av_instit-impluvium-forest-hd 1638x722

Προστασία των δασών Νερό, άνθρωπος και... δένδρα

Ο δρυμός της Avène προστατεύει την περιοχή εδώ και δεκαετίες και συμβάλλει στην ποιότητα του Νερού της ιαματικής πηγής. Από το 2018, έχουμε αναθέσει τα 102 εκτάρια δάσους μας στη φροντίδα του Office National des Forêts (Εθνική Υπηρεσία Δασών), αναγνωρισμένου ειδικού στη διαχείριση δένδρων και δασών. Συνέντευξη με τον Nicolas Kremer, μηχανικό γεωργίας της ONF, ο οποίος εξέτασε κάθε ένα από τα 11 δασικά αγροτεμάχιά μας.

Τι ρόλο διαδραματίζει το δάσος στην ποιότητα του Νερού (ιαματικού και πόσιμου);

Διαδραματίζει ζωτικό ρόλο. Πρώτον, επειδή τα δένδρα προστατεύουν το έδαφος από την ξηρασία και τη διάβρωση. Χωρίς αυτά, το Νερό της βροχής δεν θα προλάβαινε να διεισδύσει στο έδαφος και να φτάσει στον υδροφόρο ορίζοντα. Είτε θα εξατμιζόταν νωρίτερα είτε θα κατέληγε στα ποτάμια. Δεύτερον, επειδή οι ρίζες των δένδρων αποτελούν το πρώτο φίλτρο στη μακρά διαδικασία μετατροπής του Νερού της βροχής σε ιαματικό. Τέλος, επειδή όσο πιο μεγάλα είναι τα δένδρα, τόσο πιο βαθιά φτάνουν οι ρίζες τους, τόσο περισσότερο αναμειγνύονται με τη γη. Το Νερό που διεισδύει μπορεί να προχωρήσει περισσότερο και να προσλάβει περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και μικροστοιχεία.

Τι το ιδιαίτερο έχει ο δρυμός στο Κέντρο Υδροθεραπείας της Avène;

Είναι ένα εξαιρετικά πυκνό δάσος το οποίο μπορεί να φαίνεται αδιαπέραστο. Περιλαμβάνει κυρίως οξιές και βελανιδιές, καθώς επίσης πεύκα, λεύκες και λίγες καστανιές. Είναι πολύ παλιό, καθώς περιλαμβάνεται σε χάρτες πριν από 150 χρόνια. Αυτό είναι σημαντικό, διότι είναι συνώνυμο μιας πλούσιας υπόγειας χλωρίδας και πανίδας, ενός πιο επιτυχημένου και πιο ισορροπημένου οικοσυστήματος. Είναι ευεργετικό για την ποιότητα του Νερού.

Το δάσος στον δρυμό του Κέντρου Υδροθεραπείας Avène είναι πολύ παλιό. Αυτό είναι σημαντικό διότι είναι συνώνυμο ενός πιο επιτυχημένου και πιο ισορροπημένου οικοσυστήματος. Είναι ευεργετικό για την ποιότητα του Νερού.

Nicolas Kremer
Nicolas KremerΜηχανικός γεωργίας στην ONF

Πώς διατηρείτε αυτό το δασικό οικοσύστημα;

Καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φροντίζουμε να καθαρίζουμε τις περιοχές στις οποίες υπάρχει κίνδυνος, όπως γύρω από κτίρια ή πολυσύχναστους δρόμους. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αρχίζει επίσης να αποδυναμώνει τα πεύκα και τις καστανιές. Για να καταστήσουμε το δάσος της Avène πιο ανθεκτικό, πρέπει να προσαρμόσουμε και να διαφοροποιήσουμε αυτούς τους πληθυσμούς. Θα καθαρίσουμε επίσης ορισμένα άλση βελανιδιάς με στόχο να βελτιώσουμε την πρόσβαση των εναπομεινάντων δένδρων στους πόρους, δίνοντάς τους περισσότερο χώρο και, ως εκ τούτου, ενισχύοντάς τα. Αυτό θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη χλόης και ίσως, μαζί με αυτή, το δάσος 1. Αυτό θα αποτελούσε ευκαιρία για να ξεκινήσει μια τοπική δυναμική μεταξύ των διαφόρων εταίρων, ώστε να συμμετάσχουν περισσότεροι φορείς στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. 

1 Η δασοβοσκή ορίζεται ως ο συνδυασμός, στον ίδιο χώρο, α) βελτιωμένων ποιμενικών πόρων μέσω διατήρησης της ευεργετικής επίδρασης του δένδρου στην υποβλάστηση και τα ζώα και β) ενός στόχου δασικής παραγωγής και προστασίας μέσω ενίσχυσης και ποιμενικής συντήρησης της υποβλάστησης

Επιστροφή στην κορυφή