Συνέντευξη με την Patricia Aublet, συνιδρύτρια του PUR Projet
Το θαλάσσιο οικοσύστημα και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι: επιλέγοντας μια ολιστική προσέγγιση

Το θαλάσσιο οικοσύστημα και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι: επιλέγοντας μια ολιστική προσέγγιση

Συνέντευξη με την Patricia Aublet, συνιδρύτρια του PUR Projet

Η Eau Thermale Avène έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει την τεχνογνωσία της για αντηλιακή προστασία του δέρματος, ενώ παράλληλα εργάζεται για περιορισμό των επιπτώσεων των προϊόντων της στα οικοσυστήματα. Για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να συμβάλει στην αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η Eau Thermale Avène συνεργάζεται από το 2016 με την PUR Projet, ειδική σε θέματα κλιματικής δράσης, η οποία δραστηριοποιείται στο Μπαλί. Μας μιλάει η Patricia Aublet, συνιδρύτρια της PUR Projet.

Ποιο είναι το έργο της PUR Projet;

Σκοπός μας είναι η αναγέννηση των οικοσυστημάτων με τη βοήθεια τοπικών φορέων και συμφιλίωση ανθρώπου και φύσης. Για να το πετύχουμε αυτό, βοηθάμε τις εταιρείες να αναπτύξουν έργα για το κλίμα, σύμφωνα με την αλυσίδα αξιών τους. Δεδομένων των κοινωνικών αλλά και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της Eau Thermale Avène, ήταν προφανές ότι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα από κοινού.

Σκοπός της PUR Projet είναι η αναγέννηση των οικοσυστημάτων και η συμφιλίωση ανθρώπου και φύσης.

Patricia Aublet
Patricia AubletΣυνιδρύτρια της PUR Projet

Η PUR Projet είχε κατά το παρελθόν εξειδικευτεί στις αναδασώσεις. Πώς προέκυψε αυτό το έργο για τη διαφύλαξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος;

Το 2016, η Eau Thermale Avène θέλησε να υποστηρίξει ένα έργο που να συνδέεται άμεσα με το στοιχείο του Νερού. Ταυτόχρονα, μια επιστημονική δημοσίευση ενός Ιταλού ερευνητή κατήγγειλε τις επιπτώσεις των αντηλιακών φίλτρων στα κοράλλια. Θελήσαμε λοιπόν από κοινού να αναλάβουμε την πρόκληση: να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα για αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος μέσω των κοραλλιών. Βασικός παράγοντας της βιοποικιλότητας, εξίσου καίριος με τα δένδρα. Πάνω από 3.000 είδη ψαριών και σχεδόν 120 εκατομμύρια κάτοικοι εξαρτώνται από αυτά. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι το 3% των κοραλλιών πεθαίνει κάθε χρόνο και πως με αυτόν τον ρυθμό οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μπορεί να εξαφανιστούν μέχρι το 2100. Η Eau Thermale Avène εργαζόταν ήδη πάνω στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των αντηλιακών φίλτρων και των συνθέσεών της στα θαλάσσια οικοσυστήματα και αυτός ήταν ένας τρόπος για να προχωρήσει ακόμα περαιτέρω.

Πάνω από 3.000 είδη ψαριών και σχεδόν 120 εκατομμύρια κάτοικοι εξαρτώνται από τα κοράλλια.

Πώς επιλέξατε την περιοχή για την προστασία του κοραλλιογενούς υφάλου;

Επιλέξαμε να αρχίσουμε το πρόγραμμα PUR Corail στο νησί Pejarakan, στο Μπαλί της Ινδονησίας, καθώς το χωριό βρίσκεται στο χρυσό τρίγωνο των κοραλλιών, περιοχή ιδιαιτέρως γνωστή για την υψηλή συγκέντρωση κοραλλιών. Ωστόσο, λόγω της αλιείας με κυάνιο και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι οργανισμοί αποχρωματίζονται εμφανώς. Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με κατοίκους και οργανώσεις για να κατανοήσουμε καλύτερα τα προβλήματά τους. Εν συνεχεία, συνδιαμορφώσαμε ένα αυστηρό πρωτόκολλο: εφαρμογή και σύγκριση διαφόρων τεχνικών μεταμόσχευσης κοραλλιών και μετρήσεις των επιπτώσεών τους. Όπως πάντα, εκπαιδεύσαμε τους κατοίκους, για να αυτονομηθούν.

AV_SPOR_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_07 800x670

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Συνειδητοποιήσαμε γρήγορα ότι μπορούσαμε να μεταφυτεύσουμε κοράλλια, ωστόσο η μεταμόσχευση δεν ήταν αρκετή. Αν δεν δράσετε ταυτόχρονα για τη ρύπανση από τα πλαστικά και τη διάβρωση του εδάφους από την αποψίλωση των δασών, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Για να είναι αποτελεσματική, απαιτείται ολιστική προσέγγιση. Για τους λόγους αυτούς, το 2018 αρχίσαμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων κι ένα πρόγραμμα για αναφύτευση μαγκρόβιων στην ακτή.

Υπήρξαν αποτελέσματα;

Οκτώ μήνες αργότερα, 280 οικογένειες είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ σχεδόν 10 τόνοι απορριμμάτων είχαν ήδη συλλεχθεί και διοχετευθεί σε κανάλια ανακύκλωσης. Ενημερώσαμε τους διάφορους πληθυσμούς για τη διαλογή σκουπιδιών, ενώ προσφέραμε στους κατοίκους πλατφόρμα ανακύκλωσης και ειδικούς κάδους. Ταυτόχρονα, αρχίσαμε τη φύτευση μαγκρόβιων για να αποτρέψουμε τη διάβρωση του παράκτιου εδάφους. Μέσα σε λίγους μήνες, φυτεύτηκαν σχεδόν 7.000 μαγκρόβια χάρη στην Eau Thermale Avène.

Δεν αρκεί μόνο η μεταμόσχευση κοραλλιών, για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει επίσης να δράσουμε κατά της ρύπανσης από πλαστικό αλλά και να καταπολεμήσουμε τη διάβρωση του εδάφους.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η εργασία σας σε αυτό το βιώσιμο έργο;

Θα συνεχίσουμε να μεταμοσχεύουμε κοράλλια στο Pejarakan για να επεκτείνουμε την έκτασή τους και αν είναι δυνατόν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του πλανήτη. Στη στεριά τώρα, δοκιμάζουμε μια νέα μέθοδο φύτευσης μαγκρόβιων. Φαίνεται τελικά πιο σημαντικό να φυτεύονται απευθείας τα πολλαπλασιαστικά φυτά (σπορόφυτα μαγκρόβιων) που λαμβάνονται από δάση μαγκρόβιων στην περιοχή της φυτείας, χωρίς προηγούμενη ανάπτυξη σε φυτώριο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα απόβλητα, έχουμε ακόμη πολλή δουλειά με τον προσδιορισμό των διαφόρων τύπων αποβλήτων και των υφιστάμενων συστημάτων ανακύκλωσης. Εξετάζουμε επίσης το ενδεχόμενο να επικεντρωθούμε περισσότερο σε συλλογές από ξενοδοχεία και εστιατόρια. Και φυσικά, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και κατάρτισης των κατοίκων - βασικές πτυχές αυτού του είδους έργων.

Επιστροφή στην κορυφή