av_instit-biodiversity-impluvium-hdrvb-square 2880x1620

Βιώσιμη ανάπτυξη Βιώσιμη δράση για προστασία του Ιαματικού Νερού της Avène

Γνωρίζουν τη σπουδαιότητα των οικοσυστημάτων και των εδαφών για την ποιότητα του Ιαματικού Νερού της Avène, καθώς επίσης τον τρόπο με τον οποίο εξετάζονται θέματα βιώσιμης ανάπτυξης κατά τη διαχείριση των δράσεών μας. Η Séverine Roullet-Furnemont, Διευθύντρια ΕΚΕ και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Pierre Fabre και η Sandrine Bessou Touya, Επικεφαλής του Κέντρου Υδάτινων Ερευνών και Διευθύντρια Εφαρμοσμένης Έρευνας για την Έρευνα και Ανάπτυξη Δερμοκαλλυντικών - Προσωπικής Φροντίδας, διασφαλίζουν την προστασία αυτού του μοναδικού φυσικού πόρου και συμμετέχουν σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες, μέσω απτών δράσεων. Κοινή συνέντευξη.

 

 

Τι είναι αυτό που σας κάνει εντύπωση όταν φτάνετε στο Κέντρο Υδροθεραπείας Avène;

Sandrine Bessou-Touya: Πρώτον, το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό, προστατευμένο από κάθε οπτική ή ηχητική ρύπανση. Έπειτα, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι βρίσκεστε στην καρδιά των στοιχείων, στο σταυροδρόμι των μεσογειακών, ορεινών και ηπειρωτικών τοπίων και κλιμάτων.

Séverine Roullet-Furnemont: Φύση, πανταχού παρούσα. Βρισκόμαστε στην καρδιά του Περιφερειακού Φυσικού Δρυμού Haut-Languedoc. Θυμίζει ένα άχρονο ταξίδι.

AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Production unit_High-resolution_CMJN_7 473x473

Ποιο είναι το αντικείμενο της εργασίας σας;

S.R-F: Είμαι υπεύθυνη για την υλοποίηση της πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου Pierre Fabre και την εφαρμογή της σε διάφορες επιχειρήσεις και εμπορικά σήματα της εταιρείας. Αυτό ποικίλλει από ανάπτυξη παγκόσμιων στρατηγικών, όπως μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, μέχρι οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων και συμμετοχή των εργαζομένων του Ομίλου σε κοινωνικές ή περιβαλλοντικές δράσεις, ώστε να αναλαμβάνουν όλοι τον ρόλο τους. Η Πολιτική ΕΚΕ του Ομίλου Pierre Fabre αξιολογείται σε επίπεδο αριστείας του προτύπου ECOCERT 26000, ωστόσο προσπαθούμε πάντα να ικανοποιούμε νέες προκλήσεις και να ανοίγουμε νέους δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, με το εμπορικό σήμα της Eau Thermale Avène και την τοποθεσία Avène les Bains, προσφέρω την τεχνογνωσία μας, ενώ επίσης βοηθάω ή υποστηρίζω τα έργα ΕΚΕ που εκτελούνται από τις ομάδες.

Με οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων, δημιουργία στρατηγικών για τον άνθρακα και τα απόβλητα ή έργα που συμβάλλουν σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, όπως διατήρηση των κοραλλιών, προσπαθούμε να αναλάβουμε δράση σε όλα τα επίπεδα.

Séverine Roullet Furnemont
Séverine Roullet FurnemontΕπικεφαλής ΕΚΕ και βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου Pierre Fabre
AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Hydrotherapy bath and treatment_High-resolution_CMJN_5-jpg 473x473

Κι εσύ Sandrine;

S. B-T: Είμαι υπεύθυνη του Κέντρου Ερευνών Υδάτων. Το Κέντρο Υδροθεραπείας Avène είναι το μοναδικό στη Γαλλία που επωφελείται από μια τέτοια συμφωνία. Είναι πιστοποιημένο με AQUACERT και το Κέντρο Υδάτινων Ερευνώνέχει πιστοποιηθεί με ISO 17025 (από την COFRAC), ειδικά για τον έλεγχο και την προστασία του ιαματικού Νερού. Εδώ δεν θέλουμε απλώς να πάρουμε το Νερό και να το χρησιμοποιήσουμε. Θέλουμε να το φροντίσουμε. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την αντοχή του για τις μελλοντικές γενιές.

Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε την ποιότητα του ιαματικού Νερού και τη συνέχιση της ύπαρξής του.

