• 1/1
03/04/2020 - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ιστορία της μικρής Άννας

Αποστειρωμένη Κοσμητολογία

Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ

Η Άννα παραπέμφθηκε στο Ιατρείο μας εξαιτίας μη ελεγχόμενης, εκτεταμένης , βαριάς έξαρσης της ατοπικής δερματίτιδας της, από τον παιδίατρό της και με την υποψία κάποιας αλλεργίας, η οποία εμποδίζει τον έλεγχο της νόσου.
Προηγήθηκε ένα τρίμηνο τουλάχιστον κατά το οποίο οι γονείς , ταλαιπωρημένοι από την επιμονή της νόσου από την βρεφική ηλικία του παιδιού, είχαν καταφύγει σε εναλλακτική θεραπεία με αποτέλεσμα την μεγάλη αποδιοργάνωση της νόσου.

Η ΑΝΝΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΑΛΑΚΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Από την κλινική εικόνα και το ιστορικό, το παιδί είχε χαρακτηριστικά δύο 24ωρα πρακτικά άυπνη και άρνηση να δεχθεί πλέον οποιαδήποτε θεραπευτική φροντίδα. Ανέφερε με επιμονή ότι όσα διαφορετικά μπάνιο-μαλακτικά δερμοκαλλυντικά  είχαν χρησιμοποιήσει τις τελευταίες ημέρες, την «έτσουζαν», «έκαιγαν», «φαγούριζαν» περισσότερο κι από την ίδια την νόσο, οδηγώντας σε απελπισία τους γονείς.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Γνωρίζουμε ότι στις περιπτώσεις μιας τέτοιας εικόνας, με αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχει συχνά το στοιχείο της ερεθιστικής ή αλλεργικής εξ επαφής δερματίτιδας σε κάποιο από τα συστατικά των δερμοκαλλυντικών με ή χωρίς συνυπάρχουσα επιμόλυνση από μικρόβιο, μύκητα ή ιό.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΑΛΑΚΤΙΚΟΥ ΑΠΟΔΕΚΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ
Κάναμε έτσι τον άμεσο κλινικό έλεγχο, ενώ το παιδί παρέμενε μαζί μας ασφαλές,  να εφαρμόσουμε ήπια και προσεκτικά σε διαφορετικά σημεία των βλαβών της, διαφορετικά δερμοκαλλυντικά δύο απλά και δύο από τα νεότερα βιοενεργά , τα γνωστά ως emollient plus, αλλά κυρίως αποστειρωμένα, δερμοκαλλυντικά.

Το παιδί εκδήλωσε αμέσως  την έντονη άρνηση του στα απλά δερμοκαλλυντικά τα οποία και αφαιρέσαμε άμεσα όσο καλύτερα μπορούσαμε.
Με έκπληξή του, ωστόσο, έδειξε ανοχή και αίσθημα ικανοποίησης, επιτέλους χαράς, στα αποστειρωμένα καλλυντικά, γεγονός που του επέτρεψε μετά από λίγη ώρα και να επιλέξει μόνη της το ένα ως το καλύτερα αποδεκτό.
Για εμάς αυτή η επιλογή της ήταν το σημείο κλειδί και αφετηρία για τον έλεγχο της νόσου και βελτίωση της ζωής του παιδιού.  

Τούτο διότι:
1. Επιβεβαιωνόταν ότι είχαμε πια, το πιο σημαντικό για να προχωρήσουμε, την δερμοκαλλυντική της φροντίδα πάνω στην οποία θα οργανώναμε την απαραίτητη, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή αγωγή τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.
2. Επιβεβαιωνόταν κλινικά για άλλη μια φορά η μοναδική αξία του αποστειρωμένου δερμοκαλλυντικού σε κάθε δύσκολη στην αντιμετώπιση ατοπική δερματίτιδα ή και απλό έκζεμα.
Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ιδιαίτερα στην χώρα μας, δεν είναι  αληθινά βαριά περιστατικά.  
Συμβαίνει όμως όλο και συχνότερα στις μέρες μας, τόσο στην παιδική ηλικία εξαιτίας κυρίως της ανωριμότητας του δέρματος, αλλά και σε όλες τις ηλικίες, εξαιτίας της αυξανόμενης, επιτακτικής ανάγκης πρακτικών υγιεινής (συχνό πλύσιμο, χρήση αντισηπτικού) λόγω των σοβαρών μεταδιδόμενων νοσημάτων, η εκδήλωση ερεθιστικής ή και αλλεργικής εξ επαφής δερματίτιδας ή και επιμόλυνσης του δέρματος. Αυτό δημιουργεί πρακτικά ένα αδιέξοδο καθώς δεν επιτρέπει την συνέχιση των αναγκαίων πρακτικών υγιεινής που  χρειάζεται το κάθε άτομο στην ζωή του.

Από το αδιέξοδο αυτό με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να μας βγάλει, μόνο η χρήση ενός αποστειρωμένου δερμοκαλλυντικού που εξασφαλίζει την αποφυγή εκδήλωσης μιας ερεθιστικής ή και αλλεργικής εξ επαφής δερματίτιδας και συγχρόνως αποτρέπει το ίδιο σημαντικά την αλληλό – επιμόλυνση μεταξύ του δερμοκαλλυντικού του δέρματος και του περιβάλλοντος.

HAPPY END ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ
Στην ιστορία της μικρή μας Άννας, στηριγμένοι στην φροντίδα του αποστειρωμένου μαλακτικού, αν και χρειάστηκε ο χρόνος και η υπομονή όλων, όλα πήγαν καλά. Η άμεση εντός ημερών βελτίωσή της έδειξε ότι ευτυχώς ήταν μια ερεθιστική δερματίτιδα συγχρόνως με επιμόλυνση επί της ατοπικής δερματίτιδάς της. Η Άννα μπόρεσε να ελέγξει και να διακόψει την αντιφλεγμονώδη αγωγή της στους επόμενους 4 μήνες. Στους έξι μήνες, στην τελευταία επίσκεψή της, ζούσε την όμορφη ζωή της ελεύθερα και μόνο με την σταθερή χρήση  του συστήματος φροντίδας του αποστειρωμένου δερμοκαλλυντικού της.
 

Νικόλαος Δουλαδίρης
Αλλεργιολόγος, Επιμελητής Α' Υπεύθυνος Ιατρείου Ατοπικής Δερματίτιδας
Μονάδα Αλλεργιολογίας Β΄Παιδιατρική Ε.Κ.Π.Α
GA2LEN- ADCARE, Atopic Dermatitis Center of Reference and Excellence

 

Αποστολή μέσω email

Συνεχίζεται η αναζήτηση

Απαιτείται σύνδεση

Πρέπει να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας για να αποθηκεύσετε αυτή την πληροφορία.


Συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό

You can't post more than one comment on a product

Πείτε μας τη γνώμη σας

* Υποχρεωτικά πεδία

Η εγγραφή μου

-Ημέρα
-Μήνας
-Έτος

Μάρκες του Ομίλου Pierre Fabre:

*Υποχρεωτικά πεδία

Ευχαριστούμε που μοιραστήκατε την άποψή σας!

Το σχόλιό σας είναι υπό έλεγχο από τη διαχείριση του site και θα δημοσιευτεί αφού εγκριθεί.