Η Eau Thermale Avène απαντά στις ερωτήσεις σας
Δέρμα και καρκίνος

Δέρμα και καρκίνος

Η Eau Thermale Avène απαντά στις ερωτήσεις σας

Όταν το δέρμα γίνεται ευαίσθητο λόγω ογκολογικών θεραπειών, όταν γίνεται πιο αντιδραστικό, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το φροντίζετε καθημερινά; Πώς μπορώ να το φροντίσω; Ποια είναι η σωστή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος, την οποία πρέπει να υιοθετήσω; Ξηρό δέρμα, δερματικός ερεθισμός ή βλάβη του δέρματος: πώς μπορείτε να μειώσετε και να ανακουφίσετε τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου στο δέρμα;
Συμβουλές από την Δρα Ariadna Ortiz-Brugués, δερματολόγο και Διευθύντρια ιατρικής της μάρκας Eau Thermale Avène και την Joëlle Nonni, επικεφαλής των εργαστηρίων εκπαίδευσης για την υγεία του δέρματος στο Κέντρο Υδροθεραπείας Avène.

Οι ερωτήσεις σας

Δέρμα και καρκίνος

Η θεραπεία ευαισθητοποιεί το δέρμα. Συχνά προκαλεί απλή δερματική ξηρότητα: το δέρμα γίνεται τραχύ στην αφή, με νιφάδες που πέφτουν σαν πιτυρίδα. Όταν αυτή η «ξηροδερμία» είναι πιο έντονη, το δέρμα στα πόδια αποκτά ρηγματώδη όψη και τα δάχτυλα και οι φτέρνες σχίζονται ή σκάνε. Τα συμπτώματα αυτά ενδέχεται επίσης να συνοδεύονται από δυσφορία, κνησμό και αίσθηση τραβήγματος.

Επιλέξτε προϊόντα για ξηρό δέρμα τα οποία μπορούν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού. Ιδανικά, θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα μαλακτικό προϊόν τουλάχιστον μία ή δύο φορές την ημέρα σε πρόσωπο και σώμα. Στο πρόσωπο, απλώστε τη θεραπεία με τις άκρες των δακτύλων σας, από το κέντρο του προσώπου προς τις άκρες. Εφαρμόστε στο σώμα με ελαφρύ μασάζ, χρησιμοποιώντας όλη την επιφάνεια του χεριού σας. Ένα μαλακτικό προϊόν εφαρμόζεται καλύτερα χρησιμοποιώντας ένα λεπτό στρώμα σε ελαφρώς υγρό δέρμα. Εφαρμόστε το, για παράδειγμα, όταν βγαίνετε από το ντους ή το μπάνιο.

Επιλέξτε δερματολογικές στερεές πλάκες χωρίς σαπώνες ή προσαρμοσμένα καθαριστικά έλαια ή τζελ που θρέφουν το δέρμα και σέβονται το pH του. Μη χρησιμοποιείτε φανέλλες, σφουγγάρια ή σφουγγαράκια ντους, τα οποία μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Για να στεγνώσετε το σώμα σας, αποφύγετε το τρίψιμο. Είναι προτιμότερο να το ταμπονάρετε απαλά.

Το πολύ ζεστό Νερό αυξάνει την ξηρότητα του δέρματος και ενεργοποιεί εκ νέου τον δερματικό ερεθισμό. Αντ' αυτού, κάντε ένα ντους διάρκειας 5 λεπτών κάθε μέρα σε θερμοκρασία μεταξύ 32 και 34°C.

Περιλαμβάνει συμπτώματα που κυμαίνονται από απλή ερυθρότητα έως σοβαρά εγκαύματα με έλκη, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν στο ακτινοβολημένο δέρμα. Πράγματι, η ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με ορισμένες χημειοθεραπείες καθιστούν το δέρμα πολύ εύθραυστο και ευαίσθητο σε τραύματα, ακόμη και αρκετούς μήνες και χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας. Επομένως, το ακτινοβολημένο δέρμα απαιτεί συνεχή παρακολούθηση.

