Περιεχόμενα

Severe acne

Η ακμή αποτελεί μια από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις. Ωστόσο δεν μας επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο. Ενώ μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μόνο ήπιας μορφής ακμή, άλλοι μπορεί να αναπτύσσουν πιο σοβαρή ακμή. Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Υγείας της Γαλλίας, η σοβαρή ακμή προσβάλλει περίπου 1 στα 5 άτομα, με την πάθηση και επηρεάζει τόσο τους εφήβους όσο και τους ενήλικες. Πάσχετε κι εσείς; Τότε έχετε έρθει στο σωστό μέρος: εδώ μπορείτε να βρείτε συμβουλές και λύσεις από ειδικούς!

Τι είναι η σοβαρή ακμή;

Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί σοβαρότητας σε ό,τι έχει να κάνει με την ακμή. Όταν ολόκληρο το πρόσωπο (και μερικές φορές το άνω μέρος του σώματος) έχει μεγάλο αριθμό φαγεσώρων (τα περίφημα μαύρα στίγματα), μικροκυστών, βλατίδων (κόκκινα σπυράκια), φλυκταινών (κνησμώδεις κηλίδες) και/ή μεγαλύτερων «σημαδιών» που εδράζονται βαθιά κάτω από το δέρμα (γνωστά ως οζίδια), τότε η ακμή μπορεί να χαρακτηριστεί σοβαρή. Στη Γαλλία, επηρεάζονται περίπου 200.000 άτομα. Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν πρέπει να υποτιμάται από υγειονομικής και ψυχολογικής άποψης, ενώ χρήζει κατάλληλης φροντίδας. 

Τι βρίσκεται κάτω από ένα σπυράκι;

av_acne_schema_acne-nodulaire_1x1 472x472 1. Επιδερμίδα 2. Υπερφλεγμονή ή φλεγμονή

Μορφές σοβαρής ακμής 

Η σοβαρή ακμή έχει πολλές μορφές. 

Οζώδης ακμή

 Η οζώδης ακμή (η οποία ονομάζεται επίσης οζώδης κυστική ακμή) και η προχωρημένη μορφή της, η acne conglobata, είναι οι πιο συχνές. Οι μορφές αυτές αρχίζουν στην εφηβεία, όπως συνηθίζεται, και προοδευτικά εξαπλώνονται στον λαιμό, στους ώμους, στο άνω μέρος του σώματος και μερικές φορές στους γλουτούς.Χαρακτηρίζονται από μεγάλους φαγέσωρες που πολύ γρήγορα γίνονται φλεγμονώδεις με το σχηματισμό οζιδίων και κύστεων, τα οποία μπορεί να συγχωνευθούν και να προκαλέσουν σημαντικές ουλές. Αυτοί οι τύποι ακμής είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε αγόρια και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ακμής. 

Πυώδης ακμή

Πρόκειται για μια πιο σοβαρή μορφή ακμής, αλλά ευτυχώς είναι πιο σπάνια. Εμφανίζεται ξαφνικά, κυρίως σε αγόρια στην εφηβεία, και συνοδεύεται από εξωδερμικά συμπτώματα όπως πυρετός και μυϊκός πόνος. 

 

Όσο πιο σοβαρή, βαθιά και σκληρή είναι η φλεγμονή, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών.

Γαλλική Εταιρεία Δερματολογίας

Περιορισμός του σχηματισμού ουλών

Οι ουλές αποτελούν σημαντική επιπλοκή τηςσοβαρής ακμής. Επιδεινώνονται από όλους τους παράγοντες που καθυστερούν την επούλωση, όπως το υπερβολικό άγγιγμα των αλλοιώσεων. Οι ουλές ακμής μπορεί να έχουν ψυχολογικό αντίκτυπο ο οποίος δεν πρέπει να παραβλέπεται, καθώς αφήνουν σημάδια τόσο στην αυτοεκτίμηση όσο και στο δέρμα. Ευτυχώς, είναι εφικτό να περιοριστεί η εμφάνιση ουλών με έγκαιρη αντιμετώπιση. 

Ουλές ακμής

Σοβαρή ακμή: πραγματικός ψυχολογικός αντίκτυπος

Ορισμένες ουλές είναι αόρατες. Η σοβαρή ακμή αποτελεί πάθηση που επηρεάζει τα συναισθήματα: σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από το εργαστήριο Pierre Fabre και το ινστιτούτο CSA, το 87% των πασχόντων αισθάνεται ότι έχει επηρεάσει την καθημερινή ζωή του, ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις του με τους άλλους. Επομένως, είναι σημαντικό να μην υποτιμάται ο ψυχολογικός και κοινωνικός αντίκτυπος. 

