Περιεχόμενα

Η ζωή μετά από θεραπεία του καρκίνου

Η ανακούφιση μετά το τέλος της θεραπείας του καρκίνου συνοδεύεται, παραδόξως, συχνά από μια περίοδο ανησυχιών: φόβος υποτροπής, ανασφάλεια όσον αφορά την επιστροφή στην εργασία και, ενίοτε, απλά αμφιβολίες όσον αφορά την επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή ύστερα από μια περίοδο που περιστρεφόταν κυρίως γύρω από τις θεραπείες. Είμαστε εδώ για να σας δώσουμε ορισμένες βασικές συμβουλές για να ξαναχτίσετε τον εαυτό σας σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μετά τον καρκίνο: σε τι οφείλονται οι ανησυχίες;

Αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματα της θεραπείας του καρκίνου. Ακόμη και όταν η θεραπεία ολοκληρωθεί, οι επιπτώσεις στο σώμα ή το νου σας μπορεί να επιμείνουν. Κόπωση, πόνος, προβλήματα προσοχής ή μνήμης, ευαισθησία του δέρματος... Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν το ηθικό σας και να εμποδίσουν ή να επιβραδύνουν την ανάκαμψή σας. Η διατήρηση των καλών πρακτικών όσον αφορά τον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να επανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας και να περιορίσετε τόσο αυτές τις παρενέργειες όσο και τον κίνδυνο υποτροπής. 

Ανασυγκρότηση του εαυτού σας μετά τον καρκίνο

av_peau-cancer_mains_support_1x1 472x472
av_peau-cancer_medecin_consultation_suivi_1x1 472x472

Μετά τον καρκίνο: ιατρική παρακολούθηση

Μετά το τέλος της θεραπείας, και εφόσον είστε σε ύφεση, ακολουθεί μια περίοδος συνεχούς παρακολούθησης και τακτικών εξετάσεων (και μερικές φορές ακόμη και νέων θεραπειών στην περίπτωση της ορμονοθεραπείας). Ο ογκολόγος σας (σε συνεννόηση με τους άλλους ειδικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περίθαλψης) θα καθορίσει τη συχνότητα των επισκέψεων. Αυτή η παρακολούθηση αποσκοπεί στον εντοπισμό πιθανής υποτροπής, καθώς και στην εξέταση τυχόν επιπλοκών της θεραπείας και του τρόπου διαχείρισής τους. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών, ο κίνδυνος υποτροπής είναι υψηλότερος, οπότε οι εξετάσεις θα είναι συχνότερες. Στη συνέχεια, το διάστημα μεταξύ των ελέγχων μεγαλώνει και, ύστερα από πέντε χρόνια, αρκεί ένα ετήσιο ραντεβού.

Μετά τον καρκίνο, προχωρήστε με το δικό σας ρυθμό

Συχνά, όταν η θεραπεία τελειώσει, θέλουμε αμέσως να κάνουμε τα πάντα (πάρτι, εκδρομές, κ.λπ.), ωστόσο το σώμα μας δεν μπορεί απαραίτητα να ανταποκριθεί. Η κόπωση είναι φυσιολογική και δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Έχει σημασία να δώσετε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο ώστε να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση. Πηγαίνετε με το δικό σας ρυθμό. Να θυμάστε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ξαναβρείτε την ενέργειά σας.

Μετά από αυτή τη δύσκολη περιπέτεια, η στενή παρακολούθηση, που εναλλάσσεται κάθε έξι μήνες μεταξύ του ογκολόγου μου και του ακτινοθεραπευτή μου, είναι καθησυχαστική.

Pascal, 52 ετών
av_peau-cancer_sport_marche_1x1 472x472

Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Σωματική δραστηριότητα, διατροφή... Φροντίζοντας τον εαυτό σας, βοηθάτε το σώμα και το νου σας να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή. Θα πρέπει, επομένως, να ασκείστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα), να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Τα προγράμματα θεραπευτικής αγωγής συμβάλλουν στην υιοθέτηση ή τη διατήρηση αυτών των καθημερινών συνηθειών. 

Ανασυγκρότηση του εαυτού σας μετά τον καρκίνο

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η υδροθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τη σωματική και ψυχολογική ανασυγκρότηση. Το πρόγραμμα θεραπείας του Κέντρου Υδροθεραπείας της Avène περιορίζει σημαντικά τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου στο δέρμα. Πρόκειται επίσης για την ιδανική αφορμή για ένα χαλαρωτικό διάλειμμα όπου θα έχετε τη δυνατότητα να επωφεληθείτε από συμβουλές σε θέματα δερμοκαλλυντικής φροντίδας, διαιτολογίας και ψυχολογίας...

Υδροθεραπεία μετά τον καρκίνο: μια ιδιαίτερη στιγμή για να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας με ηρεμία και γαλήνη

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας

Βρισκόμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ξεχωρίσετε την πραγματικότητα από το φανταστικό

Αυτό δεν συνιστάται. Οι αντικαρκινικές θεραπείες (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία) ευαισθητοποιούν το δέρμα σας απέναντι στις επιδράσεις του ήλιου. Επομένως, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για διάστημα έως και ενός έτους μετά το τέλος της θεραπείας, καθώς ορισμένες από τις ανεπιθύμητες επιδράσεις στο δέρμα μπορεί να επιμείνουν.

Το να μάθεις να ζεις ξανά, να ξαναχτίζεις τον εαυτό σου, δεν είναι πάντα εύκολο. Ίσως χρειαστείτε υποστήριξη, αν μη τι άλλο για λόγους καθησυχασμού. Η οικογένεια και οι φίλοι σας θα σας βοηθήσουν πολύ. Κάποιοι όμως ίσως προτιμήσουν να βρουν παρηγοριά στις ενώσεις ασθενών, όπου μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία τους και να υποστηρίξουν άλλους που περνούν την ίδια δοκιμασία. Άλλοι πάλι προτιμούν να πάρουν αποστάσεις από την ασθένεια, συμμετέχοντας, για παράδειγμα, σε εργαστήρια και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις νέες ανάγκες σας πέρα από τη διαχείριση της νόσου. Η ψυχολογική υποστήριξη θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτές τις αλλαγές, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή σας, και να προχωρήσετε, χτίζοντας το μέλλον σας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν κοινωνικό λειτουργό για να σας βοηθήσει με ορισμένες διαδικασίες, όπως η επιστροφή στην εργασία σας. Όπως και ένας διατροφολόγος θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας σύμφωνα με την κατάστασή σας...

Οι λύσεις μας για το δέρμα σας μετά τη θεραπεία του καρκίνου

Τα προϊόντα μας έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθούν να νιώθετε πιο άνετα με το δέρμα σας
av_tolerance_control_soothing-skin-recovery-balm_front_40ml_3282770138856
Με την κρεμώδη, εξαιρετικά θρεπτική και ανακουφιστική υφή του, το βάλσαμο επιτρέπει την άμεση ανακούφιση και τον μακροπρόθεσμο έλεγχο της υπερ-αντιδραστικότητας του δέρματος. Tolérance CONTROL Καταπραϋντικό Baume Αποκατάστασης
Επιστροφή στην κορυφή