Περιεχόμενα

Λιπαρό δέρμα: περί τίνος πρόκειται;

Γνωρίζετε για την υπερσμηγματόρροια; Αυτός είναι ο επιστημονικός όρος για το λιπαρό δέρμα. Η υπερσμηγματόρροια εμφανίζεται όταν υπάρχει περίσσεια σμήγματος: μια λιπαρή ουσία που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες για προστασία της επιδερμίδας από εξωτερικούς επιβλαβείς παράγοντες. Το δέρμα αποκτά τότε γυαλάδα, η οποία μερικές φορές αναφέρεται ως λαμπερή. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εμφάνιση σπυριών και μαύρων στιγμάτων, δεν είναι ευχάριστο. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις για έλεγχο της υπερπαραγωγής σμήγματος και καθαρισμό του δέρματος.

Τα σαφή σημάδια του λιπαρού δέρματος

Το λιπαρό δέρμα είναι αρκετά εύκολο να αναγνωριστεί, καθώς ορισμένα κλινικά συμπτώματα είναι τυπικά της υπερσμηγματόρροιας. Πρώτα απ' όλα, η περίσσεια σμήγματος κάνει το δέρμα λιπαρό και του προσδίδει γυαλάδα, ειδικά στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη και πηγούνι). Χαρακτηριστικά του λιπαρού δέρματος είναι επίσης η ανομοιόμορφη υφή του δέρματος, οι διευρυμένοι πόροι, η παρουσία φαγεσωρογόνων (τα περίφημα μαύρα και λευκά στίγματα) και το μακιγιάζ που δεν μένει στο δέρμα.

av_acne_peau-luisante_1x1
av_acne_adolescente_miroir_1x1

Τι προκαλεί το λιπαρό δέρμα; 

Γιατί έχουμε λιπαρό δέρμα; Δεν υπάρχει μία απάντηση στο ερώτημα αυτό. Η εμφάνιση υπερβολικής παραγωγής σμήγματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Τι ευθύνεται λοιπόν για την περίσσεια σμήγματος; Οι λόγοι είναι κυρίως ενδογενείς, δηλαδή εξαρτώνται από εσωτερικά αίτια, όπως η κληρονομικότητα ή οι ορμονικές ανισορροπίες (ιδίως κατά την εφηβεία, που μπορεί να προκαλέσουν ακμή).

Τα αίτια μπορεί επίσης να είναι εξωτερικά, όπως η εμφάνιση στρες, η ρύπανση, η έκθεση σε καπνό ή οι αλλαγές στη θερμοκρασία.

Σημειώστε ότι κατά την ενηλικίωση, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε λιπαρό δέρμα, καθώς τα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες) διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτίες της λιπαρότητας του δέρματος

 

Συχνά, δυσκολεύομαι να βγάλω το μπλουζάκι μου στην παραλία, επειδή δεν μου αρέσει να δείχνω το πάνω μέρος του σώματός μου. Το δέρμα μου είναι λιπαρό και παχύ, έχει ουλές και μερικές φορές εξακολουθώ να έχω σπυράκια. Κατέληξα να αγοράσω αντηλιακή μπλούζα για να μη χρειάζεται να εξηγώ συνέχεια τους λόγους που δεν βγάζω τα ρούχα μου.

Jérôme, 35 ετών

Πού εμφανίζεται το λιπαρό δέρμα στο σώμα;

Το σμήγμα αποτελεί φυσιολογική έκκριση των σμηγματογόνων αδένων. Οι αδένες αυτοί δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι στο σώμα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ορισμένες περιοχές είναι πιο λιπαρές από άλλες. Οι περιοχές που είναι πιο πλούσιες σε σμήγμα είναι το πρόσωπο (ιδίως η ζώνη Τ: μέτωπο, μύτη και πηγούνι), καθώς και το τριχωτό της κεφαλής, το πάνω μέρος της πλάτης και το στήθος. Η περίσσεια σμήγματος συνοδεύεται από μικρά μαύρα στίγματα (φαγεσωρογόνα). Τέλος, η παρουσία λιπαρών οξέων στο σμήγμα διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό ορισμένων βακτηρίων που πυροδοτούν τη φλεγμονώδη φάση της ακμής.

