Περιεχόμενα

Ήλιος και ακμή

Μπορούν η ακμή και ο ήλιος να συνυπάρξουν; Αν και ο ήλιος συχνά βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος με ακμή, τα οφέλη είναι βραχύβια. Μόλις πάψει το δέρμα να είναι εκτεθειμένο, η ακμή σας είναι πιθανό να αναζωπυρωθεί. Ευτυχώς, η σωστή προστασία και υγιεινή σας επιτρέπουν να απολαύσετε τις υπεριώδεις ακτίνες χωρίς να προκαλούνται νέα ξεσπάσματα όταν επιστρέψετε από τις διακοπές σας.

av_acne_adolescents_plage_1x1

Ακμή: τα απατηλά οφέλη του ήλιου

Γιατί πιστεύουμε ότι ο ήλιος κάνει καλό στο δέρμα με ακμή; Πολύ απλά, επειδή η εμφάνιση του δέρματος φαίνεται να βελτιώνεται όταν εκτίθεται στον ήλιο, χάρη στην ξηραντική επίδραση του ήλιου στις φλεγμονώδεις βλάβες. Ένα φαινόμενο που ευνοείται από το κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα. Η διαδικασία μαυρίσματος προκαλεί την εντύπωση ότι η έκθεση στον ήλιο θεραπεύει την ακμή. Όμως αυτή η κατάσταση δεν κραταέι για πολύ. Κάθε άλλο μάλιστα...

Η αγαπημένη μου εποχή είναι σίγουρα το καλοκαίρι! Όχι μόνο επειδή βγαίνω με φίλους ή οργανώνουμε μπάρμπεκιου με την οικογένεια, αλλά και επειδή είναι η μόνη εποχή του χρόνου που νιώθω όμορφα... Τα σπυράκια μου είναι σαφώς λιγότερα ενώ παράλληλα μαυρίζω. Τόσο το δέρμα μου όσο και εγώ ζωντανεύουμε ξανά!

Léa, 23 ετών

Γιατί ο ήλιος ευνοεί τα ξεσπάσματα ακμής;

Έχετε ακούσει για το φαινόμενο ανάκαμψης; Η ακμή σας που το καλοκαίρι υποχωρεί, μπορεί να αναζωπυρωθεί όταν επιστρέψετε από τις διακοπές σας. Εξού και ο όρος «ανάκαμψη». Μόλις σταματήσετε να εκτίθεστε στον ήλιο, η ακμή θα επιδεινωθεί, καθώς ο ήλιος ευνοεί την πάχυνση του δέρματος. Αυτή μπλοκάρει τους τριχοσμηγματογόνους θύλακες και εμποδίζει την απομάκρυνση του σμήγματος. Το αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός μαύρων στιγμάτων και μικροκυστιδίων, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε φλεγμονώδεις βλάβες. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο μπορεί ορισμένες φορές να προκαλέσει την εμφάνιση ουλών οι οποίες μετατρέπονται σε μελαγχρωματικές βλάβες (καφέ κηλίδες).

Όπως γνωρίζετε, η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την προφύλαξη του δέρματός σας (από τα ηλιακά εγκαύματα, τη γήρανσή του κ.λπ.), και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της ακμής.

Τι κρύβεται πίσω από το σπυράκι

 

av_acne_adolescent_miroir_1x1

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς να αποφύγετε το φαινόμενο ανάκαμψης; 

Η κατάλληλη αντηλιακή προστασία παραμένει η καλύτερη πρόληψη... Το καλοκαίρι, μόλις βγείτε στον ήλιο, ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν αντηλιακής φροντίδας πολύ υψηλής προστασίας (SPF 50+). Τον υπόλοιπο χρόνο, για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30. Μην ξεχάσετε να επιλέξετε ένα προϊόν με υφή κατάλληλη για δέρμα με ατέλειες, ώστε το τελείωμα να μην είναι ορατό. Αυτό όχι μόνο θα αποτρέψει (εν μέρει) το φαινόμενο ανάκαμψης, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο υπερμελάγχρωσης ή ουλών. 

Ακμή και ήλιος: ποια υγιεινή θα πρέπει να υιοθετήσετε;

Η αντηλιακή προστασία δεν είναι ο μόνος σύμμαχός σας για να απολαμβάνετε τα οφέλη του ήλιου χωρίς τα μειονεκτήματά του. Η καθημερινή υγιεινή είναι εξίσου σημαντική.

