηκαν στη μύτη του, στα μάγουλα, κάτω από τα μάτια του, ακόμη και στα μαλλιά του! Ο παιδίατρος με καθησύχασε και με συμβούλεψε να ενυδατώνω και να πλένω το δέρμα του με προϊόντα απαλής φροντίδας, και πράγματι έχει αρχίσει να υποχωρεί...

Anne, 28 ετών

Τι προκαλεί τη βρεφική ακμή;

Οι λόγοι για τους οποίους ένα βρέφος αναπτύσσει ακμή δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένοι. Ωστόσο, φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως στην υπολειπόμενη ανδρογόνο δραστηριότητα της μητέρας. Με άλλα λόγια, η έντονη ορμονική έξαρση που βιώνει η μητέρα στο τέλος της εγκυμοσύνης της διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες του μωρού. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η μαμά και ο μπαμπάς χρησιμοποιούν λιπαρές ουσίες για να καθαρίσουν το πρόσωπο του παιδιού. Επομένως, είναι κάτι που θα πρέπει να αποφεύγετε...

av_acne_bebe_parent_1x1

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Σπυράκια στο προσωπάκι τους Μην τα αγγίζετε!

Μια συμβουλή που ισχύει τόσο για την παιδική ακμή όσο και για την εφηβική ή ενήλικη ακμή: μην αγγίζετε τις βλάβες που εμφανίζει το μωρό σας και, πάνω απ' όλα, μην προσπαθείτε να σκάσετε τα σπυράκια του. Ακόμη και σε αυτή την ηλικία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος δευτερογενούς μόλυνσης και σχηματισμού ουλής ως αποτέλεσμα. Και αν οι βλάβες ακμής του παιδιού σας επιμένουν, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του παιδίατρου ή του δερματολόγου σας.

Ουλές ακμής

Πώς να φροντίζω το δέρμα του μωρού μου

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βρεφική ακμή επουλώνεται αυθόρμητα μέσα σε λίγες εβδομάδες και δεν απαιτεί κάποια ειδική θεραπεία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φροντίζετε το δέρμα του μωρού σας. Επιλέξτε όμως ασφαλή και κατάλληλα προϊόντα.

Ποια προϊόντα θα πρέπει να επιλέξετε;

Επιλέξτε προϊόντα με ελάχιστα συστατικά, χωρίς αρώματα, χρωστικές ουσίες, αλκοόλη ή parabens. Βεβαιωθείτε πως είναι κατάλληλα για το πιο ευαίσθητο δέρμα και ότι έχουν δοκιμαστεί υπό παιδιατρικό και δερματολογικό έλεγχο.

Τα απολύτως απαραίτητα

οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ή αλλιώς όσο λιγότερα τόσο καλύτερα. Περιοριστείτε στα απαραίτητα - τα βασικά. Ένα καθαριστικό ειδικά σχεδιασμένο για βρέφη, ένα ιαματικό νερό πηγής και μια ενυδατική κρέμα που καταπραΰνει και θρέφει το δέρμα. 

 

Σειρά Baby

Ο σωστός τρόπος να καθαρίζετε το πρόσωπο του μωρού σας

Ο σωστός τρόπος να καθαρίζετε το πρόσωπο του μωρού σας

Το πρόσωπο του μωρού καθαρίζεται κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Εμποτίστε ένα βαμβάκι ή μια κομπρέσα με ένα προϊόν καθαρισμού και στη συνέχεια σκουπίστε απαλά το πρόσωπο του παιδιού, ξεκινώντας από το μέτωπο και τους κροτάφους, στη συνέχεια τα μάγουλα, τα πλαϊνά της μύτης και, τέλος, το πηγούνι και το στόμα. Όταν τελειώσει το μπάνιο τους, στεγνώστε απαλά το πρόσωπό τους. Στη συνέχεια εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα. 

Από την ίδια σειρά

Οι λύσεις μας για το δέρμα του μωρού σας

Προϊόντα φροντίδας δέρματος Eau Thermale Avène σχεδιασμένα για να καταπραΰνουν το δέρμα του μωρού

XeraCalm A.D Καθαριστικό Έλαιο Αναπλήρωσης Λιπιδίων

XeraCalm A.D Καθαριστικό Έλαιο Αναπλή...

Θρέφει - Καταπραΰνει - Καθαρίζει

XeraCalm A.D Baume για Αναπλήρωση των Λιπιδίων

XeraCalm A.D Baume για Αναπλήρωση των...

Θρέφει - Καταπραΰνει - Ενυδατώνει

Intense Protect 50+

Intense Protect 50+

Προστατεύει - Ενυδατώνει

Επιστροφή στην κορυφή