Ζώντας με έκζεμα και ψωρίαση: Παιδιά

Περιεχόμενα

Ζώντας με έκζεμα και ψωρίαση: Παιδιά

Έκζεμα και ψωρίαση: η ιδιαίτερη ευαισθησία των παιδιών. Η προσβολή από έκζεμα ή ψωρίαση αποτελεί σχεδόν μόνιμη πηγή δυσφορίας. Ειδικά για τα πολύ μικρά παιδιά. Κνησμός, έλλειψη ύπνου, άγχος, ακόμη και πειράγματα... αυτές οι δύο παθήσεις επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Μαζί μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή τη δοκιμασία.

av_eczema-psoriasis_bebe_1x1_v1 472x472

Ψωρίαση και έκζεμα στα παιδιά: ποιες είναι οι διαφορές;

Η ψωρίαση εμφανίζεται γενικά σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Εκδηλώνεται με υπερβολικά γρήγορη ανανέωση των επιδερμικών κυττάρων και χρόνια φλεγμονή του δέρματος.
Από την άλλη, το έκζεμα είναι ένας συνδυασμός αλλοιωμένου δερματικού φραγμού και μεγαλύτερης ευαισθησίας του ανοσοποιητικού συστήματος στα αλλεργιογόνα, γεγονός που καθιστά το δέρμα πιο αντιδραστικό.
Ενώ διαφέρουν ως προς τις αιτίες τους, οι δύο καταστάσεις είναι παρόμοιες σε πολλά σημεία. Και οι δύο είναι χρόνιες παθήσεις που χαρακτηρίζονται από εναλλασσόμενες εξάρσεις και περιόδους ύφεσης. Οι πλάκες είναι κόκκινες και μπορούν να προκαλούν μεγάλη φαγούρα. Ενώ η ψωρίαση στα παιδιά δεν είναι πολύ συχνή, το ατοπικό έκζεμα προσβάλλει το 10-15% των παιδιών κάτω των 7 ετών στην Ευρώπη. 

 

Ψωρίαση και έκζεμα στα παιδιά: τα σημάδια που δεν εξαπατούν

Οι εξάρσεις χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση πλακών.
Στην ψωρίαση, οι βλάβες αυτές είναι κόκκινες και φολιδωτές. Στα παιδιά, σπάνια προκαλούν φαγούρα και προσβάλλουν κυρίως περιοχές όπου υπάρχει τριβή: αγκώνες, πίσω μέρος των αντιβραχίων, γόνατα, πόδια, κάτω μέρος της πλάτης. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, τους ακουστικούς πόρους. Ή ακόμη και τα νύχια, τις παλάμες των χεριών ή τα πέλματα των ποδιών.

Από την άλλη πλευρά, οι κηλίδες ατοπικού εκζέματος (που αναπτύσσονται συνήθως σε βρέφη και παιδιά) είναι συχνά λιγότερο παχιές, λιγότερο καλά καθορισμένες και λιγότερο φολιδωτές από τις πλάκες ψωρίασης. Ωστόσο, προκαλούν φαγούρα. Σε παιδιά κάτω του ενός έτους, προσβάλλουν ορισμένα μέρη του προσώπου (μέτωπο, πηγούνι, μάγουλα) και των άκρων (πόδια, χέρια). Μεταξύ των ηλικιών ενός και δύο ετών, το έκζεμα είναι πιο διαδεδομένο στο κεφάλι, τον λαιμό και τις πτυχές κάμψης. Στα παιδιά άνω των δύο ετών, προσβάλλονται οι πτυχές (λαιμός, κάτω από τα αυτιά, αγκώνες, γόνατα, γλουτοί), τα χέρια, οι καρποί και οι αστράγαλοι.

Ψωρίαση στα παιδιά

Ατοπικό έκζεμα

Περιοχές του εκζέματος - πρόσωπο και λαιμός

Συμβουλές κατά της φαγούρας για παιδιά

 

av_eczema-psoriasis_enfant_rougeur_cou_1x1 472x472

Ο κνησμός και το κάψιμο που προκαλούν αυτές οι παθήσεις είναι μια πραγματική ταλαιπωρία για τα παιδιά και γρήγορα γίνεται πηγή άγχους με σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.

av_carnets-experts_bebe_maman_1x1 472x472

 

Τι μπορείτε να κάνετε ως
γονείς;

Εάν το παιδί σας πάσχει από ατοπική δερματίτιδα ή ψωρίαση, γνωρίζετε πόσο δύσκολη μπορεί μερικές φορές να είναι η διαχείρισή της. Τι μπορεί να είναι πιο αποθαρρυντικό από το να βλέπετε το παιδί σας να υποφέρει και να μην ξέρετε πώς να το βοηθήσετε; Πάνω απ' όλα, ακόμη και αν αυτές οι παθήσεις έχουν κληρονομική πλευρά, μην αισθάνεστε υπεύθυνοι. Από την άλλη, ο ρόλος σας είναι σημαντικός. Μπορείτε να τα στηρίξετε και να τα βοηθήσετε να ανταπεξέλθουν. Μιλήστε τους, ενθαρρύνετέ τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Είναι σημαντικό να μην υποτιμάτε τη δυσφορία τους. Και βέβαια, εντοπίστε τους παράγοντες πυροδότησης και αποκτήσετε ενεργό ρόλο στη φροντίδα τους.