Εξυγίανση του δέρματος

Για να αποφευχθεί το φαινόμενο ανάκαμψης, οι πόροι του δέρματος πρέπει να απαλλαγούν από το σμήγμα και τους ρύπους που προκαλούν απόφραξη. Ως συνήθως, και ακόμη περισσότερο, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε σχολαστικά το πρόσωπό σας το πρωί και το βράδυ με ήπια προϊόντα, καθώς και να χρησιμοποιείτε την καθιερωμένη απολεπιστική μάσκα (επίσης ήπια) ώστε να απορροφάται το σμήγμα, να απολεπίζεται το δέρμα και να γίνεται πιο καθαρό και λείο.

Ματ αποτέλεσμα για το δέρμα

Το πρωί, για να απαλύνετε την επιδερμίδα σας, εφαρμόστε ένα ενυδατικό προϊόν φροντίδας που μειώνει το σμήγμα και προσφέρει ματ αποτέλεσμα. Έτσι, μειώνεται άμεσα και μόνιμα η γυαλάδα. Χώρια που αποτελεί εξαιρετική βάση για μακιγιάζ. 

Συμβουλές εμπειρογνωμόνων και τελετουργικά φροντίδας

av_acne_schema_photosensibilisation_1x1 1. Υποδερμίδα 2. Χόριο 3. Επιδερμίδα 4. Μη φυσιολογική ερυθρότητα 5. UVB-UVA  

Προσοχή στον κίνδυνο φωτοευαισθητοποίησης

Ερυθρότητα, φουσκάλες... Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική αντίδραση του δέρματος κατά την έκθεση στον ήλιο. Ορισμένα μόρια που χρησιμοποιούνται κατά της ακμής δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Αν παίρνετε κάποιο φάρμακο για την ακμή, είτε δια του στόματος είτε ως τοπική θεραπεία, βεβαιωθείτε ότι οι λέξεις «φωτοευαισθητοποίηση» δεν αναγράφονται στο ένθετο της συσκευασίας. Γενικά, δεν υπάρχει λόγος να διακόψετε τη θεραπεία σας. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τις συνήθειές σας, για παράδειγμα να εφαρμόζετε τη θεραπεία σας το βράδυ αντί για το πρωί. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του δερματολόγου σας. Προσοχή, βέβαια, όταν εκτίθεστε στον ήλιο και να χρησιμοποιείτε πάντα ένα αντηλιακό με πολύ υψηλή προστασία (SPF 50+), ακόμη και για σύντομες περιόδους έκθεσης!

Τα σωστά βήματα για να διατηρήσετε το μαύρισμά σας

Καθώς πλησιάζει το τέλος των διακοπών σας, αν επιθυμείτε να διατηρήσετε το μαύρισμά σας και την όμορφη επιδερμίδα σας, εμπιστευτείτε το μακιγιάζ! Επιλέξτε προσεκτικά τα προϊόντα σας. Πρέπει να είναι μη φαγεσωρογόνα. Και αν θέλετε να καλύψετε μερικές μικρές ουλές ακμής, τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène έχουν αναπτύξει μια σειρά προϊόντων υψηλής κάλυψης που συνδυάζουν αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Μια τελευταία συμβουλή: το ντεμακιγιάζ είναι απαραίτητο κάθε βράδυ.

Μακιγιάζ για την κάλυψη της ακμής

Από την ίδια σειρά

Οι λύσεις μας για να απολαύσετε τον ήλιο όταν έχετε ακμή

Προϊόντα φροντίδας δέρματος της Eau Thermale Avène ειδικά σχεδιασμένα για να φροντίζουν το δέρμα σας το καλοκαίρι

Gel Καθαρισμού Cleanance

Gel Καθαρισμού Cleanance

Χαρίζει ματ όψη - Καθαρίζει - Εξυγιαίνει

Cleanance WOMEN Κρέμα Ημέρας με Χρώμα SPF 30

Cleanance WOMEN Κρέμα Ημέρας με Χρώμα...

Χαρίζει ομοιόμορφο χρώμα στο δέρμα - Μειώνει τις ατέλειες - Συσφίγγει τους πόρους

Couvrance Διορθωτικό Πινέλο Concealer

Couvrance Διορθωτικό Πινέλο Concealer

Αναδεικνύει - Μακιγιάρει - Μειώνει τις ατέλειες

Σπρέι Ιαματικού Νερού της Avène

Σπρέι Ιαματικού Νερού της Avène

Καταπραΰνει - Αποκαθιστά τον φραγμό του δέρματος - Ηρεμεί

Επιστροφή στην κορυφή