Περιεχόμενα

Εφηβική ακμή: αιτίες και θεραπεία

Διευρυμένοι πόροι, σπυράκια, μαύρα στίγματα που μπορεί να φλεγμαίνουν, λιπαρό δέρμα με γυαλάδα.. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το έφηβο παιδί σας πάσχει από εφηβική ακμή. Και αυτό μπορεί επίσης να φέρει επώδυνες αναμνήσεις. Αν και συχνά είναι ήπια, η ακμή μπορεί να αποτελέσει δοκιμασία. Ευτυχώς, από τις συνήθειες φροντίδας μέχρι τις ιατρικές θεραπείες, υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες λύσεις.

Εφηβική ακμή: δύσκολο να ζήσουν οι έφηβοι με αυτήν

Οι ορμονικές αλλαγές στην εφηβεία οδηγούν συχνά σε ανάπτυξη ακμής κατά την εφηβεία . Αυτή η δερματική πάθηση επηρεάζει το 80% των εφήβων*. Γύρω στην ηλικία των 12-13 ετών για τα κορίτσια και 14-15 ετών για τα αγόρια, το δέρμα γίνεται λιπαρό και αρχίζουν να εμφανίζονται σπυράκια. Επειδή η ακμή είναι ορατή και συχνά προκαλεί σωματικό πόνο, η μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των εφήβων, ενώ κάποιοι υποφέρουν περισσότερο από την πλειονότητα. Οι πιθανές επιπτώσεις της ακμής στην αυτοεκτίμηση δεν πρέπει να υποτιμώνται: μια απλή συζήτηση για το θέμα αυτό με έναν γιατρό μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο καθησυχαστικό βήμα.

Εφηβική ακμή – Ψυχολογικός αντίκτυπος

Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε το έφηβο παιδί σας που αντιμετωπίζει ακμή

Ως γονείς, διαδραματίζετε καίριο ρόλο στο να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας να περάσει αυτά τα χρόνια βαθιάς μεταμόρφωσης, τα οποία μερικές φορές ενδέχεται να συνδέονται με την ακμή. Φυσικά, η επίσκεψη του έφηβου παιδιού σας σε γιατρό εάν υποφέρει από σπυράκια αποτελεί σημαντικό βήμα. Ωστόσο μπορείτε επίσης να τα καθοδηγήσετε στην καθημερινή ζωή τους, ενθαρρύνοντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Από την ισορροπημένη διατροφή μέχρι την τακτική σωματική άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος και του άγχους, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να υποστηρίξετε το έφηβο παιδί σας στην πορεία του προς την ενηλικίωση και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ώστε να αισθάνεται καλύτερα με τον εαυτό του.

Υποστήριξη του έφηβου παιδιού σας ως γονέας

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ίσως είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι η ακμή δεν μπορεί πάντα να θεραπευτεί όσο γρήγορα θα θέλαμε. Ένα είναι σίγουρο: είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί η ακμή γρήγορα για να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα σημάδια και οι ουλές. Όσο περισσότερο περιμένετε να επιδεινωθούν οι ατέλειες, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η θεραπεία. 

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για τους εφήβους;

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για την εφηβική ακμή. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται στο δέρμα για ήπια ακμή μπορούν να στοχεύσουν τα σπυράκια τοπικά. Τα από του στόματος αντιβιοτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν όταν η ακμή είναι πιο εκτεταμένη και φλεγμονώδης. Τέλος, η συνταγογράφηση ισοτρετινοΐνης είναι συχνά αποτελεσματική για πιο σοβαρή ακμή. Η χρήση ισοτρετινοΐνης δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα για τα κορίτσια, λόγω του κινδύνου εμβρυϊκής δυσπλασίας σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Ζητάτε πάντα τη συμβουλή του δερματολόγου σας.

Σοβαρή ακμή

Καθημερινή υγιεινή για το εφηβικό δέρμα

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε το δέρμα μία ή δύο φορές την ημέρα. Για να το κάνετε αυτό, επιλέξτε μη λιπαρά και μη φαγεσωρογόνα δερματολογικά gel ή λοσιόν. Κάντε αφρό με τα χέρια σας και, αφού ξεπλύνετε το δέρμα σας με ζεστό νερό, στεγνώστε το με μια απαλή πετσέτα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα νερό καθαρισμού με μικκύλια και ματ αποτέλεσμα. Αποφύγετε τα ξηραντικά σαπούνια και λάδια που ευνοούν την ακμή και τα προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη και ερεθίζουν το δέρμα.

Φροντίζοντας το δέρμα μου με τάση ακμής

Οι απαντήσεις μας στις ερωτήσεις σας

Για να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο: γι' αυτό είμαστε εδώ!

Όχι. Οι νέοι δεν είναι οι μόνοι που παθαίνουν ακμή. Επηρεάζονται και οι ενήλικες, ιδίως οι γυναίκες (σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες στα τριάντα τους).

Όχι. Στους εφήβους, τα σπυράκια ακμής εντοπίζονται συνήθως στη ζώνη Τ: το σημείο του προσώπου όπου συναντώνται η μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι. Ωστόσο η ακμή δεν επηρεάζει μόνο αυτήν την περιοχή: εμφανίζονται επίσης σπυράκια στο ντεκολτέ και στην πλάτη.

Μόλις πιεστεί ένα σπυράκι,, το δέρμα μπορεί να μολυνθεί, ιδίως από μικρόβια κάτω από τα νύχια. Αυτό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο δημιουργίας ουλών.

Οι λύσεις μας για φροντίδα της επιδερμίδας σας με τάση ακμής

Τα προϊόντα φροντίδας δέρματος Cleanance έχουν σχεδιαστεί για να σας συμφιλιώσουν με το δέρμα σας
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Συμπύκνωμα κατά των ατελειών Cleanance Comedomed

Είναι ένα μικρό θαύμα για το δέρμα μου: βοήθησε πολύ στη μείωση των ατελειών μου μέσα σε δύο μήνες. Ήταν πραγματικά ευεργετικό! Ανυπομονώ να δω το αποτέλεσμα σε λίγους μήνες κι ελπίζω ότι θα τα εξαφανίσει οριστικά.

Margot Glorian, 26 ετών

Συμπύκνωμα κατά των ατελειών Cleanance Comedomed
Επιστροφή στην κορυφή