Περιεχόμενα

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ξηρού δέρματος;

«Έχω ξηρό δέρμα!» Ποιος δεν το έχει πει αυτό κάποια στιγμή στη ζωή του; Αυτό μπορεί να μην ισχύει. Η ξηροδερμία παρουσιάζει πολύ συγκεκριμένα σημάδια, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται με την απλή προσωρινή αφυδάτωση. Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά και πώς εκδηλώνονται; Θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε.

av_peau-seche-deshydratee_zoom-peau-seche_1x1 472x472

Σημάδια ξηροδερμίας

Το ξηρό δέρμα είναι πιο εύθραυστο και ευαίσθητο. Ορισμένα από τα κλινικά συμπτώματα είναι ορατά με γυμνό μάτι. Το ξηρό δέρμα είναι συχνά λεπτότερο. Η επιφάνεια είναι πολύ σφιχτή και οι πόροι δεν είναι ορατοί. Επιπλέον, το δέρμα δεν φαίνεται λαμπερό και το μακιγιάζ κρατάει αρκετά καλά. Όπως ίσως μαντέψατε, είναι το αντίθετο από το λιπαρό δέρμα.

Το ξηρό δέρμα μπορεί επίσης να σημαίνει απώλεια ελαστικότητας, άνεσης και απαλότητας.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, το δέρμα ενδέχεται επίσης να ξεφλουδίσει: πρόκειται για το περίφημο «δέρμα κροκόδειλου»!

Φοβάμαι ότι το ξηρό δέρμα μου θα εμφανίσει σημάδια γρήγορα, καθώς έχω ήδη λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια μου και είμαι μόλις 30 ετών.

av_peau-seche-deshydratee_symptomes-visage_1x1 472x472

Τσούζει; Εμφανίζει κνησμό; Πώς εντοπίζεται το ξηρό δέρμα;

Το ξηρό δέρμα φαίνεται! Αν και μπορούν να προσβληθούν όλα τα μέρη του σώματος, το πρόσωπο, τα πόδια και οι αγκώνες είναι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο και για εσάς, θα γνωρίζετε μάλλον αυτή τη δυσάρεστη, αίσθηση σφιξίματος και μυρμηγκιάσματος, ακόμη και καύσου όταν βγαίνετε από το ντους, η οποία μπορεί να διαρκέσει όλη μέρα. Το αισθάνεστε ότι το «δέρμα κροκόδειλου» είναι πιο τραχύ στην αφή.

Αυτή η ξηρότητα μπορεί επίσης να εμφανίσει ορατά σημάδια: μπορεί να ξεφλουδίσει και να εμφανίσει ερυθρότητα. Ειδικά τον χειμώνα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση κρούστας. Χώρια που, λόγω της απώλειας ελαστικότητας, η επιδερμίδα σας μπορεί να φαίνεται πιο θαμπή και να εμφανίζει πρώιμες λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Μάθετε περισσότερα για το αφυδατωμένο δέρμα

 

Ο «μηχανισμός» της ξηροδερμίας

Μια διπλή ανεπάρκεια: λιπίδια + νερό

Έλλειψη ελαίων στο σώμα

Το ξηρό λιπαρό δέρμα συνδέεται στενά με τη δυσλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Η μειωμένη παραγωγή σμήγματος συνεπάγεται έλλειψη ελαίων στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Το υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος δεν επιτελεί πλέον τον φυσικό προστατευτικό του ρόλο, ιδιαίτερα έναντι των εξωτερικών επιθέσεων

Έλλειψη νερού

Ένας λιπιδικός φραγμός που δεν επιτελεί πλέον το προστατευτικό του έργο έχει και ένα άλλο ελάττωμα: δυσκολεύεται να επιβραδύνει την εξάτμιση της υγρασίας που περιέχεται στο δέρμα. Αυτό χάνει σταδιακά την ελαστικότητά του.
 

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Καταπολέμηση εξωτερικών επιθετικών παραγόντων

Παρότι η ξηροδερμία οφείλεται σε ορισμένους παράγοντες, όπως η ηλικία ή οι ορμονικές μεταβολές, υπάρχουν και άλλοι, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής σας: να ενυδατώνεστε πίνοντας 1,5 λίτρο νερό κάθε μέρα· να προστατεύεστε από το κρύο· να εφαρμόζετε αντηλιακή προστασία αν εκτίθεστε στον ήλιο· να αποφεύγετε την υπερβολικά ξηρή ατμόσφαιρα· να περιορίζετε το τρίψιμο με μαντηλάκια, πετσέτες ή βαμβακερά επιθέματα για το ντεμακιγιάζ που προκαλούν ερεθισμούς· να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εφαρμογή αρωμάτων απευθείας στο δέρμα...

Και αποφεύγετε οτιδήποτε μπορεί να ξηράνει το δέρμα σας: πολύ σκληρά σαπούνια, ντους ή μπάνιο με πολύ ζεστό νερό...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ξηρό δέρμα

Ο σωστός τρόπος για να φροντίσετε το ξηρό δέρμα σας

Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμη και αν πρόκειται για μόνιμη κατάσταση, μπορείτε να φροντίσετε το ξηρό δέρμα προσαρμόζοντας την καθημερινή σας ρουτίνα. Η αποστολή σας: πρώτα, αποκαταστήστε τη λειτουργία του φραγμού της επιδερμίδας με ένα μαλακτικό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προστατεύσετε το δέρμα σας χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα: ένα απαλό καθαριστικό και μια θρεπτική και ενυδατική κρέμα για να αποφύγετε την ξηρότητα και το σφίξιμο.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε: Φροντίζοντας το ξηρό δέρμα σας

Από την ίδια σειρά

Η λύση μας για την ανακούφιση του ξηρού ή αφυδατωμένου δέρματος

Προϊόντα φροντίδας του δέρματος Eau Thermale Avène σχεδιασμένα για να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε καλά στο δέρμα σας

Κρέμα Θρέψης και Αναζωογόνησης RICHE

Κρέμα Θρέψης και Αναζωογόνησης RICHE

Θρέφει - Καταπραΰνει - Προστατεύει

Επιστροφή στην κορυφή