Ήλιος και ψωρίαση

Περιεχόμενα

Ήλιος και ψωρίαση

Ο ήλιος κάνει καλό στη διάθεσή σας. Και κάνει επίσης καλό στους περισσότερους ανθρώπους με ψωρίαση, αλλά μόνο αν λάβετε ορισμένες προφυλάξεις. Ακολουθούν τα κλειδιά για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον ήλιο.

AV_ Sun Care_Tinted Fluid 50-_Social_3282770112689_HD 472x472

Ψωρίαση: όταν ο ήλιος μειώνει τα συμπτώματα

Πυκνές κηλίδες στο δέρμα που είναι κόκκινες και φολιδωτές λόγω της συσσώρευσης νεκρού δέρματος: αυτή είναι η πιο κοινή εκδήλωση της ψωρίασης, μιας χρόνιας δερματικής πάθησης. 

Τα καλά νέα είναι ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με ψωρίαση, η εμφάνιση των βλαβών βελτιώνεται με το φως του ήλιου. Οι υπεριώδεις ακτίνες μειώνουν τη φλεγμονή του δέρματος και ελαχιστοποιούν την εμφάνιση των πλακών. Ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο πρέπει να είναι σταδιακή και μέτρια. Θα πρέπει να λαμβάνονται τα συνήθη μέτρα προστασίας: αντηλιακή κρέμα, καπέλο, έκθεση τις λιγότερο ζεστές ώρες κ.λπ.

 Αιτίες της ψωρίασης

Ψωρίαση: όταν ο ήλιος επιδεινώνει τα συμπτώματα

Παρόλο που ο ήλιος είναι ευεργετικός για τα περισσότερα άτομα με ψωρίαση, μπορεί ωστόσο να αποδειχθεί και επιβλαβής. Για παράδειγμα, αν εκτεθείτε πολύ στον ήλιο, ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της ψωρίασης και σε ανάπτυξη νέων βλαβών σε μια προηγουμένως ανεπηρέαστη περιοχή. Αυτό ονομάζεται «φαινόμενο Koebner».

Προσοχή επίσης συνιστάται σε ορισμένα φάρμακα με φωτοευαισθητοποιητική δράση (αντίδραση του δέρματος μετά από έκθεση στον ήλιο). Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε από το λογότυπο στη συσκευασία τους: ένας ήλιος σε ένα κόκκινο τρίγωνο. 
Τέλος, όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Να είστε προσεκτικοί, λοιπόν, και να εκτίθεστε με μέτρο.

Ψωρίαση

av_eczema-psoriasis_plaques-rouges_1x1 472x472

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

«Γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση δεν αντιδρά πάντα με τον ίδιο τρόπο σε διαφορετικούς ανθρώπους. Κατάγομαι από τη νότια Γαλλία, όπου ο κίνδυνος έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά υψηλός. Θυμάμαι ένα σημάδι στον ώμο μου που ήταν πάντα εκτεθειμένο στον ήλιο και δεν έφυγε ποτέ. Ενώ άλλοι που εκτίθενται πιο σπάνια, εμφάνισαν σημαντική βελτίωση απολαμβάνοντας την παραλία!»

Nathalie, ασθενής υδροθεραπείας και εθελόντρια του Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση της Γαλλίας

https://francepsoriasis.org

Ήλιος σε καμπίνα

Ο «τεχνητός» ήλιος χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της ψωρίασης. Αλλά όχι οποιοσδήποτε ήλιος.

Φωτοθεραπεία

Πραγματοποιείται από δερματολόγο και συνίσταται στην έκθεση του ατόμου που πάσχει από ψωρίαση σε υπεριώδεις ακτίνες για να μειωθούν οι βλάβες, όταν αυτές είναι εκτεταμένες. Αυτή η θεραπεία είναι γενικά αποτελεσματική, αλλά είναι περιορισμένη χρονικά, ώστε να μην εκτίθεται το δέρμα υπερβολικά στον κίνδυνο καρκινογένεσης.

Τι γίνεται με τα solarium;

Η χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας για τη θεραπεία της ψωρίασης πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Με άλλα λόγια: ξεχάστε τις υπεριώδεις ακτίνες σε ένα ινστιτούτο αισθητικής ή solarium.

 

Θεραπείες ψωρίασης

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Το ενυδατωμένο δέρμα είναι λιγότερο ευαίσθητο στην ψωρίαση. Μετά τον ήλιο, σκεφτείτε την κρέμα!

Πριν βγείτε στον ήλιο, εφαρμόστε μια αντηλιακή κρέμα. Αυτή είναι μια καλή συνήθεια. Αλλά μη διστάσετε να απλώσετε άλλη μία στρώση μετά την έκθεση, αυτή τη φορά με μια μαλακτική κρέμα. Ενυδατώνει τα ανώτερα στρώματα του δέρματος και σχηματίζει ένα λιπαρό φιλμ που εμποδίζει την αφυδάτωση του δέρματος. Το δέρμα σας είναι λιγότερο ξηρό και λιγότερο εύθραυστο. Χρησιμοποιήστε την μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά και όλο τον χρόνο: το δέρμα σας θα είναι πιο δυνατό απέναντι στους εξωτερικούς επιβαρυντικούς παράγοντες και θα αντιστέκεται καλύτερα στον κνησμό, έναν παράγοντα που επιδεινώνει την ψωρίαση.

av_xeracalm_lipid-replenishing-cleansing-oil_7_post_3282770146790_ld_1-1 472x472

Βέλτιστες πρακτικές για την ανακούφιση της ψωρίασης

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά την έκθεση στον ήλιο είναι να ξεπλύνετε τυχόν ίχνη αντηλιακής κρέμας. Προτιμήστε ένα γρήγορο, ζεστό ντους αντί για ένα ζεστό μπάνιο μεγάλης διάρκειας, το οποίο μπορεί να ξηράνει το δέρμα σας. Για να αποφύγετε την αλλοίωση της προστατευτικής μεμβράνης του δέρματος, επιλέξτε ένα ζελ, μια μπάρα ή ένα δερματολογικό λάδι χωρίς σαπούνι. Αφού στεγνώσετε απαλά το δέρμα, απλώστε το μαλακτικό σας. Ξεκινήστε μαλακώνοντάς την ανάμεσα στα χέρια σας και, στη συνέχεια, απλώστε σταγόνες κρέμας σε όλο το σώμα. Τέλος, κάντε μασάζ στην κρέμα με πλατιές, απαλές κινήσεις.

Επιστροφή στην κορυφή