Περιεχόμενα

Ακμή: καλές και κακές συνήθειες

Κάποιες μέρες δεν ξεκινούν με τον καλύτερο τρόπο: ανακαλύπτετε στον καθρέπτη ακόμη ένα σπυράκι, το οποίο εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας... Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, η ακμή δεν είναι ποτέ ευπρόσδεκτη, ενώ ο πειρασμός να εξαφανίσετε τα σπυράκια όσο το δυνατόν γρηγορότερα είναι μεγάλος. Σας εξηγούμε πώς να αποφεύγετε τις κακές συνήθειες και πώς να υιοθετήσετε τις σωστές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ακμής σε καθημερινή βάση.

av_acne_hormones_stress_1x1

Υγιεινή, ήλιος... Σταματήστε τους μύθους σχετικά με την ακμή

Το να ζει κανείς με ακμή σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζει πλήθος προκαταλήψεων και λανθασμένων αντιλήψεων. Η ακμή συνδέεται με την έλλειψη υγιεινής λένε. Εξαφανίζεται με τον ήλιο. Αφορά μόνο τους εφήβους. Να συνεχίσουμε;

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν: όχι, η ακμή δεν έχει καμία σχέση με την κακή υγιεινή (ούτε είναι μεταδοτική).Πρόκειται για μια χρόνια δερματική νόσο που προσβάλλει περίπου το 80% των εφήβων, καθώς και περισσότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων, κυρίως γυναικών. Οφείλεται στις ορμόνες και μπορεί να επιδεινωθεί από παράγοντες όπως η διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα ή τα ακατάλληλα καλλυντικά.

Τι γίνεται με τον ήλιο; Ας καταρρίψουμε και πάλι έναν μύθο. Ακόμη και αν περιορίζει ή εξαφανίζει την ακμή, το αποτέλεσμα αυτό είναι προσωρινό. Μόλις εξασθενήσει η ηλιακή ακτινοβολία, το δέρμα, το οποίο έχει παχύνει κάτω από τον ήλιο, ανακτά το κανονικό του πάχος και τα σπυράκια επιστρέφουν... ορισμένες φορές μάλιστα διπλασιάζονται.

Σύνδεσμος προς το Λιπαρό δέρμα με ατέλειες και ακμή / Δέρμα με τάση ακμής / Αιτίες

 

Ο δερματολόγος μου συνέστησε να προσέχω τη σύνθεση των κρεμών και των προϊόντων μακιγιάζ, επειδή ορισμένα σκευάσματα μπλοκάρουν τους πόρους. Από τότε, είμαι προσέχω πολύ τι αγοράζω και τι εφαρμόζω στο δέρμα μου!

Salomé, 24 ετών

Σπάσιμο, τρίψιμο... βάλτε τέλος σε αυτές τις κακές συνήθειες

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την ακμή; Ξεκινήστε αποφεύγοντας να αγγίζετε τα σπυράκια σας: τα δάκτυλα και τα χέρια σας μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια και το πρόσωπό σας πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο καθαρό. Επίσης, ακόμη κι αν μπείτε στον πειρασμό, μην σκάτε τα σπυράκια σας! Υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της φλεγμονής και πρόκλησης ουλών που πολύ συχνά είναι δύσκολο να εξαφανιστούν.

Δεν συνιστάται ούτε το τρίψιμο ούτε η απολέπιση. Τα ερεθιστικά προϊόντα καθαρισμού τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ συχνά είναι επιθετικά, ειδικά για το ευάλωτο δέρμα σας. Για να αμυνθεί απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις, παράγει περισσότερο σμήγμα... και σπυράκια!

Και οι φυσικές λύσεις; Προσοχή με τις «συνταγές» για σπιτικές μάσκες ή απολεπιστικά που θα βρείτε στο διαδίκτυο. Το ότι είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για το ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα σας. Απευθυνθείτε καλύτερα σε έναν ειδικό για τη θεραπεία της ακμής σας, δηλαδή έναν δερματολόγο.

