Περιεχόμενα

Αιτίες του λιπαρού δέρματος

Έχετε γυαλάδα σε όλο το πρόσωπο, πολλές ατέλειες και μακιγιάζ που δεν διαρκεί όλη την ημέρα; Αν όλα αυτά ισχύουν για εσάς, πιθανώς να έχετε λιπαρό δέρμα. Τι προκαλεί το λιπαρό δέρμα; Μπορεί να μετριαστεί; Έχουμε καλά νέα: η απάντηση είναι ναι!

Ορμόνες: η κύρια αιτία του λιπαρού δέρματος

Ορμόνες: η κύρια αιτία του λιπαρού δέρματος

Η προέλευση του λιπαρού δέρματος είναι το σμήγμα: εκκρινόμενο από τους σμηγματογόνους αδένες που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα, το σμήγμα χρησιμοποιείται από τη γέννησή του για να προστατεύει το δέρμα από εξωτερικές επιθέσεις, καλύπτοντάς το με ένα ελαφρύ λιπαρό, προστατευτικό φιλμ. Στην εφηβεία, το δέρμα αρχίζει να παράγει περισσότερο σμήγμα λόγω των ορμονών. Αποκτά γυαλάδα, λιπαρότητα και οι πόροι που αποστραγγίζουν το σμήγμα συχνά φράζουν. Αυτό προκαλεί ασφυξία στο δέρμα. Κατόπιν μπορεί να εμφανιστούν ατέλειες: κηλίδες, μαύρα στίγματα ή ακμή, ή ακόμη και όλα αυτά ταυτόχρονα! Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ενηλικίωση. 

«Μερικές φορές, κατά τη διάρκεια της ημέρας, η λιπαρότητα στο δέρμα μου είναι έντονη και πρέπει να το σκουπίζω τακτικά για να μην γυαλίζει. Χρησιμοποιώ λίγο μαντήλι, αλλά το καλύτερο είναι ένα μικρό χαρτομάντιλο, καθώς είναι πολύ απορροφητικό»

Pauline, 33 ετών

Άλλες αιτίες του λιπαρού δέρματος

Το λιπαρό δέρμα δεν σχετίζεται μόνο με τις ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν κατά την εφηβεία. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, αρχίζοντας από την κληρονομικότητα: ρωτήστε τους γονείς σας αν είχαν λιπαρό δέρμα όταν ήταν νεότεροι! 
Να έχετε επίσης κατά νου ότι το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής σας μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που το δέρμα σας έχει γυαλάδα: η ρύπανση, το άγχος, η διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ φαίνεται να επηρεάζουν έντονα την ισορροπία του δέρματος. Προσοχή λοιπόν στην υπερβολή...
Η ποσότητα του σμήγματος αλλάζει επίσης ανάλογα με τη θερμοκρασία και τις εποχές: ένας βαθμός θερμοκρασίας παραπάνω αυξάνει την παραγωγή σμήγματος κατά 10%! Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το δέρμα είναι πιο λιπαρό την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους επιβαρυντικούς παράγοντες

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Το λιπαρό δέρμα δεν έχει μόνο κακά!

Εάν το λιπαρό δέρμα παράγει πολύ σμήγμα, πρέπει να προσπαθήσουμε να το εξαλείψουμε εντελώς; Πρόκειται για κακή ιδέα: το σμήγμα είναι μέρος του υδρολιπιδικού φιλμ του δέρματος. Λειτουργεί ως ασπίδα ενάντια στους εξωτερικούς επιβλαβείς παράγοντες, συμβάλλοντας στην προστασία του δέρματος από αυτούς. Για τον λόγο αυτόν, είναι καλύτερο να προσπαθείτε να ρυθμίζετε την παραγωγή σμήγματος με τα κατάλληλα προϊόντα. Ένα άλλο καλό νέο είναι ότι το λιπαρό δέρμα είναι πιο παχύ από το ξηρό δέρμα, συνεπώς πιο ανθεκτικό στη γήρανση του δέρματος. Οι πρώτες ρυτίδες εμφανίζονται πιο αργά στο λιπαρό δέρμα - αυτό αποτελεί τουλάχιστον πλεονέκτημα!

Τα σωστά βήματα για τη φροντίδα του λιπαρού δέρματος

Τα σωστά βήματα για τη φροντίδα του λιπαρού δέρματος

Καθαρισμός, ενυδάτωση, μακιγιάζ... Το λιπαρό δέρμα έχει ιδιαίτερες ανάγκες, ειδικά αν είναι επίσης επιρρεπές σε ατέλειες. Ένας καλός κανόνας είναι να επιλέγετε προϊόντα που είναι απαλά, μη-φαγεσωρογόνα και φυσικά κατάλληλα για το λιπαρό δέρμα. Αν είναι πολύ επιθετικά ή προκαλούν απογύμνωση του δέρματος, αυτό θα αντιδράσει παράγοντας περισσότερο σμήγμα. Η θεραπεία τότε είναι χειρότερη από την ασθένεια! Θα έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με ήπιες, τακτικές θεραπείες φροντίδας του δέρματος. 

 

Τελετουργικό περιποίησης για το λιπαρό δέρμα

Από την ίδια σειρά

Οι λύσεις μας για φροντίδα του λιπαρού δέρματος

Προϊόντα Eau Thermale Avène σχεδιασμένα για να σας βοηθούν να νιώθετε καλύτερα με το δέρμα σας

Cleanance Soin Matifiant

Cleanance Soin Matifiant

Ενυδατώνει - Χαρίζει ματ όψη - Μειώνει τις ατέλειες

Επιστροφή στην κορυφή