Sandrine Bessou Touya
Sandrine Bessou TouyaΕπικεφαλής του Κέντρου Υδάτινων Ερευνώνκαι Διευθύντρια Διευθύντρια Εφαρμοσμένης Έρευνας για την Έρευνα και Ανάπτυξη Δερμοκαλλυντικών - Προσωπική Φροντίδα
AV_Institutional_Print_Post_Quarter3-2018_Surrounding_High-resolution_CMJN_1 1638x722

Ποιες άλλες πρωτοβουλίες έχετε για την ΕΚΕ

S. B-T: Από το 2018, εκμεταλλευόμαστε την εμπειρογνωμοσύνη και τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δασών (ONF) για να μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη διαχείριση του δασικού πάρκου Pierre Fabre. Αυτό είναι ουσιαστικό καθώς τα δένδρα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ακεραιότητα του εδάφους και των υδάτινων πόρων.

av_instit-hotel-avene-hdrvb-square 473x473

S.R-F: Για τη μάρκα Eau Thermale Avène, έχουν λάβει χώρα πλήθος πρωτοβουλιών για διάφορα στοιχεία. Θα ήθελα να επισημάνω εδώ μόνο μερικά από αυτά. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα προϊόντα, έχουν αναπτυχθεί οικολογικά σχεδιασμένα προϊόντα αντηλιακής προστασίας, ενώ από το 2013 το 90% των προϊόντων που ξεπλένονται έχουν καταστεί βιοδιασπώμενα. Αναπτύξαμε ένα νέο δραστικό συστατικό σε μια κυκλική οικονομία, για μια από τις βασικές στοχευμένες παθήσεις με τις οποίες καταπιάνεται η μάρκα μας, δηλαδή την ακμή. Πρόκειται για το δραστικό συστατικό που χρησιμοποιείται στη σειρά Cleanance Comedomed, για το οποίο χρησιμοποιούμε σπόρους γαϊδουράγκαθου, ενώ το υπόλοιπο φυτό χρησιμοποιείται εν συνεχεία για την παραγωγή άλλων δραστικών συστατικών.Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κτίρια στην Avène-les-Bains, η μονάδα παραγωγής όπου παρασκευάζονται τα Σπρέι ιαματικού Νερού της Eau Thermale Avène και το Eau Thermale Avène L'Hôtel έχουν πιστοποιηθεί ως Haute Qualité Environnementale (Υψηλή Περιβαλλοντική Ποιότητα) - πρότυπο για τα οικολογικά κτίρια στη Γαλλία. Το Eau Thermale Avène l'Hôtel είναι επίσης πιστοποιημένο με BREEAM. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη βιοποικιλότητα, η περιοχή Avène-les-Bains αποτελεί εγκεκριμένο καταφύγιο της LPO (Ένωσης Προστασίας Πτηνών). Σε ό,τι έχει να κάνει με την περιβαλλοντική διαχείριση, η μονάδα παραγωγής είναι πιστοποιημένη με ISO 14001 και το ξενοδοχείο έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα.

 

Στην παραγωγή, επιθυμούμε να είμαστε υποδειγματικοί στη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Séverine Roullet Furnemont

Πώς μεταφράζονται αυτές οι πρωτοβουλίες οικολογικής υπευθυνότητας στο πεδίο;

S.R-F: Σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή, η μονάδα παραγωγής, για παράδειγμα, διαθέτει δική της μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Εδώ και πολλά χρόνια, ακολουθούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για εξοικονόμηση Νερού και ενέργειας.

Σε μια άλλη κατεύθυνση, στο ξενοδοχείο, το 80% των φρέσκων προϊόντων που σερβίρονται παράγονται σε ακτίνα μικρότερη των 100 χιλιομέτρων.Για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων, ηγούμαστε επίσης πιλοτικού προγράμματος σε συνεργασία με μια νεοφυή επιχείρηση της Τουλούζης: είκοσι δωμάτια θα εξοπλιστούν με μετρητή Νερού. Για τους πελάτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια πρόκληση, κάθε λίτρο που θα εξοικονομείται στο ντους θα συμβάλει στην υποστήριξη μιας δράσης ΕΚΕ.

 

av_instit-avene-production-unit3-hdrvb-square 473x473
av_instit-mowing-avene-park-parcel-ld 473x473

S. B-T: Εξετάσαμε την κατανάλωση Νερού μας και τους τρόπους βελτιστοποίησής της: για παράδειγμα, μία από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν είναι η μείωση του κουρέματος των χώρων πρασίνου και εγκατάσταση βροχόμετρων τα οποία ενεργοποιούν το αυτόματο πότισμα. Το 2019, δοκιμάσαμε το αειφόρο κούρεμα των λιβαδιών μας σε συνεργασία με έναν αγρότη που έρχεται να τα κουρέψει. Αφήσαμε ανθισμένα τα οικόπεδα, εγκαταστήσαμε ένα ξενοδοχείο εντόμων και ταΐστρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους ενυδρίδες,, γεγονός που μαρτυρά τον πλούτο και την ποιότητα των ποταμών που βρίσκονται στην περιοχή! Και τέλος, εφαρμόζουμε πάντα την πολιτική μηδενικής φυτοκαλλιέργειας στον χώρο μας.Και σήμερα, θέλουμε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο, συμμετέχοντας συλλογικά. Από τη μία πλευρά, με το Γεωργικό Επιμελητήριο και τον Περιφερειακό Φυσικό Δρυμό ή ακόμη και τον ONF, για να συνεργαστούμε με τους τοπικούς φορείς με στόχο την εξεύρεση μεθόδων που σέβονται περισσότερο το περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, με τους δασοκτήμονες, τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους, με στόχο τη μεγαλύτερη προστασία της δασικής κάλυψης.

 

Επιστροφή στην κορυφή