 

av_acne_femme_masque_1x1

Καθαρισμός και ενυδάτωση: οι κατάλληλες πρακτικές

Ποιες είναι οι συνήθειες που θα πρέπει να υιοθετήσετε αν έχετε ακμή;

Καθαρισμός του δέρματος με τάση ακμής

Αυτή είναι η βάση. Υπάρχουν διάφορα είδη προϊόντων: νερά με μικύλλια, ζελ και κρέμες καθαρισμού κ.λπ. Προσέξτε όμως: πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένα για το δέρμα με τάση ακμής. Να τα εφαρμόζετε με απαλές κινήσεις (χωρίς τρίψιμο!) το πρωί και το βράδυ για να αφαιρείτε το μακιγιάζ και να απομακρύνετε από το δέρμα σας την περίσσεια σμήγματος και τους ρύπους. Μπορείτε να ολοκληρώνετε με έναν ψεκασμό ιαματικού νερού και το δέρμα σας θα είναι ανακουφισμένο.

για το δέρμα με τάση ακμής

Ακόμα και αν έχει την τάση να είναι λιπαρό, το δέρμα που είναι επιρρεπές στην ακμή πρέπει να ενυδατώνεται χρησιμοποιώντας μη φαγεσωρογόνα δερματολογικά προϊόντα κατά των κηλίδων... Τα προϊόντα μας προσαρμοσμένα στο δέρμα με τάση ακμής Όταν βγαίνετε στον ήλιο, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα αντηλιακής προστασίας με ευρύ φάσμα (φίλτρα UVA και UVB) και υψηλή προστασία (SPF 50+), ιδανικά σχεδιασμένα για το ευαίσθητο δέρμα.

 

Λιπαρό δέρμα με ατέλειες και ακμή / Δέρμα με ακμή / Ακμή ενηλίκων / Φροντίδα του δέρματος με ακμή

Λιπαρό δέρμα με ατέλειες και ακμή / Δέρμα με ακμή / Εφηβική ακμή / Φροντίδα του δέρματος με ακμή

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της ακμής μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σοβαρός. Κανείς δεν σας απαγορεύει να φοράτε μακιγιάζ (το αντίθετο μάλιστα!) για να νιώθετε πιο καλά με τον εαυτό σας.

Πράσινο για κόκκινα σπυράκια, κοραλί για καφέ ουλές: τα διορθωτικά στικ είναι οι καλύτεροι φίλοι σας για να καλύψετε τα σημάδια της ακμής. Μπορείτε να ολοκληρώνετε με μια συμπαγή κρέμα foundation ή ένα υγρό foundation για να εξισορροπείτε τον τόνο της επιδερμίδας σας και μια πούδρα ώστε να σταθεροποιείτε το μακιγιάζ σας. Φυσικά, όλα αυτά τα καλλυντικά προϊόντα πρέπει να είναι μη φαγεσωρογόνα και σχεδιασμένα για το δέρμα με τάση για κηλίδες. Και μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα πινέλα και τα σφουγγάρια σας, διαφορετικά κινδυνεύετε να διατηρήσετε την ακμή σας εξαιτίας των βακτηρίων που μαζεύονται σε αυτά τα αξεσουάρ.

Λιπαρό δέρμα με ατέλειες και ακμή / Δέρμα με ακμή / Εφηβική ακμή / Φροντίδα του δέρματος με ακμή

Οι σωστές πρακτικές για τη διευκόλυνση της ζωής με ακμή

Οι σωστές πρακτικές για τη διευκόλυνση της ζωής με ακμή

Αν, παρά τις προφυλάξεις σας, η ακμή σας επιμένει και δυσκολεύει τη ζωή σας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, θα σας προτείνει τις κατάλληλες στοματικές ή τοπικές θεραπείες. Συνεχίστε παράλληλα να ακολουθείτε τα σωστά βήματα, από τον πρωινό και βραδινό καθαρισμό μέχρι το μακιγιάζ και την ενυδάτωση, για να μπορείτε να ζείτε άνετα με την ακμή σας (μέχρι να την αποχαιρετήσετε οριστικά).

Από την ίδια σειρά

Οι λύσεις μας για τη ζωή με ακμή

Προϊόντα περιποίησης Eau Thermale Avène, σχεδιασμένα για να σας συμφιλιώσουν με το δέρμα σας

Gel Καθαρισμού Cleanance

Gel Καθαρισμού Cleanance

Χαρίζει ματ όψη - Καθαρίζει - Εξυγιαίνει

Cleanance WOMEN Κρέμα Ημέρας με Χρώμα SPF 30

Cleanance WOMEN Κρέμα Ημέρας με Χρώμα...

Χαρίζει ομοιόμορφο χρώμα στο δέρμα - Μειώνει τις ατέλειες - Συσφίγγει τους πόρους

Επιστροφή στην κορυφή