Ατοπικό έκζεμα

Περιεχόμενα

Ατοπικό έκζεμα

Γνωστό ως ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα, αυτή η χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια έχει ως αποτέλεσμα ξηρό δέρμα, κόκκινες φλεγμονώδεις αλλοιώσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έντονο κνησμό. Εμφανίζεται συνήθως στην πρώιμη παιδική ηλικία και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ενηλικίωση. Να είστε σίγουροι ότι μπορεί να ανακουφιστεί και, πάνω απ' όλα, να αποφευχθούν οι εξάρσεις.

 

Τι είναι το ατοπικό έκζεμα;

Η ατοπική δερματίτιδα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Αλλά είναι πάνω απ' όλα κληρονομικό: αν και οι δύο γονείς πάσχουν, ένα παιδί έχει 8 στις 10 «πιθανότητες» να αναπτύξει έκζεμα. Αυτό το ατοπικό έδαφος εμποδίζει το δέρμα να εκπληρώσει σωστά τον ρόλο του ως προστατευτικός φραγμός. Γίνεται πιο διαπερατό στα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο περιβάλλον, όπως οι γύρεις ή τα ακάρεα της σκόνης. 

Αντιμέτωποι με αυτές τις επιθέσεις, αλλά και εξαιτίας της πολύ ξηρής ατμόσφαιρας, του ανεπαρκούς ξεπλύματος των ρούχων ή ενός ερεθιστικού απορρυπαντικού υγρού, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά: ερυθρότητα, κνησμός, φλεγμονή και βροχή. Πρόκειται για εξάρσεις του ατοπικού εκζέματος. Εκτός αυτών των περιόδων έξαρσης, το δέρμα δεν έχει άνετη αίσθηση: δεν μπορεί να παραμείνει ενυδατωμένο.

av_peaux-sensibles_schema_eczema-atopique_1x1_v2 472x472 1- Το νερό εξατμίζεται πολύ 2- Τα αλλεργιογόνα περνούν εύκολα
av_eczema-psoriasis_femme_fenetre_environnement_1x1_v2 472x472

Ατοπικό έκζεμα: προσαρμόστε το περιβάλλον σας

Για να βοηθήσετε το δέρμα σας ή το δέρμα του παιδιού σας να παίξει καλύτερα τον ρόλο του ως προστατευτικός φραγμός, μπορείτε να αναλάβετε δράση! Στο περιβάλλον διαβίωσής σας, για παράδειγμα, ένα σπίτι με κακό αερισμό φιλοξενεί εκατομμύρια ακάρεα σκόνης που μπορούν να επιδεινώσουν την ατοπική δερματίτιδα. Συνεπώς, πρέπει να αερίζετε τακτικά το σπίτι σας (νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, για να αποφύγετε την είσοδο της γύρης που είναι επίσης υπεύθυνη για την αλλεργική ρινίτιδα), να αποφεύγετε τα χαλιά και τις μοκέτες στα υπνοδωμάτια, να σκουπίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα, να ξεσκονίζετε με ένα υγρό σφουγγάρι και να πλένετε τα σεντόνια σας κάθε εβδομάδα σε θερμοκρασία τουλάχιστον 55°F. Για τα ρούχα που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα, ξεχάστε το ερεθιστικό ακρυλικό και προτιμήστε το βαμβάκι.

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

«Όταν καθαρίζετε, θα πρέπει να θυμάστε να φοράτε γάντια, καθώς προστατεύουν τα χέρια σας από τα ερεθιστικά προϊόντα».
Tatiana

 

Πώς ανακουφίζετε το ατοπικό έκζεμα;

Το ατοπικό έκζεμα μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια και μεταξύ των εξάρσεων.

