Δέσμευση για αναγέννηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Για τη φύση

Για τη φύση

Δέσμευση για αναγέννηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

Από το 2010, η Eau Thermale Avène έχει δεσμευθεί να συμβάλλει θετικά στα ζητήματα που αφορούν στην προστασία των ωκεανών. Το 2013, έγινε το πρώτο βήμα: για τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας αναπτύχθηκαν νέες συνθέσεις για μείωση των επιπτώσεών τους στο θαλάσσιο περιβάλλον. Το 2016, έγινε ένα δεύτερο βήμα: ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Pur Projet, εταιρεία που εξειδικεύεται σε δράσεις για την προστασία του κλίματος, η οποία γεννήθηκε με την ώθηση του Tristan Lecomte, ιδρυτή της Alter Eco. Μαζί, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα PUR Corail, ένα έργο για την αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος μέσω των κοραλλιών στο Pejarakan, βορειοδυτικά του Μπαλί.

AV_SPOR_2015_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_05 1202x676 © PUR Projet 

Παρατηρήσαμε ότι κινδύνευαν κοράλλια ηλικίας χιλίων ετών

Οι ποιητές αναφέρονται στις βαθιές θάλασσες, στον βυθό, στα κύματα... Οι επιστήμονες προτιμούν να αναφέρονται στον Παγκόσμιο Ωκεανό. Ή πολύ απλά στον Ωκεανό, δίνοντάς του το κεφαλαίο γράμμα που του αξίζει. Η επικράτεια, για την οποία γνωρίζουμε συνήθως μόνο τα παράκτια όρια, αποτελεί τα δύο τρίτα του πλανήτη μας και αντιπροσωπεύει, σε μέσο βάθος 4000 μέτρων, το 99% του κατοικήσιμου χώρου του πλανήτη.

Συνεπώς, φιλοξενεί και είναι ο τόπος γέννησης των περισσότερων έμβιων όντων του κόσμου και ρυθμίζει τα βασικά στοιχεία της κλιματικής ισορροπίας μας. Όμως η ζωή του κόσμου μας βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της ασφυξίας (υπερθέρμανση του πλανήτη, ρύπανση, υπερεκμετάλλευση των πόρων κ.λπ.). Τα πρώτα θύματα, όπως είναι φυσικό, δεν είναι άλλα από τα είδη που ζουν εκεί, συμπεριλαμβανομένων των κοραλλιών. Εντοπίζονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου και σε όλα τα βάθη (έως και επτά χιλιόμετρα βάθος), απαραίτητα για αμέτρητα είδη φυτών, βακτηρίων και ψαριών. Τα κοράλλια αποτελούν εκπληκτικούς οργανισμούς οι οποίοι, όταν δεν δέχονται επιθέσεις, ζουν για χρονικό διάστημα που σπάει κάθε ρεκόρ. Ορισμένοι ύφαλοι υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αλλά στην παρούσα κατάσταση, τα τρία τέταρτα απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Υπολογίζεται ότι μέσα σε τρεις δεκαετίες εξαφανίστηκε σχεδόν το 30% των υφάλων, με ρυθμό 1% ετησίως. 

AV_SPOR_2015_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_04 577x577 © PUR Projet

 

Παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο: PUR Corail

Αντιμέτωπη με αυτή τη διαπίστωση, η Eau Thermale Avène ένωσε τις δυνάμεις της με την PUR Projet και τις ομάδες της για να ξεκινήσει ένα έργο αποκατάστασης των τροπικών κοραλλιών, ξεκινώντας από το κοραλλιογενές τρίγωνο στην Ινδονησία. Στα βορειοδυτικά του Μπαλί, στο Pejarakan, το έργο PUR Corail παίρνει ζωή, με κινητήρια δύναμη το έργο που υλοποιείται από την ομάδα της τοπικής κοινότητας Pokmasta, το οποίο συντονίζεται από τις ομάδες της PUR Projet. Πριν από μόλις λίγα χρόνια, αυτά τα παραδεισένια βάθη ζούσαν αγωνιώδεις στιγμές, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, της αλιείας με κυάνιο ή δυναμίτη και του καταστροφικού κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Για να επανακατοικήσουν την περιοχή με τον κοραλλιογενή ύφαλο και τη βιοποικιλότητά της, οι ομάδες κατασκεύασαν έναν τεχνητό ύφαλο.

Ανακαλύψτε τα σχόλια της Emilia d´Avack, ειδικού σε θαλάσσια οικοσυστήματα της PUR Projet και συντονίστριας του PUR Corail.

 

 

Επέκταση της προσέγγισης: αναγκαιότητα

Σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη του έργου, κατέστη σαφές ότι ήταν απαραίτητη μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση. Για να αποκατασταθεί η βιώσιμη ζωή στο περιβάλλον, ήταν επίσης απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για τη διάβρωση του εδάφους που σχετίζεται με την αποψίλωση των δασών και τη ρύπανση από πλαστικά. Για να επιτευχθεί αυτό, το κοινοτικό έργο επεκτάθηκε στη φύτευση μαγκρόβιων δένδρων και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών πρακτικών των τοπικών πληθυσμών.

Ανακαλύψτε τη συνέντευξη με την Patricia Aublet, συνιδρύτρια της PUR Projet, η οποία ανατρέχει στην ιστορία αυτού του κοινοτικού έργου και στην ανάγκη για ύπαρξη ολιστικής προσέγγισης

av_pejarakan_bali_copyrigthpurprojet_01 577x577 © PUR Projet 

Δράση κατά της διάβρωσης των εδαφών και της ρύπανσης από πλαστικά

Τα μέλη της τοπικής κοινότητας φροντίζουν για την αναφύτευση των μαγκρόβιων ώστε να υπάρξει έλεγχος της διάβρωσης και αναχαίτιση της προέλασης της θάλασσας. Τα μαγκρόβια είναι ένα οικοσύστημα που αποτελείται από ξυλώδη είδη, όπως οι φοίνικες, ικανά να ευδοκιμούν στην παλιρροϊκή ζώνη. Τα δάση μαγκρόβιων σταθεροποιούν τις ακτές και προστατεύουν το περιβάλλον, ιδίως μετά από τυφώνα ή τροπική καταιγίδα. Ταυτόχρονα με το έργο ανασυγκρότησης των υφάλων και τη φύτευση μαγκρόβιων, και έχοντας αποτελέσει μεγάλη περιβαλλοντική ενόχληση για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα πλαστικά απόβλητα πλέον συλλέγονται και σύντομα θα ανακυκλώνονται. Οι κάτοικοι έχουν εφοδιαστεί με κάδους διαλογής και λαμβάνονται μέτρα ευαισθητοποίησης για προώθηση των πρακτικών διαλογής και ανάδειξη της σπουδαιότητας της διαχείρισης των αποβλήτων.

AV_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_13 1202x676 © PUR Projet
AV_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_Biodiversity_03 577x577 © PUR Projet 

Αποτελέσματα και στόχοι

2016-2018
• Εγκαταστάθηκαν 42 δομές
• Επαναφυτεύτηκαν 4.700 κοράλλια
• 16 διαφορετικά είδη κοραλλιών

Στόχοι 2019-2021
- Περισσότερα από 10.300 κοράλλια θα μεταμοσχευθούν
- 6.000 μαγκρόβια δέντρα
- 81 τόνοι πλαστικού θα συλλεχθούν και θα ανακυκλωθούν.

Επιστροφή στην κορυφή