Περιεχόμενα

Ανασυγκρότηση του εαυτού σας μετά τον καρκίνο

Βρίσκεστε τώρα σε ύφεση και θα παρακολουθείστε τακτικά από την ιατρική σας ομάδα (ίσως με μακροχρόνια θεραπεία, όπως η ορμονοθεραπεία). Πρόκειται για νέο στάδιο, εκείνο μετά τον καρκίνο. Πώς να επιστρέψετε σε μια «κανονική» ζωή; Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τα πιθανά ψυχικά μπλοκαρίσματα και να προχωρήσετε σε μια φάση πραγματικής ανανέωσης; Ακολουθούν ορισμένες λύσεις.

av_peau-cancer_medecin_consultation_suivi_1x1 472x472

 

Μετά τον καρκίνο, έρχεται η ώρα για ανανέωση

Ο καρκίνος είναι σαν τη φωτιά. Μια φωτιά που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της. Μόλις όμως σβήσει η φωτιά, το δάσος ανανεώνεται και η ζωή επιστρέφει. Έτσι και με τον καρκίνο. Μετά από αυτή τη δύσκολη δοκιμασία έρχεται η ώρα της ανανέωσης. Πρόκειται για μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε την ταυτότητά σας, να κάνετε αυτό που πάντα θέλατε να κάνετε. Η ζωή μετά τον καρκίνο είναι ένα σκαλοπάτι, όχι ένα βάρος. Μην αφήνετε τον καρκίνο να καθορίζει τον εαυτό σας, αλλά μάθετε να εκτιμάτε αυτή τη νέα εκδοχή του.

Πώς ξαναχτίζετε τον εαυτό σας παρά τις παρενέργειες;

Η επιστροφή σε μια «φυσιολογική» ζωή είναι συχνά δύσκολη. Οι παρενέργειες της θεραπείας μπορεί να επιμείνουν. Είτε πρόκειται για αίσθημα κόπωσης, είτε για κατάθλιψη ή ακόμη για σωματικές επιπτώσεις. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν γνωστικές διαταραχές και απώλεια μνήμης. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ώστε να αντιμετωπίσετε τις αδυναμίες σας. Ένας τρόπος για να πετύχετε πλήρη ανανέωση μετά τον καρκίνο είναι να κάνετε έναν απολογισμό της κατάστασής σας, τόσο της φυσικής όσο και της ψυχολογικής, ώστε να διαπιστώσετε ποιες είναι εκείνες οι καταστάσεις που εξακολουθούν να σας δυσκολεύουν. Η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική, δηλαδή να γίνεται εναλλαγή μεταξύ συμβατικών φαρμάκων και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (σοφρολογία, διαλογισμός κ.λπ.). Με τον καθορισμό ενός προγράμματος φροντίδας θα προετοιμάσετε το έδαφος για να μπορέσετε να ξαναποκτήσετε μια φυσιολογική ζωή.

av_peau-cancer_femme_meditation_1x1 472x472

Μετά την ασθένεια, εγκατέλειψα τελείως ορισμένες συνήθειες που είχα «από την προηγούμενη ζωή μου», τις οποίες είχα απλώς θέσει σε αναμονή μέχρι τότε. Σκέφτηκα ακόμη και να επιστρέψω στις σπουδές ώστε να αλλάξω δουλειά, επιλέγοντας κάτι που να ανταποκρίνεται περισσότερο στον νέο μου εαυτό. Αφιέρωσα τον απαραίτητο χρόνο ώστε να αποδεχτώ τον νέο μου εαυτό με τις αδυναμίες μου, οι οποίες σήμερα είναι η δύναμή μου!

Christine

Αρκετές εναλλακτικές λύσεις για να νιώσετε καλύτερα

Η ζωή μετά τον καρκίνο αφορά επίσης την προσαρμογή ή την επιστροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

 

Να ασκείστε τακτικά

Η άσκηση συμβάλει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης. Αλλά πέρα από αυτό, η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει επίσης στην καταπολέμηση του κινδύνου υποτροπής. Για παράδειγμα, η σωματική δραστηριότητα μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 24%. Το σκανδιναβικό περπάτημα, οι πολεμικές τέχνες και η ξιφασκία συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ενδεδειγμένων. Οι εν λόγω ασκήσεις απαιτούν τη χρήση του 80% και πλέον της μυϊκής μάζας του σώματος και, στην περίπτωση του σκανδιναβικού βαδίσματος, σας επιτρέπουν να συγκεντρωθείτε ιδιαίτερα στην αναπνοή σας. Θα πρέπει να υιοθετήσετε ένα τακτικό και μακροχρόνιο πρόγραμμα σωματικής άσκησης. Αν δεν είστε σίγουροι για κάποια από τις πρακτικές, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του ογκολόγου ή του παθολόγου σας.

-Ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή.

Αυτό πλέον δεν το αμφισβητεί κανείς. Η υγεία σας εξαρτάται επίσης από το τι βάζετε στο πιάτο σας. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Τόσο στην πρόληψή του όσο και μετά από τη θεραπεία του. Προτιμήστε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, όπως αποξηραμένα φασόλια, ρεβίθια και όλα τα είδη φακής. Τα όσπρια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες. Ευνοούν την πέψη και την κένωση ενώ παράλληλα ενισχύεται το αίσθημα του κορεσμού. Με άλλα λόγια, μειώνουν την επιθυμία για σνακ ή μεζεδάκια μεταξύ των γευμάτων. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικό, π.χ. διαιτολόγο, αν χρειάζεστε καθοδήγηση.

av_peau-cancer_couple_mature_heureux_1x1 472x472

Νέα ζωή μετά τον καρκίνο: η ανανέωση της σχέσης σας

Μετά τη θεραπεία του καρκίνου, το να επαναφέρετε τη σχέση σας στο σημείο που ήταν πριν από την ασθένεια μπορεί να είναι μία από τις προτεραιότητές σας. Έχετε πολλές ερωτήσεις... και αυτό είναι φυσιολογικό. Ο φόβος της υποτροπής, η έλλειψη επιθυμίας και πολλές άλλες ερωτήσεις - μην φοβάστε να ρωτήσετε το οτιδήποτε. Η επικοινωνία είναι το κλειδί. Συζητήστε όλα τα θέματα μαζί. Επειδή η κατάσταση μπορεί να είναι τόσο περίπλοκη για τον ή τη σύντροφό σας όσο και για εσάς. Να θυμάστε ότι «μετά τον καρκίνο», ο/η σύντροφος και η σχέση σας δεν συνιστούν εμπόδιο στην ανάκαμψή σας· αντιθέτως μάλιστα, θα σας υποστηρίξει. Και αν η διαχείριση της καθημερινότητας σας δυσκολεύει, μια διαβούλευση με έναν ψυχολόγο ή σεξολόγο θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε - και να ξεπεράσετε - τις όποιες δυσκολίες. 

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Μετά τη θεραπεία του καρκίνου, προκύπτει άλλο ένα ερώτημα: η επιστροφή στην εργασία. Και αυτό είναι μέρος της ανανέωσης. Πώς θα τα καταφέρετε λοιπόν;

Πάνω απ' όλα, προσπαθήστε να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε. Ίσως να έχει αλλάξει ο χώρος εργασίας κατά την απουσία σας... όπως άλλωστε και εσείς. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε: Προετοιμασία. Προετοιμαστείτε για την επιστροφή σας το συντομότερο δυνατό. Για παράδειγμα, διατηρώντας (ή ανανεώνοντας) τους δεσμούς με τους συναδέλφους σας για να διευκολύνετε την «επιστροφή» σας. Επειδή ο τρόπος που μας βλέπουν οι άλλοι είναι μια από τις πιο συχνά αναφερόμενες δυσκολίες. Για παράδειγμα, ορισμένοι συνάδελφοι θα προσπαθήσουν να κάνουν τα πάντα για να ελαφρύνουν τον φόρτο εργασίας σας. Αυτές οι συμπεριφορές οφείλονται συνήθως στις καλές προθέσεις τους. Ωστόσο, ενδέχεται να σας δυσκολέψουν να ξαναβρείτε τη θέση σας στην εταιρεία. Ξανά, επικοινωνήστε. Εκφράστε τα συναισθήματά σας, τις προσδοκίες σας...

 

 

 

Μια τελευταία συμβουλή για να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας (αλλά και ψυχολογικά)

Για να μπορέσετε να επωφεληθείτε πλήρως από την ανανέωση μετά τη δοκιμασία του καρκίνου, σας συμβουλεύουμε να κάνετε έναν απολογισμό της κατάστασής σας, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, προκειμένου να διαπιστώσετε τι δεν έχετε ακόμη καταφέρει να διαχειριστείτε και σε ποιους τομείς θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο μέχρι να επανακτήσετε την ενέργεια που εξαντλήθηκε λόγω των θεραπειών. 

av_peau-cancer_relaxation_ecriture_the_1x1 472x472
Επιστροφή στην κορυφή