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

 Ο κνησμός, αυτή η αφόρητη αίσθηση φαγούρας, είναι ένας φαύλος κύκλος. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο ξύνεται το παιδί σας, τόσο περισσότερο θα θέλει να ξύνεται. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να απαγορεύσεις σε ένα παιδί να αγγίζει τις κηλίδες του. Ευτυχώς, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Όταν νιώθει φαγούρα, ενθαρρύνετε το να ξύσει το αγαπημένο του παιχνίδι ή αποσπάστε την προσοχή του κάνοντας κάποια σωματική δραστηριότητα...

Συμβουλές φροντίδας κατά της φαγούρας

av_eczema-psoriasis_dermatologue_enfant_1x1_v1 472x472

Ποιες είναι 
οι θεραπείες;

Η θεραπεία του εκζέματος ή της ψωρίασης περιλαμβάνει τρεις βασικούς παράγοντες: το παιδί σας, εσάς ως γονέα και τον γιατρό σας. Πρώτα απ' όλα, μόνο μια ιατρική εξέταση (από παιδίατρο, δερματολόγο ή γενικό ιατρό) θα σας δώσει τη δυνατότητα να έχετε μια σαφή διάγνωση, να κατανοήσετε καλύτερα την πάθηση και να εφαρμόσετε την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Θεραπεία του ατοπικού εκζέματος.

Θεραπεία της ψωρίασης.

Πώς μπορεί να προληφθεί το έκζεμα και η ψωρίαση;

Εκτός από τη θεραπεία, μπορείτε να αναλάβετε δράση για την πρόληψη των εξάρσεων και του κνησμού. Η πρόληψη βασίζεται σε τρεις πυλώνες που θα βοηθήσουν το παιδί σας να νιώσει καλύτερα. Ο πρώτος από αυτούς τους πυλώνες είναι η ενυδάτωση. Μια μαλακτική ή ενυδατική θεραπεία θα αποκαταστήσει τη λειτουργία φραγμού του δέρματος και θα αποτρέψει ένα νέο ξέσπασμα. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα γι' αυτό στην ενότητα «Εστιάζοντας στους κανόνες ενυδάτωσης». 
Δεύτερος πυλώνας: σωστή υγιεινή. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να μεσολαβεί μεγαλύτερο διάστημα ανάμεσα στα μπάνια ή τα ντους των παιδιών που πάσχουν από έκζεμα ή ψωρίαση. Ωστόσο, η υγιεινή είναι απαραίτητη. Πώς μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε τον ερεθισμό του δέρματος κατά το πλύσιμο; Βρείτε την απάντηση στην ενότητα «Εστιάζοντας στη σωστή υγιεινή». 

Ο τελευταίος πυλώνας: αποφύγετε το ξύσιμο για να αποφύγετε την καταστροφή του δέρματος. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά μην ανησυχείτε. Και εδώ υπάρχουν απλές λύσεις, όπως το να χρησιμοποιείτε λεία βότσαλα. Δείτε τις ειδικές συμβουλές μας. 

av_eczema-psoriasis_application_creme_produit_1x1_v1 472x472

ΕΚΖΕΜΑ ΚΑΙ ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ: ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

Για να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο: γι' αυτό είμαστε εδώ!

Αυτή είναι μια πολύ παλιά πεποίθηση... αλλά είναι απλώς μια πεποίθηση. Καμία από τις δύο παθήσεις δεν είναι μεταδοτική. Και οι δύο είναι χρόνιες, φλεγμονώδεις παθήσεις. Προκαλούνται από δερματικές ανωμαλίες και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως αλλεργιογόνα...

Δυστυχώς όχι. Οι υπάρχουσες θεραπείες και η φροντίδα αφορούν την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Είναι πολύ αποτελεσματικές, αλλά ο στόχος τους δεν είναι να εξαφανίσουν τη νόσο μια για πάντα, αλλά να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα κατά την οξεία φάση και να αποτρέψουν την εμφάνιση νέων εξάρσεων.

Ναι, το κάνει. Το άγχος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει μια έξαρση.

Ναι, φυσικά. Να είστε προσεκτικοί, ωστόσο, καθώς το χλώριο και το αλάτι μπορεί να είναι ερεθιστικά. Επομένως, το παιδί σας θα πρέπει να ακολουθήσει μερικές οδηγίες. Η πρώτη είναι η εφαρμογή μιας κρέμας φραγμού πριν από το κολύμπι. Αυτή θα προστατεύσει το δέρμα του. Στη συνέχεια πρέπει να ξεπλένεται με καθαρό νερό μετά το κολύμπι. Τέλος, εφαρμόστε ένα μαλακτικό προϊόν περιποίησης πριν από το ντύσιμο.

Οι θεραπείες spa συνιστώνται συχνά για παιδιά με τάση ατοπίας ή για όσους πάσχουν από ψωρίαση. Περιλαμβάνουν θεραπείες με βάση το νερό ιαματικών πηγών (λουτρά, ντους, πόσιμο κ.λπ.), εργαστήρια αγωγής υγείας που δίνουν την ευκαιρία στο παιδί και τους γονείς του να μάθουν περισσότερα για την πάθηση του δέρματος και τις θεραπείες της, καθώς και τακτικές ιατρικές παρακολουθήσεις.

Οι λύσεις μας για το νεανικό ατοπικό δέρμα

Προϊόντα φροντίδας δέρματος Eau Thermale Avène σχεδιασμένα για να βοηθούν το παιδί σας να νιώθει καλύτερα με το δέρμα του
av_xeracalm_balm_1_post_3282770114171_ld -2-

Σειρά XeraCalm A.D

Το λατρεύω, δεν έχω πλέον κοκκινίλες, κνησμό ή αλλεργίες. Το δέρμα μου είναι απαλό.
Επιστροφή στην κορυφή