Περιεχόμενα

Προστατεύοντας το δέρμα σας από τις παρενέργειες των θεραπειών για τον καρκίνο

Οι θεραπείες του καρκίνου γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές. Ωστόσο, συχνά προκαλούν πολυάριθμες παρενέργειες και δερματικά προβλήματα: ξηρότητα, ερυθρότητα, κνησμό, εγκαύματα, τριχόπτωση κ.λπ. Πώς να φροντίσετε το δέρμα σας για να μειώσετε αυτά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα; Και ποια είναι η καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού που θα πρέπει να υιοθετήσετε;

 

Πώς επηρεάζουν οι θεραπείες του καρκίνου το δέρμα;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ποικίλλουν ανάλογα με τις θεραπείες, τη δοσολογία και τα άτομα. Για παράδειγμα, η ακτινοβολία προκαλεί μερικές φορές αντιδράσεις στο δέρμα. Μετά από δύο εβδομάδες θεραπείας, μπορεί να εμφανιστεί ερυθρότητα, που ονομάζεται ερύθημα, στην ακτινοβολημένη περιοχή. Η στοχευμένη θεραπεία και τα φάρμακα ανοσοθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, ξηρότητα, εξανθήματα κ.λπ.Η συχνότητα της ξηροδερμίας και της τριχόπτωσης εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα με τη χημειοθεραπεία

av_peau-tres-seche_1x1 472x472
av_peau-cancer_docteur_patiente_traitement_effets-secondaires_1x1 472x472

 

 

Μην αφήνετε τις παρενέργειες της θεραπείας να σας καταβάλλουν

Οι παρενέργειες των αντικαρκινικών θεραπειών στο δέρμα μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Είναι πολύ συχνές, μερικές φορές επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και μπορεί ακόμη και να αφήσουν ορισμένους ασθενείς να αναρωτιούνται αν πρέπει να συνεχίσουν την ίδια τη θεραπεία. Πώς μπορείτε να βρείτε το κουράγιο να συνεχίσετε αν ταλαιπωρήστε από αίσθηση καύσου ή κνησμού στο δέρμα σας; Η σωστή φροντίδα, η υγιεινή και οι ήπιες θεραπείες (και φυσικά ο διάλογος με το νοσηλευτικό προσωπικό) θα σας βοηθήσουν να το ξεπεράσετε.

 

Πώς μπορείτε να περιορίσετε τα εγκαύματα από ακτινοβολία;

Η ακτινοδερματίτιδα - βλάβη του δέρματος που προκαλείται από ιονίζουσα ακτινοβολία - είναι η πιο κοινή παρενέργεια της ακτινοθεραπείας. Θα πρέπει να δράσετε άμεσα (και μάλιστα προληπτικά) ώστε να αποφύγετε την επιδείνωση αυτών των εξανθημάτων, την έκκριση τους και τον πόνο. Οι λέξεις-κλειδιά είναι: κομπρέσες με ιαματικό νερό και ενυδάτωση μετά την ακτινοθεραπεία. 

Προφυλάξτε το δέρμα σας από τα εγκαύματα κατά τη διάρκεια και μετά την ακτινοθεραπεία

Η μητέρα μου υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία στο θωρακικό τοίχωμα μετά από καρκίνο του μαστού. Από τότε παραπονιέται ότι πονάει και διαπιστώνει ότι ορισμένες περιοχές είναι πρησμένες. Μακάρι να μπορούσα να απαλύνω τον πόνο της...

Thomas, 27 ετών
av_peau-cancer_mains_coton_application-produit_1x1 472x472

Φροντίστε το δέρμα σας

Μια άλλη επίπτωση της χημειοθεραπείας είναι η αλωπεκία - τριχόπτωση. Το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να ευαισθητοποιηθεί ή/και να γίνει επώδυνο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τριχόπτωσης. Μια συμβουλή: μην περιμένετε να εμφανιστεί ξηρότητα ή κνησμός για να ξεκινήσετε να ενυδατώνετε το τριχωτό της κεφαλής σας σε καθημερινή βάση, αλλά κάντε το προληπτικά και προστατέψτε το από τον ήλιο με ένα αντηλιακό υγρό με δείκτη προστασίας SPF 50+. 

Η χημειοθεραπεία λεπταίνει και αποδυναμώνει επίσης τα μαλλιά, τα οποία μπορεί να γίνουν πιο εύθραυστα από ό,τι συνήθως. Θα πρέπει να προστατεύετε τα μαλλιά σας λούζοντάς τα με ζεστό νερό, με μια μικρή ποσότητα ήπιου σαμπουάν για το ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής και να τα αφήνετε να στεγνώνουν χωρίς πιστολάκι. 

Φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής σας κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία

Ανακούφιση από τον κνησμό

Ο κνησμός, δηλαδή η φαγούρα, σχετίζεται συχνότερα με χημειοθεραπείες, στοχευμένες θεραπείες και τις φλεγμονές που μπορεί να προκαλέσουν. Μην ανησυχείτε, η επιθυμία για ξύσιμο συνήθως εξαφανίζεται μόλις τελειώσει η θεραπεία. Εν τω μεταξύ, θα χρειαστείτε βοήθεια για να καταπραΰνετε το δέρμα σας. Ορισμένα απλά μέτρα, όπως ο καθαρισμός του δέρματός σας με ένα αναζωογονητικό λάδι καθαρισμού, η καθημερινή εφαρμογή ενός μαλακτικού και οι κομπρέσες με ιαματικό νερό, αποτελούν εξαιρετικές λύσεις. 

Ανακούφιση από τον κνησμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου 

av_peau-cancer_femme_cuir-chevelu_1x1 472x472

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το δέρμα σας έχει γίνει πιο ευαίσθητο από ό,τι συνήθως. Για να το καθαρίσετε, επιλέξτε υπερλιπαρές δερματολογικές πλάκες χωρίς σάπωνες ή λάδια καθαρισμού που καταπραΰνουν το δέρμα και σέβονται το pH του. Μη χρησιμοποιείτε φανέλλες, σφουγγάρια ή σφουγγαράκια ντους, τα οποία μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Για να στεγνώσετε το σώμα σας, αποφύγετε το τρίψιμο. Είναι προτιμότερο να το ταμπονάρετε απαλά.

av_peau-cancer_pieds_mains_creme_1x1 472x472

Όταν οι θεραπείες προκαλούν κηλίδες 

Ορισμένες στοχευμένες θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των κηλίδων και της ερυθρότητας όπως σε περίπτωση σοβαρής έξαρσης της ακμής, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας. Προσβάλλονται οι περιοχές που διαθέτουν πολλούς σμηγματογόνους αδένες: πρόσωπο, τριχωτό της κεφαλής, πλάτη, στήθος. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει αναπόφευκτα την ποιότητα ζωής σας. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες κηλίδες και τα σημάδια ερυθρότητας, θα πρέπει να περιορίσετε τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού των βακτηρίων χρησιμοποιώντας μια κρέμα ή λοσιόν ξήρανσης με βάση τον χαλκό και τον ψευδάργυρο. Αν είναι απαραίτητο, μια κρέμα ή ένα βάλσαμο αναπλήρωσης θα καταπραΰνει το δέρμα σας. 

Καταπράυνση των ακμοειδών εξανθημάτων κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου 

Κατά τη διάρκεια των θεραπειών, να προσέχετε τα χέρια και τα πόδια σας

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο αποδυναμώνουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα των χεριών και των ποδιών σας. Ορισμένες χημειοθεραπείες μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο χεριών-ποδιών (ή παλαμο-πελματιαία ερυθροδυσαισθησία στην ιατρική γλώσσα). Το αποτέλεσμα είναι ερυθρότητα, ξηρότητα, σκασίματα και πόνος στις περιοχές στήριξης... Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ενυδατώνετε τα πέλματα των ποδιών σας και τις παλάμες των χεριών σας από την αρχή της θεραπείας. Και μην ξεχνάτε την υγεία των νυχιών σας, τα οποία είναι επίσης εκτεθειμένα. Θα σας τα εξηγήσουμε όλα! 

Φροντίδα των χεριών και των ποδιών σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου 

av_peau-cancer_dermatologue_examen_peau_boutons_1x1 472x472

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας

Βρισκόμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ξεχωρίσετε την πραγματικότητα από το φανταστικό

Αυτό είναι αλήθεια. Με ορισμένες θεραπείες (ορισμένα μόρια στοχευμένης θεραπείας, χημειοθεραπεία) το δέρμα σας μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες. Είναι σημαντικό να περιορίσετε την έκθεση στον ήλιο, να φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50+.

Αυτό είναι λάθος. Ακόμη και αν αισθάνεστε πως το καυτό νερό σας ανακουφίζει, αυτή η αίσθηση είναι μόνο προσωρινή. Στην πραγματικότητα αυξάνει την ξηρότητα του δέρματος και αναζωπυρώνει τους δερματικούς ερεθισμούς. Αντίθετα, κάντε ντους με νερό σε θερμοκρασία μεταξύ 32 και 34°C.

Αυτό είναι εξίσου αληθές και ψευδές. Με ορισμένα μόρια, είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, εξαρτάται από παραμέτρους όπως η δοσολογία, η συχνότητα χορήγησης και η ατομική ευαισθησία, η οποία μπορεί να περιορίσει την απώλεια. Η χρήση ψυχρού κράνους βοηθά επίσης στην πρόληψη της αλωπεκίας.

Οι λύσεις μας για το δέρμα σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου

Τα προϊόντα μας έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθούν να νιώθετε πιο άνετα με το δέρμα σας
av_tolerance_control_soothing-skin-recovery-balm_front_40ml_3282770138856
Με την κρεμώδη, εξαιρετικά θρεπτική και ανακουφιστική υφή του, το βάλσαμο επιτρέπει την άμεση ανακούφιση και τον μακροπρόθεσμο έλεγχο της υπερ-αντιδραστικότητας του δέρματος. Tolérance CONTROL Καταπραϋντικό Baume Αποκατάστασης
Επιστροφή στην κορυφή