Συνέντευξη με την Emilia d'Avack, ειδική στα θαλάσσια οικοσυστήματα, PUR Projet
PUR Projet και Eau Thermale Avène: ανακατασκευή του κοραλλιογενούς υφάλου

PUR Projet και Eau Thermale Avène: ανακατασκευή του κοραλλιογενούς υφάλου

Συνέντευξη με την Emilia d'Avack, ειδική στα θαλάσσια οικοσυστήματα, PUR Projet

Αρκετές φορές μέσα στο έτος, η Emilia d'Avack, ειδική στα θαλάσσια οικοσυστήματα της PUR Projet, επισκέπτεται το Pejarakan, ένα χωριό στο βορειοδυτικό Μπαλί, για να συντονίσει το πρόγραμμα PUR Corail που άρχισε το 2016 και να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ανάπτυξης του αναγεννώμενου κοραλλιογενή υφάλου. Σχόλια από μια γυναίκα του χώρου.

Συμμετέχετε στο έργο Pur Corail από την αρχή, ποιος είναι ο ρόλος σας;

Άρχισα αναζητώντας μια κατάλληλη τοποθεσία. Έπρεπε να υπάρχει ένας κοραλλιογενής ύφαλος προς διατήρηση και μια τοπική κοινότητα έτοιμη να συμμετάσχει. Εν συνεχεία προχώρησα στην καταγραφή των ζημιών. Κατόπιν, έπρεπε να επιλέξουμε τις καταλληλότερες μεθόδους ανακατασκευής και να εκπαιδεύσουμε τις ομάδες επί τόπου. Σήμερα, δύο άτομα κι ένας επικεφαλής είναι υπεύθυνοι για τη συνεχή συντήρηση και εργάζονται για την ανακατασκευή και επέκταση του υφάλου. Επιστρέφω δύο φορές τον χρόνο για να ελέγξω ότι όλα λειτουργούν ομαλά.

Από το 2019, έχουμε εγκαταστήσει σχεδόν 17 υποβρύχιες κατασκευές και κάθε χρόνο μεταφυτεύουμε 2040 κοράλλια 20 διαφορετικών ειδών.

Emilia d'Avack
Emilia d'AvackΕιδική στα θαλάσσια οικοσυστήματα της PUR Projet
Πώς μπορούν να αναγεννηθούν τα κοράλλια και να ξαναχτιστεί ένας κοραλλιογενής ύφαλος;

Πώς μπορούν να αναγεννηθούν τα κοράλλια και να ξαναχτιστεί ένας κοραλλιογενής ύφαλος;

Επιλέξαμε μια υπερσύγχρονη τεχνική, γνωστή ως Biorock. Απαιτεί μία τρισδιάστατη ηλεκτροφόρα μεταλλική κατασκευή η οποία βυθίζεται. Όταν έρχεται σε επαφή με το Νερό, το ασθενές ρεύμα προκαλεί χημική αντίδραση και δημιουργεί ένα υλικό, παρόμοιο με τον σκελετό του κοραλλιού, το οποίο προσκολλάται στο μέταλλο. Έπειτα, είναι η σειρά μας να μεταμοσχεύσουμε κομμάτια κοραλλιών τα οποία είναι ακόμη ζωντανά. Αποτελεί εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία, αλλά ακριβή. Γι’ αυτό, πειραματιζόμαστε με δύο άλλες μεθόδους: μια άλλη μεταλλική κατασκευή που καλύπτουμε οι ίδιοι με μείγμα άμμου και κόλλας, καθώς επίσης ένα κλουβί γεμάτο με πέτρες που χρησιμεύει ως στήριγμα για τα μοσχεύματα.

Και ξαναζωντανεύει ο κοραλλιογενής ύφαλος;

Χάρη στην υποστήριξη της μάρκας Eau Thermale Avène, από το 2019 έχουμε εγκαταστήσει σχεδόν 17 υποβρύχιες κατασκευές και κάθε χρόνο μεταφυτεύουμε 2040 κοράλλια 20 διαφορετικών ειδών. Μεταξύ 2016 και 2021, θα έχουμε μεταμοσχεύσει περισσότερα από 10.000 κοράλλια χάρη στην Avène. Το ποσοστό επιβίωσης είναι καλό. Ο ύφαλος αρχίζει να αποκτά ξανά αρχιτεκτονική πολυπλοκότητα, μια λειτουργία καταφυγίου. Βλέπουμε να επιστρέφουν γυμνοβράγχια, σκορπιόψαρα, σαλάχια με μπλε στίγματα, πεσκανδρίτσες, χταπόδια, σουπιές... Η κατάδυση χαρίζει και πάλι ευχαρίστηση. 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Στόχος μας είναι ο ύφαλος να ανακτήσει όλες τις λειτουργίες ενός υγιούς φυσικού ζωντανού υφάλου, καθώς επίσης να διασφαλίσει όλες τις λειτουργίες και υπηρεσίες του οικοσυστήματός του όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, την τροφή, την προστασία των ακτών κ.λπ. Η αλιεία με δυναμίτη ή κυάνιο πλέον έχει απαγορευτεί, ωστόσο η αλιεία αρπακτικών ψαριών εξακολουθεί να είναι πολύ συχνή στην περιοχή. Προάγει άμεσα την εξάπλωση των φυκιών σε ανταγωνισμό με τα κοράλλια. Εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύ ενεργή διαδικασία άσκησης πιέσεων. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις κοινότητες πάνω σε προβλήματα και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα ρύπανσης.

Πώς μπορεί να είναι βιώσιμο αυτό το έργο για την προστασία του κοραλλιογενούς υφάλου;

Κάθε φάση του προγράμματος σχεδιάζεται σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς: κατοίκους, τοπικές αρχές και αλιευτικές και τουριστικές ενώσεις. Ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός, βρίσκουμε χρηματοδοτήσεις, μοιραζόμαστε τεχνογνωσία και υποδομές, μεταδίδουμε τεχνογνωσία, αλλά πάνω απ' όλα, προσφέρουμε όλα τα εργαλεία στην τοπική κοινότητα, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να διατηρεί το φυσικό κεφάλαιό της και να αποκαθιστά μόνη της τον κοραλλιογενή ύφαλο. Έχουμε εκπαιδεύσει ομάδες οι οποίες αποτελούνται αποκλειστικά από κατοίκους του χωριού. Σήμερα, στόχος μας είναι να οργανώνουμε ξεναγήσεις στον ύφαλο, να προσφέρουμε πιστοποιητικά υιοθεσίας κοραλλιών και άλλες δραστηριότητες που αποφέρουν εισόδημα.

Στόχος μας είναι ο ύφαλος να ανακτήσει όλες τις λειτουργίες ενός υγιούς, φυσικού ζωντανού υφάλου.

Επιστροφή στην κορυφή