Κατά τη διάρκεια της έξαρσης

Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της ατοπικής δερματίτιδας, εφαρμόζονται αλοιφές, κρέμες ή λοσιόν με βάση την κορτιζόνη για τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση από την ερυθρότητα και τον κνησμό. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία. Ωστόσο, μπορούν να συνταγογραφηθούν αντιισταμινικά για την ανακούφιση από τον έντονο κνησμό. Τα ανοσοτροποποιητικά (τα οποία «διαμορφώνουν» την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος) ενδείκνυνται επίσης για μέτριες έως σοβαρές μορφές εκζέματος. Αλλά αυτές οι φαρμακευτικές θεραπείες δεν αποτρέπουν τις υποτροπές.

Ατοπικό έκζεμα - Θεραπείες

Μεταξύ των εξάρσεων

Για να βοηθήσουμε το δέρμα να αποκαταστήσει τη λειτουργία του φραγμού του, πρέπει να προχωρήσουμε στη βασική θεραπεία. Αυτή συνίσταται στην εφαρμογή ενός μαλακτικού για την καταπολέμηση της ξηρότητας του δέρματος σε καθημερινή βάση και για την παράταση του χρονικού διαστήματος μεταξύ των εξάρσεων. Λοσιόν, κρέμα, baume... Είναι στο χέρι σας να επιλέξετε την υφή που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς ή στο παιδί σας. 

Κανόνες ενυδάτωσης - Παιδιά

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Η ατοπική δερματίτιδα δεν προκαλεί μόνο σωματική δυσφορία. 

Το ατοπικό έκζεμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογική σας υγεία: στρες, άγχος, διαταραχές ύπνου, απώλεια αυτοπεποίθησης κ.λπ. Μη διστάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή με έναν σύλλογο ασθενών, ο οποίος μπορεί να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για το πώς να διαχειρίζεστε την ατοπική δερματίτιδα σε καθημερινή βάση. Δεν είστε μόνοι: στην Γαλλία, το πρόβλημα αυτό επηρεάζει περίπου το 4% των ατόμων άνω των 15 ετών.

av_xeracalm_soothing concentrate_social_9_post_3282770114201_hd 472x472

 

Βέλτιστες πρακτικές για την καταπράυνση της ατοπικής δερματίτιδας

Εκτός των περιόδων έξαρσης, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείτε τακτικά μια μαλακτική κρέμα, αμέσως μετά το ντους ή το μπάνιο. Η εφαρμογή είναι συχνά ευκολότερη σε ελαφρώς υγρό δέρμα. Ζεστάνετε την κρέμα στα χέρια σας, ταμπονάρετε το σώμα σας και απλώστε την με μεγάλες, σαρωτικές κινήσεις, χωρίς να τρίβετε. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό διατηρείται στην επιδερμίδα και αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία φραγμού. Αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μέρα, ή ακόμη και πολλές φορές την ημέρα, για ένα ελαστικό, μεταξένιο και απαλό δέρμα.

Από την ίδια σειρά

Οι λύσεις μας για την ανακούφιση του ατοπικού εκζέματος.

Προϊόντα Eau Thermale Avène σχεδιασμένα για να καταπραΰνουν το ατοπικό έκζεμα.

XeraCalm A.D Καθαριστικό Έλαιο Αναπλήρωσης Λιπιδίων

XeraCalm A.D Καθαριστικό Έλαιο Αναπλή...

Θρέφει - Καταπραΰνει - Καθαρίζει

Σπρέι Ιαματικού Νερού της Avène

Σπρέι Ιαματικού Νερού της Avène

Καταπραΰνει - Αποκαθιστά τον φραγμό του δέρματος - Ηρεμεί

XeraCalm A.D Κρέμα για Αναπλήρωση των Λιπιδίων

XeraCalm A.D Κρέμα για Αναπλήρωση των...

Θρέφει - Καταπραΰνει - Ενυδατώνει

XeraCalm A.D Συμπυκνωμένο Καταπραϋντικό

XeraCalm A.D Συμπυκνωμένο Καταπραϋντικό

Θρέφει - Καταπραΰνει - Επανορθώνει

Επιστροφή στην κορυφή