Περιεχόμενα

Αφυδατωμένο δέρμα: προειδοποιητικά σημάδια

Ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα; Η διάκριση είναι σημαντική, διότι ενώ το ξηρό δέρμα πρέπει να τρέφεται, το αφυδατωμένο δέρμα χρειάζεται πάνω απ' όλα ενυδάτωση! Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να τα ξεχωρίσετε και να δώσετε στο αφυδατωμένο δέρμα σας τη φροντίδα που χρειάζεται.

Αφυδατωμένο δέρμα: διψασμένο δέρμα που δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατεί αποτελεσματικά την υγρασία

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ ξηρού και αφυδατωμένου δέρματος είναι ότι το ξηρό δέρμα είναι μόνιμα ξηρό, ενώ το αφυδατωμένο δέρμα είναι ξηρό μόνο παροδικά. Αυτή η προσωρινή κατάσταση μπορεί να επηρεάσει όλους τους τύπους δέρματος: λιπαρό, μεικτό, κανονικό ή ξηρό. Το δέρμα αφυδατώνεται κυρίως κατά τις περιόδους ορμονικών αναταραχών και εποχιακών αλλαγών. Το καλοκαίρι και τον χειμώνα, το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην αφυδάτωση: το κρύο, ο αέρας και ο ήλιος καταστρέφουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας, το οποίο δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την υγρασία. Ανεπαρκή προϊόντα, συχνό ξύρισμα ή ακόμα και ντους με πολύ ζεστό νερό είναι και αυτοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αφυδάτωση του δέρματος, η οποία μπορεί να γίνει αισθητή και ορατή.

Είναι το δέρμα μου ξηρό ή αφυδατωμένο;

av_peau-seche-deshydratee_retention-eau-3-etapes_1x1

Για να μειώσω την αφυδάτωση του δέρματός μου, πέρα από τις κρέμες μου, εφαρμόζω έναν ορό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αλλά πιο συχνά πρωί και βράδυ.

Αφυδατωμένο δέρμα: τραχύ και ρυτιδιασμένο δέρμα

Το αφυδατωμένο δέρμα διψάει. Πώς μπορώ να εντοπίσω τα σημάδια αφυδάτωσης; Αν είναι ορατές λεπτές γραμμές στις γωνίες των ματιών ή στα μάγουλα και εμφανίζονται νιφάδες (μικρά νεκρά κύτταρα δέρματος) αφού εφαρμόσετε το μακιγιάζ σας, το δέρμα σας είναι πιθανότατα αφυδατωμένο.

Πιο σπάνια, και κυρίως τον χειμώνα, ενδέχεται να εμφανιστούν φολίδες στις γωνίες των φρυδιών και στις πλευρές της μύτης. Πρόκειται για άλλο ένα σημάδι που δείχνει ότι το δέρμα σας χρειάζεται επειγόντως ενυδάτωση.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην αμελείτε να έχετε μαζί σας ένα σπρέι ιαματικού νερού και να ψεκάζετε μια μικρή ποσότητα στο πρόσωπό σας μόλις παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, μέχρι να έρθει το βράδυ όπου θα μπορέσετε να εφαρμόσετε την απαραίτητη φροντίδα ενυδάτωσης.

Πώς να ενυδατώσετε το πρόσωπό σας;

av_peau-seche-deshydratee_peau-rugueuse-striee_1x1

Αφυδατωμένο δέρμα: θαμπό δέρμα χωρίς ελαστικότητα

Το αφυδατωμένο δέρμα προκαλεί μια αίσθηση σφιξίματος ενώ στερείται φωτεινότητας.

Αποκατάσταση της λάμψης στο αφυδατωμένο δέρμα

Το αφυδατωμένο δέρμα είναι πάντα θαμπό. Αυτή η έλλειψη φωτεινότητας και λάμψης μπορεί να διορθωθεί με λίγο μακιγιάζ, αλλά υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε. Ενυδατώστε το δέρμα εφαρμόζοντας έναν ορό και μια ενυδατική κρέμα, και δώστε του λίγη λάμψη με μια πινελιά υγρού foundation που δεν είναι υπερβολικά σκούρο. Μειώστε τις γραμμές αφυδάτωσης ταμπονάροντας με ένα σφουγγαράκι. 

Αποκατάσταση της άνετης αίσθησης στο αφυδατωμένο δέρμα

Εάν το δέρμα σας είναι σφιχτό, κόκκινο και δεν έχει απαλότητα μετά από ένα ντους, μια βόλτα έξω σε κρύο, ξηρό καιρό ή σε ένα υπερθερμασμένο δωμάτιο, είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε από αφυδάτωση. Δοκιμάστε μια ενυδατική κρέμα ειδικά σχεδιασμένη για αφυδατωμένο δέρμα.

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το ξηρό δέρμα και το αφυδατωμένο δέρμα δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες. Πώς μπορείτε να το καταλάβετε;

Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων φροντίδας του προσώπου: το αφυδατωμένο δέρμα χρειάζεται μικρές ποσότητες ελαίων για να αποκαταστήσει το υδρολιπιδικό φιλμ και τη λειτουργία φραγμού του δέρματος και μεγάλες ποσότητες ενυδατικών συστατικών για να διατηρήσει το δέρμα ενυδατωμένο.

Συνιστάται λοιπόν να επιλέξετε προϊόντα «ενυδάτωσης» ή «επανενυδάτωσης» με τη μορφή γαλακτώματος (για λιπαρό, μικτό και κανονικό δέρμα), κρέμας (για ξηρό δέρμα) ή ζελ (για όλους τους τύπους δέρματος). Και για να ενισχύσετε την ενυδάτωση, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια θεραπεία ορού σε κάθε αλλαγή εποχής!

Πώς μπορείτε να αποκαταστήσετε την ισορροπία του δέρματός σας;

Βέλτιστες πρακτικές για την ενυδάτωση του δέρματός σας

Σε περιόδους που το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο, επιλέξτε ζεστό και όχι καυτό νερό για να καθαρίσετε το πρόσωπο και το σώμα σας, ώστε να μην επιδεινώσετε την αφυδάτωση του δέρματος. 
Και κάντε τις ενυδατικές μάσκες μέρος της ρουτίνας σας: εφαρμόστε το βράδυ και αφήστε όλη τη νύχτα για να ξυπνήσετε με ελαστικό δέρμα και λαμπερή επιδερμίδα.

Από την ίδια σειρά

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ

Προϊόντα φροντίδας δέρματος με Ιαματικό Νερό της Avène σχεδιασμένα για την επανενυδάτωση του δέρματός σας

Hydrance LEGERE emulsion

Hydrance LEGERE emulsion

Ενυδατώνει

TriXera NUTRITION Θρεπτικό- Baume

TriXera NUTRITION Θρεπτικό- Baume

Θρέφει - Καταπραΰνει

Επιστροφή στην κορυφή