Οι διαφορετικές θέσεις του εκζέματος

Περιεχόμενα

Οι διαφορετικές θέσεις του εκζέματος

Ξηρό δέρμα, ερυθρότητα... Το έκζεμα μπορεί να επηρεάσει όλα τα μέρη του σώματος. Οι περιοχές που επηρεάζονται διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η θέση τους εξαρτάται επίσης από τον τύπο του εκζέματος. Το ατοπικό έκζεμα προσβάλλει ιδιαίτερα ορισμένες περιοχές, ανάλογα με την ηλικία. Όσον αφορά το έκζεμα εξ επαφής, η περιοχή που προσβάλλεται είναι αυτή που έχει εκτεθεί σε ένα αλλεργιογόνο. Ακολουθεί μια επισκόπηση.

Ατοπικό έκζεμα: περιοχές που εκδηλώνεται σε βρέφη

Το ατοπικό έκζεμα εμφανίζεται κατά μέσο όρο γύρω στην ηλικία των 3 μηνών και αναπτύσσεται με περισσότερο ή λιγότερο συχνές εξάρσεις που συμπίπτουν με την οδοντοφυΐα και τις ρινοφαρυγγικές λοιμώξεις. Στη συνέχεια, οι βλάβες παίρνουν τη μορφή μικρών κόκκινων κηλίδων.

Στα μωρά κάτω του ενός έτους, το έκζεμα αυτό προσβάλλει κυρίως, με συμμετρικό τρόπο, τα προεξέχοντα μέρη του προσώπου, όπως το μέτωπο, το πηγούνι και τα μάγουλα. Αλλά και μερικές φορές τα πόδια, τα χέρια και τις πτυχές του λαιμού. Από την άλλη πλευρά, στη μύτη και στου γλουτούς δεν εμφανίζεται. 

Μεταξύ ενός και δύο ετών, οι κηλίδες του εκζέματος εγκαταλείπουν αυτά τα προεξέχοντα σημεία και εντοπίζονται στις πτυχές των αγκώνων και των ποδιών, πίσω από τα αυτιά, στο κεφάλι και στον λαιμό.

Εστιάζοντας στο βρεφικό έκζεμα

Εστιάζοντας στο έκζεμα των χεριών και των ποδιών

av_eczema-psoriasis_bebe_1x1_v1
av_eczema-psoriasis_enfant_demangeaisons_bras_1x1

Ατοπικό έκζεμα σε παιδιά και εφήβους

Από την ηλικία των δύο ετών έως την εφηβεία, οι βλάβες του ατοπικού εκζέματος αποκτούν λευκωπή όψη. Μεταναστεύουν σε διάφορες περιοχές του προσώπου: στα βλέφαρα, γύρω από το στόμα ή πίσω από τα αυτιά, αλλά και στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα, στο πίσω μέρος των γονάτων, στα χέρια, στους καρπούς και στους αστραγάλους.

Σημειώστε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το ατοπικό έκζεμα τείνει να εξαφανίζεται στην εφηβεία. 

Οι κηλίδες είναι πολύ εντοπισμένες; Στο στήθος, γύρω από τον αφαλό, στη μέση της πλάτης; Τότε μπορεί να είστε αλλεργικοί σε ουσίες που περιέχονται σε μια κρέμα ή στο νικέλιο από την αγκράφα της ζώνης σας ή στο κούμπωμα του σουτιέν σας. Πρόκειται για έκζεμα εξ επαφής: το δέρμα σας αντιδρά σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.

Αν, από την άλλη πλευρά, το δέρμα σας είναι γενικά ξηρό και ευαίσθητο και εμφανίζονται κόκκινες κηλίδες σε άλλα σημεία του σώματος, είναι πιο πιθανό να πρόκειται για ατοπικό έκζεμα.

Εστιάζοντας στο έκζεμα των χεριών

Εστιάζοντας στο ατοπικό έκζεμα

Ζώντας με έκζεμα και ψωρίαση - παιδιά

 

Ατοπικό έκζεμα: ποιες περιοχές προσβάλλονται στους ενήλικες; 

Περίπου το 10% των ασθενών συνεχίζουν να υποφέρουν από ατοπικό έκζεμα και στην ενήλικη ζωή τους. Σε αυτόν τον τύπο δερματικής νόσου, οι κηλίδες είναι κόκκινες, παχιές και μοιάζουν με λειχήνες. Οι θέσεις είναι διαφορετικές από εκείνες του παιδικού ατοπικού εκζέματος. Τα χέρια και το πρόσωπο, ιδίως τα βλέφαρα, προσβάλλονται συχνότερα, καθώς και οι μεγάλες πτυχές (εσωτερικό μέρος του αγκώνα, πίσω μέρος των γονάτων).

Εστιάζοντας στο έκζεμα των ματιών και των βλεφάρων

Εστιάζοντας στο έκζεμα των χεριών και των ποδιών

"Όταν ήμουν περίπου 18 ή 20 ετών, το έκζεμά μου εξαφανίστηκε. Ωστόσο, έχω έκζεμα που επανήλθε στο χέρι μου. Είμαι 38 ετών, αλλά τα χέρια μου μοιάζουν σαν να ανήκουν σε γυναίκα 70 ετών".

Carole

Έκζεμα: η νικητήρια τριάδα θεραπειών

Ανεξάρτητα από τη θέση του ατοπικού εκζέματος (πρόσωπο, χέρια, βραχίονες, πόδια κ.λπ.), η θεραπεία βασίζεται κυρίως στην τοπική φροντίδα. Το πρώτο βήμα είναι η ήπια, κατάλληλη υγιεινή για την πρόληψη της περαιτέρω ξηρότητας και του ερεθισμού του δέρματος.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την καταπράυνση της φλεγμονής (δερμοκορτικοειδής κρέμα). Η βασική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την καθημερινή εφαρμογή ενός μαλακτικού, στοχεύει στην καταπολέμηση της ξηρότητας του δέρματος και στην αποκατάσταση της λειτουργίας του φραγμού του δέρματος. 