Η τριάδα νικηφόρων θεραπειών για το λιπαρό δέρμα 

Το λιπαρό δέρμα απαιτεί τακτική φροντίδα. Η ρουτίνα φροντίδας του δέρματός σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία βήματα. Η πρώτη είναι ο καθαρισμός. Στη συνέχεια, ενυδάτωση. Σωστά, ακόμα και το λιπαρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση. Ωστόσο, μερικές φορές, το λιπαρό δέρμα χρειάζεται και εξυγίανση. Αυτό είναι το τρίτο βήμα. Η εξυγίανση του δέρματος περιλαμβάνει τακτική απολέπιση ή εφαρμογή μάσκας καθαρισμού. 3 βήματα για πιο καθαρή επιδερμίδα - εφικτό, έτσι δεν είναι; 

  • <span class="ezstring-field">av_acne_nettoyer-visage_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_soin-visage_coton_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_gommage_4x5</span>

Λιπαρό έναντι μικτό δέρμα: δεν πρέπει να συγχέεται

Το δέρμα αλλάζει με την ηλικία: το λιπαρό δέρμα στην εφηβεία γίνεται γενικά μικτό στην ενήλικη ζωή.

Λιπαρό εφηβικό δέρμα

Στους εφήβους, η υπερπαραγωγή σμήγματος, και επομένως το λιπαρό δέρμα, επηρεάζει ολόκληρο το πρόσωπο. Οι ατέλειες μπορούν να αναπτυχθούν στο πρόσωπο, καθώς και στους ώμους, στο πάνω μέρος της πλάτης και στο στήθος. 

Μικτό δέρμα

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το μικτό δέρμα δεν είναι ούτε εντελώς ξηρό ούτε εντελώς λιπαρό - είναι λίγο και από τα δύο. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή σμήγματος μειώνεται φυσιολογικά. Το λιπαρό δέρμα τείνει να συγκεντρώνεται στο κέντρο του προσώπου: στην περίφημη ζώνη Τ. Στο υπόλοιπο πρόσωπο, το οποίο είναι λιγότερο πλούσιο σε σμηγματογόνους αδένες, το δέρμα είναι πιο πιθανό να είναι φυσιολογικό ή ακόμη και ξηρό. 

 

av_acne_peau-mixte_zone-t_1x1

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η υγεία της επιδερμίδας σας και η αποτελεσματικότητα της φροντίδας σας εξαρτώνται και αυτά από τον τρόπο ζωής σας. Επομένως, η υγιεινή διατροφή και η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητα. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και το άγχος πρέπει να αποφεύγονται.

Ανακαλύψτε τις συμβουλές μας για το μακιγιάζ!

av_acne_fond-de-teint_1x1

Μακιγιάζ για λιπαρό δέρμα

Ασταθές μακιγιάζ που «τρέχει»: Κατ' αρχήν, μακιγιάζ και λιπαρό δέρμα απλά δεν ταιριάζουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο (και αποτελεσματικό!) μακιγιάζ. Πάνω απ' όλα, είναι σημαντικό να επιλέγετε τα σωστά προϊόντα και να καθιερώσετε ένα σωστό τελετουργικό για την εφαρμογή τους. Πρώτον, σας συμβουλεύουμε να επιλέγετε μόνο μη-φαγεσωρογόνα προϊόντα μακιγιάζ. Στη συνέχεια, πριν από την εφαρμογή του μακιγιάζ σας, μην ξεχάσετε να καθαρίσετε το πρόσωπό σας και να εφαρμόσετε ενυδατική κρέμα με ματ αποτέλεσμα. Τέλος, το στάδιο του καθαρισμού/αφαίρεσης του μακιγιάζ, το οποίο όσες φορές και αν το πούμε δεν αρκεί, είναι απαραίτητο για υγιές δέρμα, γι' αυτό πρέπει να το κάνετε κάθε μέρα.

