Περιεχόμενα

Κατανόηση και φροντίδα του ξηρού δέρματος

"Το δέρμα μου είναι ξηρό!" Ποιος δεν το έχει πει αυτό κάποια στιγμή στη ζωή του; Είστε όμως σίγουροι ότι πρόκειται πραγματικά για ξηρό δέρμα; Επειδή το ξηρό προς πολύ ξηρό δέρμα είναι ένας πολύ συγκεκριμένος τύπος δέρματος. Πώς μπορούμε λοιπόν να το αναγνωρίσουμε ώστε να το φροντίσουμε καλύτερα; Θα σας τα πούμε όλα.

av_peau-seche-deshydratee_menton_1x1 472x472

Τι είναι το ξηρό δέρμα; 

Ξηρό δέρμα δεν σημαίνει απλώς μια μικρή αίσθηση σφιξίματος μετά το ντους. Το ξηρό δέρμα είναι στην πραγματικότητα ένας ξεχωριστός τύπος δέρματος. Όπως το μεικτό ή το λιπαρό δέρμα. Πρόκειται δηλαδή για μια μόνιμη κατάσταση.

Προκαλείται από έλλειψη λιπιδίων. Οι σμηγματογόνοι αδένες δεν εκκρίνουν αρκετό σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός αποτελεσματικού δερματικού φραγμού. Το ξηρό δέρμα δεν πρέπει να συγχέεται με το αφυδατωμένο δέρμα, το οποίο στερείται νερού.

Ξηρό δέρμα ή αφυδατωμένο δέρμα: ποια είναι η διαφορά;

Πώς να ξεχωρίσετε το ξηρό δέρμα;

Δεν είστε σίγουροι αν το δέρμα σας είναι όντως ξηρό; Ακολουθούν ορισμένες κλινικές ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή «διάγνωση»: 
- Νιώθετε το δέρμα σας σφιχτό και αισθάνεστε μυρμήγκιασμα σε όλο το πρόσωπό σας; 
- Νιώθετε αυτή την ενόχληση κατά τη διάρκεια της ημέρας; 
- Το δέρμα σας δεν λάμπει ποτέ; 
- Κρατάει το μακιγιάζ σας όλη μέρα;
- Εμφανίζονται ορισμένες φορές ξηρές κηλίδες και ερυθρότητα;
- Χρησιμοποιείτε κάποια λιπαρή κρέμα η οποία σας προσφέρει διαρκή ανακούφιση;
Εάν η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι "Ναι", υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε ξηροδερμία. 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα σημάδια της ξηροδερμίας

av_peau-seche-deshydratee_symptomes-visage_1x1 472x472

Όποτε πλησιάζει ο χειμώνας, το δέρμα μου γίνεται πιο ξηρό. Πρέπει να αλλάξω τη ρουτίνα μου και να αλλάξω σε πιο πλούσιες κρέμες ώστε να μην αισθάνομαι το δέρμα μου σφιχτό.

Σε τι οφείλεται το λιπαρό δέρμα;

Το ξηρό δέρμα είναι εκείνο που αδυνατεί να παράγει επαρκή ποσότητα λιπιδίων. Αυτό οφείλεται σε δυσλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Πως εξηγείται όμως αυτή η δυσλειτουργία;

  • Το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι μια ιατρική πάθηση. Υποθυρεοειδισμός, ψωρίαση, έκζεμα εξ επαφής κ.λπ. Για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα έναντι αυτού του τύπου ξηροδερμίας, πρέπει να κάνετε ακριβή διάγνωση. Επομένως, εκείνος που είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σχετικά με την κατάλληλη θεραπεία είναι ο δερματολόγος σας. 
  • Μπορεί επίσης να είναι κληρονομική. Ορισμένοι άνθρωποι παράγουν από τη φύση τους λιγότερα λιπίδια.
  • Κοινή ξηροδερμία. Πρόκειται δηλαδή για την πιο συχνή μορφή. Μπορεί να συνδεθεί με την ηλικία, τη χρήση ακατάλληλων και υπερβολικά επιθετικών καλλυντικών προϊόντων, τις κλιματικές συνθήκες και πολλούς άλλους παράγοντες.
  • Τέλος, μπορεί να εμπλέκεται και η χρήση ορισμένων φαρμάκων. Για παράδειγμα, ορισμένες θεραπείες ακμής, όπως η ισοτρετινοΐνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ακμής. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα ξηραίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου θεραπείας.

Μάθετε περισσότερα για τις αιτίες της ξηροδερμίας

Ξηρό δέρμα: δέρμα που χρειάζεται θρέψη

To αφυδατωμένο δέρμα διψάει, ενώ το ξηρό δέρμα χρειάζεται θρέψη.

Δεδομένου ότι δεν παράγει αρκετό σμήγμα, πρέπει να του παρέχετε λιπαρές ουσίες για να το διατηρήσετε υγιές.

Τα λιπίδια που θα του δώσετε θα λειτουργήσουν σαν τσιμέντο για να ενοποιήσουν τα κύτταρα μεταξύ τους. Ακριβώς όπως ένας τοίχος από τούβλα: δίχως τσιμέντο, θα καταρρεύσει. Το ίδιο συμβαίνει και με το δέρμα. 