Τέλος, οι εναλλακτικές λύσεις για το ξύσιμο μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον κνησμό. 

Ζώντας με έκζεμα και ψωρίαση

Έκζεμα - Σωστή υγιεινή

  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_enfant_maman_dermatologue_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_application_produit_bras_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_massage_4x5</span>

Έκζεμα εξ επαφής: μια αλλεργική αντίδραση

Αυτό που είναι γνωστό ως έκζεμα εξ επαφής είναι στην πραγματικότητα μια αλλεργία. Η επαφή του δέρματος με ένα προϊόν ή αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση. Αυτό το έκζεμα εκδηλώνεται ως δερματικές βλάβες (φουσκάλες) και φαγούρα (κνησμός). Η περιοχή όπου εμφανίζεται η ερυθρότητα είναι η περιοχή επαφής με το αλλεργιογόνο. Αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο για να εντοπίσουμε τι προκάλεσε την αλλεργία.

Έκζεμα εξ επαφής

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Η πρόληψη των υποτροπών του εκζέματος εξ επαφής έγκειται στην αποφυγή του αλλεργιογόνου. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Ειδικά αν εκτίθεστε στον χώρο της δουλειάς σας. Σε αυτή την περίπτωση, η προστασία του δέρματος (γάντια, προστατευτικός ρουχισμός... Χωρίς να ξεχνάτε τη χρήση κρεμών φραγμού όπως η Avène Cicafalte hands) καθιστά δυνατή τη μείωση του κινδύνου. Εξίσου σημαντική είναι και η διατήρηση μιας ήπιας ρουτίνας υγιεινής με ένα μη απορρυπαντικό καθαριστικό και καλή ενυδάτωση με ένα μαλακτικό.

Θεραπείες εκζέματος εξ επαφής

Έκζεμα εξ επαφής: μπορεί να προσβληθούν όλα τα μέρη του σώματος 

Το τριχωτό της κεφαλής, τα αυτιά, τα χείλη, ο λαιμός, οι μασχάλες, το στομάχι, η πλάτη, τα χέρια, τα πόδια... Οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορεί να προσβληθεί από έκζεμα εξ επαφής.

Στην καθημερινή μας ζωή, τα αλλεργιογόνα προέρχονται κυρίως από τέσσερις πηγές. Από τα ρούχα: οι βαφές των ρούχων, το δέρμα, η κόλλα ή το καουτσούκ στα παπούτσια ή τα αξεσουάρ από νικέλιο (αγκράφα ζώνης, κουμπιά παντελονιών, σκουλαρίκια κ.λπ.) είναι μεταξύ των πιο συχνών ενόχων.

Τα καλλυντικά είναι μια άλλη πηγή: αρώματα, σαμπουάν, αποσμητικά, βαφές μαλλιών, βερνίκια νυχιών κ.λπ.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο δέρμα, όπως τα αντισηπτικά ή οι αντιφλεγμονώδεις κρέμες, έρχονται στην τρίτη θέση, ενώ ακολουθούν τα επαγγελματικά αλλεργιογόνα.

Εστιάζοντας στο έκζεμα της κοιλιάς και της πλάτης

Εστιάζοντας στο έκζεμα προσώπου και λαιμού

Εστιάζοντας στο έκζεμα των χεριών και των ποδιών

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

Για να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο: γι' αυτό είμαστε εδώ!

Αυτό είναι αλήθεια. Ορισμένες αλλεργίες εξ επαφής μπορεί να προέρχονται από τα χέρια. Ένα παράδειγμα; Το βερνίκι νυχιών που μπορεί να μην έχει προκαλέσει αντίδραση στα δάχτυλα, αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε άλλη περιοχή, για παράδειγμα στα βλέφαρα, στο πρόσωπο και στον λαιμό.

Αληθές. Μετά από χρόνια που φοράτε το ίδιο άρωμα ή πλένεστε με το ίδιο αφρόλουτρο, μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά... Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια λανθάνουσα περίοδος μεταξύ της πρώτης έκθεσης στην αλλεργιογόνο ουσία και της εμφάνισης των συμπτωμάτων. Η περίοδος αυτή μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως αρκετά χρόνια. Με άλλα λόγια, μπορεί ξαφνικά να γίνετε αλλεργικοί σε ένα προϊόν που δεν σας προκαλούσε κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα.

Ψευδές. Η κακή υγιεινή δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη εκζέματος. Από την άλλη πλευρά, το υπερβολικό πλύσιμο ή το πλύσιμο με προϊόντα που περιέχουν ερεθιστικές ουσίες μπορεί να πυροδοτήσει εξάρσεις.

Οι λύσεις μας για τη θεραπεία του δέρματός σας

Προϊόντα φροντίδας δέρματος Eau Thermale Avène σχεδιασμένα για να σας βοηθούν να νιώθετε καλύτερα με το δέρμα σας
av_xeracalm_balm_1_post_3282770114171_ld -2-

Σειρά XeraCalm A.D

Το λατρεύω, δεν έχω πλέον κοκκινίλες, κνησμό ή αλλεργίες. Το δέρμα μου είναι απαλό. Ανακαλύψτε τα προϊόντα μας κατά του κνησμού
Επιστροφή στην κορυφή