Βρείτε όλες τις συμβουλές μας για το μακιγιάζ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους πόρους του δέρματος

Οι πόροι είναι απαραίτητοι για την υγεία του δέρματός μας. Λειτουργούν ως πύλη εισόδου για τα θρεπτικά συστατικά και ως πύλη εξόδου για τις ακαθαρσίες που εκκρίνει η επιδερμίδα. Είναι επίσης απαραίτητοι για να επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Το πρόβλημα είναι ότι, στην περίπτωση του λιπαρού δέρματος, κάθε είδους μικροσωμματίδια μπορούν να φράξουν τους πόρους (με αποτέλεσμα τα φοβερά μαύρα στίγματα!) και να «πνίξουν» το δέρμα. Για να εξασφαλίσετε ότι οι πόροι μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούν τις λειτουργίες τους, είναι συνεπώς απαραίτητο να καθαρίζετε το δέρμα σχολαστικά, πρωί και βράδυ. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μη-φαγεσωρογόνα προϊόντα (τόσο για την περιποίηση όσο και για το μακιγιάζ), τα οποία εξ ορισμού δεν φράζουν τους πόρους του δέρματος. Μια απαλή μάσκα απολέπισης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καθαρίζετε σε βάθος τους πόρους. Αλλά όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, προς αποφυγή πρόκλησης βλάβης στο δέρμα σας. 

av_acne_pores-peau_1x1

Οι απαντήσεις μας στις ερωτήσεις σας

Για να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο: γι' αυτό είμαστε εδώ!

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η γυαλάδα του λιπαρού δέρματος μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι υπερβολικά ενυδατωμένο. Αλλά ας μην συγχέουμε τη «λιπαρότητα» με το «νερό». Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο, το λιπαρό δέρμα μπορεί να είναι αφυδατωμένο, επειδή ενώ μπορεί να μην έχει έλλειψη λιπαρότητας ενδέχεται να έχει έλλειψη νερού βαθιά μέσα του. Εκτός από τον καθαρισμό, το δέρμα σας θα πρέπει να ενυδατώνεται με προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τον τύπο της επιδερμίδας σας. Γιατί; Μπορούν να ρυθμίσουν την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, περιορίζοντας τη γυαλάδα, ενώ βοηθούν το δέρμα σας να διατηρεί την υγρασία και την ελαστικότητά του.

Αυτό είναι εξίσου αληθές και ψευδές. Ακόμη και ο ήλιος έχει τις σκιές του! Αν και αρχικά φαίνεται να ξηραίνει το δέρμα και να μειώνει ορισμένους τύπους φλεγμονωδών αλλοιώσεων (όπως τα σπυράκια ακμής), στην πραγματικότητα ο ήλιος συμβάλλει στην πάχυνση του δέρματος και στην υπερπαραγωγή σμήγματος. Όταν επιστρέφει το φθινόπωρο, ξαφνικά το δέρμα γίνεται ξανά λιπαρό και οι ατέλειες επανεμφανίζονται. Αυτό είναι γνωστό ως «φαινόμενο ανάκαμψης». Ακόμη και το καλοκαίρι, ακόμη κι αν το δέρμα σας φαίνεται «καθαρό», διατηρήστε καλή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος και κυρίως καλή αντηλιακή προστασία.

Αυτό είναι λάθος. Ο καθαρισμός του δέρματος το βράδυ βοηθά στην εξάλειψη της περίσσειας σμήγματος και των επιθετικών παραγόντων που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας (ρύπανση κ.λπ.). Ωστόσο, η παραγωγή σμήγματος δεν σταματά τη νύχτα - γι' αυτό συνιστάται επίσης απαλός καθαρισμός το πρωί. Ο καθαρισμός το πρωί σάς επιτρέπει να εφαρμόζετε τα προϊόντα περιποίησης σε καθαρό δέρμα, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά. Συμβουλή μπόνους: ψεκάζοντας στο δέρμα σας ιαματικό Νερό το πρωί θα ξυπνήσει το δέρμα σας και θα το προετοιμάσει για την περιποίησή του.

Οι λύσεις μας για φροντίδα του λιπαρού δέρματος

Τα προϊόντα Cleanance έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθούν να νιώθετε πιο άνετα με το δέρμα σας
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance mat emulsion

Η μόνη κρέμα που έχω βρει η οποία δεν δημιουργεί γυαλάδα (κάτι που συνήθως συμβαίνει μετά από 2 ώρες με οποιαδήποτε άλλη κρέμα στο δέρμα μου με τάση ακμής). Είναι τέλεια! Το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν την ανακάλυψα νωρίτερα ;)!

Anaïs, 23 ετών

Cleanance mat emulsion
Επιστροφή στην κορυφή