Έκζεμα των χεριών και των ποδιών

Περιεχόμενα

Έκζεμα των χεριών και των ποδιών

Έχετε φαγούρα στα χέρια σας μετά το πλύσιμό τους; Είναι επώδυνα μετά τη χρήση ορισμένων οικιακών προϊόντων; Σας ενοχλούν και τα πόδια σας, ειδικά όταν ιδρώνετε; Είναι πιθανό τα χέρια και τα πόδια σας να έχουν προσβληθεί από έκζεμα. Αυτή η δερματική πάθηση μπορεί να είναι επώδυνη και εξουθενωτική για την καθημερινή ζωή και εργασία. Ακολουθούν οι συμβουλές μας για το πώς να ανακουφιστείτε.

av_eczema-psoriasis_mains_plaques-rouges_1x1 472x472

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε το έκζεμα χεριών και ποδιών;

Πολύ ξηρό και παχύ δέρμα στο πίσω μέρος του χεριού, μικρές φουσκάλες σαν να είναι γεμάτες με νερό ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, ξεφλουδισμένα δάχτυλα... Αυτές είναι οι πιο κοινές μορφές εκζέματος των χεριών και των ποδιών, που μπορεί να προσβάλλουν όλα ή μέρος αυτών των άκρων. Αυτή η χρόνια δερματοπάθεια εναλλάσσεται μεταξύ εξάρσεων (φουσκάλες, φαγούρα, κόκκινες κηλίδες, ρωγμές κ.λπ.) και ηρεμίας κατά την οποία το δέρμα παραμένει ξηρό. Γενικά επιδεινώνεται από το κρύο ή την πολύ ζέστη ή από την επαφή με ορισμένες ερεθιστικές ουσίες. Το έκζεμα των χεριών και των ποδιών μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, οι οποίες δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν.

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

"Όταν καθαρίζετε, θα πρέπει να θυμάστε να φοράτε γάντια, καθώς προστατεύουν τα χέρια σας από τα ερεθιστικά προϊόντα"
Tatiana

 

Τι προκαλεί το έκζεμα των χεριών και των ποδιών;

Το έκζεμα των χεριών και των ποδιών μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.

 

Έκζεμα εξ επαφής

Πρόκειται για αλλεργική αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Στα χέρια, πυροδοτείται από την παρουσία ορισμένων οικιακών προϊόντων, καλλυντικών κ.λπ. Ορισμένες θέσεις εργασίας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε αυτά τα αλλεργιογόνα. Στα πόδια, συχνή αιτία είναι το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται οι κάλτσες ή τα παπούτσια.

Έκζεμα εξ επαφής

Ατοπικό έκζεμα

Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει συγκεκριμένη αλλεργία, αλλά γενετική προδιάθεση που καθιστά το δέρμα πιο διαπερατό σε όλα τα αλλεργιογόνα. Το δέρμα των χεριών δεν γλιτώνει από τις καθημερινές πιέσεις της ζωής. Στα πόδια, το έκζεμα εντοπίζεται περισσότερο στον αστράγαλο και στην κορυφή παρά στη σόλα. 

Ατοπικό έκζεμα (αιτίες - ορισμός - διάγραμμα κ.λπ.)

Δυσιδρωσία, η άλλη αιτία του εκζέματος των χεριών και των ποδιών

Εάν ο κνησμός σας προκαλείται από μικρές, πολύ επώδυνες φουσκάλες γεμάτες με διαφανές υγρό, οι οποίες εμφανίζονται ιδιαίτερα την άνοιξη ή το καλοκαίρι, τότε το έκζεμα των χεριών και των ποδιών σας προκαλείται πιθανότατα από δυσιδρωσία που ονομάζεται επίσης πομφολυγώδες έκζεμα. Η προέλευσή του δεν είναι γνωστή, αλλά αναπτύσσεται κυρίως σε ατοπική επιφάνεια. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πυροδοτούν ή προάγουν αυτόν τον τύπο εκζέματος: αλλεργίες σε ορισμένα μέταλλα (νικέλιο, κοβάλτιο), ζέστη, υπερβολική εφίδρωση, μύκητες των ποδιών κ.λπ. Εμφανίζεται κατά μήκος των δακτύλων και των ποδιών, στην παλάμη του χεριού και στο πέλμα του ποδιού.

av_eczema-psoriasis_main_dyshidrose_1x1 472x472

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τι προκαλεί το έκζεμα των χεριών και των ποδιών.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαπιστώσετε αν τα χέρια ή τα πόδια σας αντιδρούν σε κάποιο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο (ένας αλλεργιολόγος μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό). Εάν ναι, θα πρέπει να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή με το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο — για παράδειγμα, προστατεύοντας τα χέρια σας όταν πλένετε τα πιάτα ή επιλέγοντας βαμβάκι αντί για συνθετικά υλικά για τις κάλτσες σας.

Ωστόσο, είναι πιθανό να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός συγκεκριμένης αιτίας. Τα καλά νέα είναι ότι, ανεξάρτητα από την αιτία, η θεραπεία του εκζέματος χεριών και ποδιών βασίζεται στην ίδια αρχή: δερμοκορτικοειδή κατά τη στιγμή της έξαρσης και καθημερινή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ώστε οι εξάρσεις αυτές να απομακρύνονται.

Ατοπικό έκζεμα / θεραπεία

av_xeracalm_soothing-concentrate_1_post_3282770114201_hd 472x472

Βέλτιστες πρακτικές για την ανακούφιση του εκζέματος στα χέρια και τα πόδια

Οι μαλακτικές κρέμες, οι οποίες αποκαθιστούν τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος και το προστατεύουν από τα αλλεργιογόνα, είναι ιδανικές για την ενυδάτωση και την καταπράυνση των χεριών και των ποδιών που πάσχουν από έκζεμα. Θα πρέπει να εφαρμόζονται με απαλό μασάζ, αρκετές φορές την ημέρα, εάν είναι απαραίτητο. Τα βαμβακερά γάντια και οι κάλτσες μπορούν να βελτιστοποιήσουν την ενυδατική τους δράση. Ορισμένες κρέμες είναι επίσης ειδικά σχεδιασμένες για να απομονώνουν το δέρμα των χεριών από τους ερεθιστικούς παράγοντες, σχηματίζοντας ένα διαφανές, προστατευτικό φράγμα που μοιάζει με γάντι.

Συμβουλές φροντίδας και κατά του κνησμού

Επιστροφή στην κορυφή