«Εφηβική ακμή – Ψυχολογικός αντίκτυπος»

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Ως γονέας, πρέπει προφανώς να βοηθήσετε και να υποστηρίξετε το έφηβο παιδί σας. Είναι σημαντικό να αισθάνεται ότι ακούτε αυτό που σας λέει και κατανοείτε αυτό που νιώθει. Να έχετε τον νου σας και να μην υποτιμάτε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Γιατί ενώ εσείς γνωρίζετε ότι η ακμή είναι προσωρινή, για το παιδί σας μπορεί να φαίνεται ότι θα κρατήσει για πάντα. Η καλύτερη στιγμή για να συζητήσετε για την ακμή είναι όταν είστε μόνοι σας και δεν θα σας ενοχλήσει κανείς. Μιλήστε για το θέμα απλά, καθησυχάστε το παιδί σας ότι υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις και, αν νιώθει την ανάγκη, προσφερθείτε να πάτε μαζί του στον δερματολόγοΕφηβική ακμή - Υποστήριξη του έφηβου παιδιού σας ως γονέας

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τη σοβαρή ακμή;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί η σοβαρή ακμή, τόσο καλύτερες οι πιθανότητες θεραπείας. Η θεραπεία θα περιλαμβάνει πιθανώς τη λήψη ισοτρετινοΐνης από το στόμα (παράγωγο της βιταμίνης Α). Το φάρμακο αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό, ωστόσο οδηγεί σε πολύ δυσάρεστη ξηροδερμία. Απαλή υγιεινή, ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία... Η υιοθέτηση και διατήρηση καλής καθημερινής υγιεινής θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τις ανεπιθύμητες συνέπειες της ισοτρετινοΐνης και να νιώσετε καλύτερα με το δέρμα σας.

Σύνδεσμος προς «Σοβαρή ακμή - Συμβουλές ειδικών και τελετουργίες φροντίδας»

Οι απαντήσεις μας στις ερωτήσεις σας

Για να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο: γι' αυτό είμαστε εδώ!

Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη ακμής. Ο κίνδυνος εμφάνισης ακμής είναι μεγαλύτερος εάν κάποιο μέλος της οικογένειας υποφέρει από ακμή. Ενώ εάν είχαν και οι δύο γονείς, η ακμή του παιδιού τους είναι πιθανό να είναι πιο σοβαρή.

Αυτή δεν είναι και τόσο καλή συμβουλή: το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Ο υπερβολικός καθαρισμός ξηραίνει το δέρμα και το ερεθίζει ακόμη περισσότερο, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Ο καθαρισμός του προσώπου σας πρωί και βράδυ αρκεί. Και φροντίστε να μη χρησιμοποιείτε υπερβολικά τα scrub προσώπου. Αποφύγετε τη χρήση αυτών των τύπων προϊόντων εάν λαμβάνετε ισοτρετινοΐνη κι επιλέξτε προϊόντα που είναι κατάλληλα για το ξηρό δέρμα σας.

Το πρόσωπο είναι πλούσιο σε σμηγματογόνους αδένες και επομένως επηρεάζεται ιδιαίτερα (ιδίως η ζώνη Τ: μέτωπο, μύτη και πηγούνι). Ενδέχεται ωστόσο να επηρεαστούν και άλλα μέρη του σώματος, όπως οι ώμοι, ο κορμός και η πλάτη.

Οι λύσεις μας για καταπράυνση του δέρματος με τάση ακμής

Φροντίδα δέρματος Cleanance HYDRA, σχεδιασμένη για να σας βοηθά να αισθάνεστε πιο άνετα με το δέρμα σας
AV_Cleanance_Hydra_Soothing-Cream_Packshot_Old_E-retail_40ml_3282770100891

Cleanance HYDRA Καταπραϋντική Κρέμα

Μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή και το προϊόν απλώνεται εύκολα στο δέρμα. Προσφέρει στο δέρμα καταπράυνση και ενυδάτωση όλη την ημέρα. Ιδανική για όσους ακολουθούν θεραπεία ακμής. Cleanance HYDRA Καταπραϋντική Κρέμα
Επιστροφή στην κορυφή