Με τη θρέψη, αποκαθίσταται το υδρολιπιδικό φιλμ, δηλαδή ο προστατευτικός φραγμός του δέρματος. Αυτό εμποδίζει επίσης την εξάτμιση του νερού και διατηρεί το δέρμα σας όμορφο και ενυδατωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η θρέψη του δέρματός σας συμβάλλει επομένως στην ενίσχυση του δερματικού φραγμού, την καταπολέμηση των εξωτερικών επιθετικών παραγόντων και την πρόληψη της αφυδάτωσης.

Όλες οι συμβουλές μας για τη θρέψη του δέρματός σας

 

av_peau-seche-deshydratee_visage-femme-soucieuse_1x1 472x472
av_peau-seche-deshydratee_soin-corps-peau-foncee-2_1x1 472x472

Ξηρό δέρμα: καθημερινή φροντίδα

Αν έχετε ξηρό δέρμα τότε θα πρέπει να προσαρμόσετε τη ρουτίνα σας ανάλογα, εστιάζοντας σε εξειδικευμένα προϊόντα φροντίδας του δέρματος, αλλά και να υιοθετήσετε ορισμένες καθημερινές συνήθειες. Παρόλο που η ξηροδερμία οφείλεται σε εσωτερικούς παράγοντες (οι οποίοι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν), μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από εξωτερικές αιτίες.

Γιατί λοιπόν είναι προτιμότερο να αποφεύγετε το ντους και το μπάνιο με ζεστό νερό; Ποια καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης πρέπει να χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση; Και τι θα πρέπει να αποφεύγετε; Το ξηρό δέρμα σημαίνει ότι δεν μπορώ να κάνω απολέπιση; Χρειάζεται ειδική φροντίδα για τα χέρια ή τα πόδια σας; Πρέπει οι πρακτικές υγιεινής να είναι ίδιες τον χειμώνα και το καλοκαίρι; Η διατροφή παίζει ρόλο; 

Ακολουθήστε τον οδηγό για να βρείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις... και σε πολλές άλλες.

Όλες οι συμβουλές μας για τη φροντίδα του δέρματός σας.

 

ΦΙΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Για ξηρό ή πολύ ξηρό δέρμα, η εφαρμογή ενός βάλσαμου ενυδάτωσης ή αναπλήρωσης λιπιδίων θα είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας. Αυτά τα προϊόντα αποκαθιστούν και θρέφουν το δέρμα που έχει εξασθενήσει από τις εξωτερικές επιθέσεις. Η εφαρμογή ενός βάλσαμου με μασάζ με κυκλικές κινήσεις, εστιάζοντας στις τραχιές ή ξηρές περιοχές, είναι ένα απαραίτητο καθημερινό βήμα για την αποκατάσταση της άνεσης του δέρματος.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

Για να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο: γι' αυτό είμαστε εδώ!

ΛΑΘΟΣ. Η ξηροδερμία προκαλείται από διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων. Επομένως, μπορεί κανείς να έχει υγιές, αλλά ξηρό από τη φύση του δέρμα. Από την άλλη, τα ακατάλληλα προϊόντα υγιεινής μπορούν να επιτείνουν την ξηρότητα... Αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν είναι σφάλμα υγιεινής από μόνο του.

ΣΩΣΤΑ. Το κρύο επιδεινώνει την ξηροδερμία. Τον χειμώνα, το σώμα κάνει τα αγγεία στην επιφάνεια του δέρματος να συρρικνωθούν. Αυτό ονομάζεται αγγειοσυστολή. Σκοπός είναι να διατηρηθεί η θερμότητα στα ζωτικά όργανα. Σε βάρος της επιδερμίδας. Αν σε αυτό προσθέσετε την εναλλαγή μεταξύ κρύου και ζεστού περιβάλλοντος, τότε έχετε όλα τα αίτια της ξηροδερμίας.

ΣΩΣΤΑ. Ο λόγος είναι απλός. Επειδή δεν προστατεύεται από τα ρούχα, όπως το υπόλοιπο σώμα, το δέρμα του προσώπου είναι το πρώτο που πλήττεται από εξωτερικές επιθέσεις: ζέστη, κρύο, ρύπανση. Μην ξεχνάτε ότι το δέρμα του προσώπου είναι πιο λεπτό και πιο εύθραυστο. Θυμηθείτε πως το ίδιο ισχύει και για τα χέρια.

Οι λύσεις μας για το ατοπικό δέρμα

Προϊόντα φροντίδας του δέρματος με Σπρέι ιαματικού νερού της Avène σχεδιασμένα για να σας βοηθούν να νιώθετε καλύτερα με το δέρμα σας
av_tolerance hydra 10_cream 3_post_eretail_3282770388336_1x1
Cold Cream: «Είναι ιδανική για το δέρμα μου και το δέρμα των παιδιών μου. Διαθέτει κρεμώδη υφή και λεπτό άρωμα. Το λατρεύω πραγματικά!» Ανακαλύψτε την Tolerance HYDRA 10
Επιστροφή στην κορυφή