Οι αιτίες της ψωρίασης

Περιεχόμενα

Οι αιτίες της ψωρίασης

Καθώς υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης, υπάρχουν και πολλές διαφορετικές προελεύσεις. Αυτή η χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, η οποία προκαλεί μια επιταχυνόμενη ανανέωση των επιδερμικών κυττάρων, έχει τόσο γενετική όσο μια περιβαλλοντική συνιστώσα.

av_eczema-psoriasis_cellules-immunitaires_1x1_v2 472x472

 

Όταν κάτι πάει στραβά στο ανοσοποιητικό σύστημα

Μία από τις αιτίες της ψωρίασης είναι η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ειδικοί αναφέρονται σε αυτό ως αυτοάνοσο νόσημα. Συγκεκριμένα, τα ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται Τ λεμφοκύτταρα και ουδετερόφιλα ενεργοποιούνται στο δέρμα για άγνωστους λόγους. Παράγουν φλεγμονώδη μόρια. Το φαινόμενο αυτό διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων, των κυττάρων της επιδερμίδας που σχηματίζουν τις φολιδωτές κηλίδες, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές στην ψωρίαση.

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Μερικές φορές, στο εργαστήριο, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους ασθενείς που υποβάλλονται σε υδροθεραπεία ότι κανείς δεν «κολλάει» ψωρίαση. Ένα άτομο που δεν έχει καμία προδιάθεση δεν θα εμφανίσει έξαρση, ακόμη και αν υποστεί ένα συναισθηματικό σοκ. 

 

Σύμβουλος στα Εργαστήρια Εκπαίδευσης για την Υγεία του Δέρματος - Κέντρο Υδροθεραπείας Avène

 

Είναι η κληρονομική ψωρίαση;

Έχουν εντοπιστεί γονίδια που προδιαθέτουν τα άτομα για ψωρίαση. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν εμπλέκεται στην ανάπτυξη της νόσου από μόνο του. Ο συνδυασμός πολλών γενετικών ανωμαλιών είναι πιθανώς απαραίτητος για την εκδήλωση της ψωρίασης. Ο ακριβής γενετικός μηχανισμός που μπορεί να αποτελεί αιτία της ψωρίασης είναι ακόμη άγνωστος. Αλλά τουλάχιστον το 30% των περιπτώσεων είναι γνωστές.

av_eczema-psoriasis_enfant_parent_1x1 472x472

Ψωρίαση: εξωτερικές αιτίες

Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης πάθηση με διάφορες αιτίες. Μεταξύ αυτών, αντίκτυπο μπορεί να έχει το περιβάλλον (κλιματολογικές συνθήκες, ρύπανση κ.λπ.) και ο τρόπος ζωής (άγχος, αλκοόλ, καπνός, φάρμακα κ.λπ.) του ασθενούς.

Ο ρόλος ορισμένων βακτηρίων

Η ψωρίαση εμφανίζεται μερικές φορές στα παιδιά, ιδίως μετά από ρινοφαρυγγική λοίμωξη. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στην περίπτωση του στρεπτοκοκκικού λαιμού.
Σε αυτή την περίπτωση, η ψωρίαση είναι η σταγονοειδής μορφή της ψωρίασης που εμφανίζεται συχνότερα.

Ύποπτα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να εμπλέκονται. Αυτό συμβαίνει με ορισμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία ενδείκνυνται για τη θεραπεία της υπέρτασης και των διπολικών διαταραχών.

 

Θεραπείες κατά της ψωρίασης

Ψωρίαση στα παιδιά

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Προσδιορισμός των προσωπικών παραγόντων

Τα αίτια της ψωρίασης και των εξάρσεών της εξαρτώνται επίσης από το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής σας. Ο εντοπισμός τους και η εξάλειψή τους μπορεί να βοηθήσει. Αυτό ισχύει για την τριβή από τα ρούχα, ορισμένες στάσεις του σώματος, το κάπνισμα και το ξύσιμο. Για παράδειγμα, σε έναν τεχνικό τοποθέτησης πλακιδίων, η ψωρίασης θα εμφανιστεί πιο εύκολα στα γόνατα, στα οποία ακουμπάει όλη μέρα. Το κρύο, η ζέστη ή το ηλιακό φως μπορούν επίσης να προκαλέσουν έξαρση, ανάλογα με το άτομο. 

AV_XERACALM_CONCENTRATE_BEAUTY_VISUAL 472x472

Καταπολέμηση του στρες

Αν και το συναισθηματικό σοκ ή το στρες δεν είναι η αιτία της ψωρίασης, μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε έξαρση. Στην πραγματικότητα, το άγχος είναι τόσο αιτία όσο και συνέπεια της νόσου. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει έξαρση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί άγχος λόγω του τρόπου που σας κοιτάζουν οι άνθρωποι, της έλλειψης ύπνου ή του κνησμού, για παράδειγμα. Για την καταπολέμηση αυτού του άγχους, προσεγγίσεις όπως η γιόγκα, η σοφρολογία ή ο διαλογισμός αποτελούν πολύτιμα εργαλεία. 

Εστιάζοντας στη φροντίδα και τις συμβουλές για την καταπολέμηση του κνησμού

Επιστροφή στην κορυφή