Μην εφαρμόζετε λιπαρές ουσίες τέσσερις ώρες πριν από τη συνεδρία. Ωστόσο, μελέτη έδειξε ότι η εφαρμογή ενός μαλακτικού προϊόντος δύο φορές την ημέρα στην εν λόγω περιοχή θα επιτρέπει καλύτερη ανοχή των παρενεργειών της θεραπείας*. Θα πρέπει λοιπόν να ενυδατώνετε το δέρμα σας προσεκτικά μετά την ακτινοβολία και κάθε δεύτερη μέρα.

Το σύνδρομο χεριών-ποδιών εκδηλώνεται μερικές φορές με την εμφάνιση έντονης ερυθρότητας, σκλήρυνσης, ρωγμών, σχισμών και πόνου στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών. Επομένως, είναι σημαντικό να ενυδατώνετε τα πέλματα των ποδιών και τις παλάμες των χεριών στην αρχή της θεραπείας, καθώς τα εν λόγω άκρα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Αποφεύγετε μεγάλους περιπάτους και φοράτε βαμβακερές κάλτσες. Φοράτε βαμβακερά γάντια για τις καθημερινές δραστηριότητες και κατάλληλα γάντια για οικιακές εργασίες, κηπουρική και μαστορέματα. Είναι καλύτερο να κόβετε τα νύχια σας κοντά, όχι όμως υπερβολικά, να μην κάνετε μανικιούρ ή να φοράτε ψεύτικα νύχια. Συμβουλευτείτε έναν χειροπράκτη εάν είναι απαραίτητο.

Ορισμένες θεραπείες ενδέχεται να προκαλέσουν κηλίδες και ερυθρότητα, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας. Οι αλλοιώσεις αυτές εντοπίζονται συνήθως στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στη μέση της πλάτης και στο στήθος. Μπορεί να προκαλούν κνησμό, να συνοδεύονται από επώδυνο αίσθημα καύσου ή να μολυνθούν. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο δημιουργίας ουλών, μην τρίβετε ή πειράζετε τις αλλοιώσεις αυτές με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες κηλίδες και τα σημάδια ερυθρότητας, θα πρέπει να περιορίσετε τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού των βακτηρίων χρησιμοποιώντας μια κρέμα ή λοσιόν ξήρανσης με βάση τον χαλκό και τον ψευδάργυρο.

Το ιατρικό μακιγιάζ μπορεί να χαρίσει στο δέρμα «υγιή λάμψη» και ακτινοβολία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κρύψει κοκκινίλες, ουλές, μαύρους κύκλους ή για να ξανασχεδιάσετε φρύδια. Το Κέντρο Υδροθεραπείας Avène διοργανώνει επίσης εργαστήρια μακιγιάζ τα οποία παρέχουν πολλές συμβουλές. Ενώσεις όπως η Tout le Monde Contre le Cancer, προσφέρουν επίσης θεραπείες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Échappée Rose.

Η καθημερινή προστασία, ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη δραστηριότητά σας, κρίνεται απαραίτητη. Αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να εκθέτετε το δέρμα σας ακόμη και σε μέτριο ηλιακό φως, καθώς ορισμένες θεραπείες αυξάνουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων ή ακόμη και εγκαυμάτων ενώ ακόμη και η σύντομη έκθεση μπορεί να δημιουργήσει μόνιμες σκούρες κηλίδες. Να έχετε πάντα μαζί σας προστατευτικά ενδύματα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Χρησιμοποιήστε μια κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας SPF από την υπεριώδη ακτινοβολία (50+), σχεδιασμένη να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων, χωρίς άρωμα, ανθεκτική στο Νερό και στον ιδρώτα, και επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες.

Επιστροφή στην κορυφή