Ατοπικό έκζεμα – Έκζεμα εξ επαφής

Περιεχόμενα

Ατοπικό έκζεμα – Έκζεμα εξ επαφής

Το έκζεμα εξ επαφής είναι μια αλλεργική αντίδραση που οδηγεί σε τοπικό ερεθισμό του δέρματος. Αυτή η φλεγμονώδης πάθηση εμφανίζεται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με μια αλλεργιογόνο ουσία που πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπάρχουν λύσεις για την προστασία του δέρματός σας από την υπερευαισθησία και τη φλεγμονή.

av_eczema-psoriasis_eczema-de-contact_mains_1x1_v1

Έκζεμα εξ επαφής: Ποια είναι τα συμπτώματα; 

Όταν εμφανίζεται έκζεμα εξ επαφής, τα συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Αλλά σε όλες τις περιπτώσεις το πρώτο σημάδι είναι το ερύθημα (ερυθρότητα) που μερικές φορές ακολουθείται από οίδημα (πρήξιμο). Αυτό ακολουθείται από φυσαλίδες (μικρές φουσκάλες) και στάζουν λόγω διάρρηξης των φυσαλίδων. Στα βλέφαρα, το πρόσωπο και τα γεννητικά όργανα, το δέρμα διογκώνεται και κοκκινίζει. Το έκζεμα εξ επαφής είναι ιδιαίτερα έντονο στα χέρια και τα πόδια λόγω της τακτικής τριβής. Οι εξάρσεις δεν αφήνουν σημάδια, εκτός εάν το δέρμα παραμένει σε επαφή με την αλλεργιογόνο ουσία. Σε αυτή την περίπτωση, το έκζεμα γίνεται χρόνιο: το δέρμα παχαίνει και ραγίζει. 

 

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

«Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων και κνησμωδών κηλίδων στο πρόσωπο ή τα χέρια, μπορεί να πρόκειται για έκζεμα εξ επαφής, για το οποίο θα πρέπει να συμβουλευτείτε δερματολόγο»

 

Αυτή η ευαισθησία του δέρματος προκαλείται από αλλεργιογόνες ουσίες στο περιβάλλον μας:

  • Αλλεργιογόνες ουσίες: ενώσεις μετάλλων (νικέλιο), χημικές ενώσεις στα ρούχα (βαφές, δέρματα κ.λπ.), συντηρητικά (καλλυντικά, χρώματα, απορρυπαντικά υγρά), αντιβιοτικές και αντιισταμινικές κρέμες, βάλσαμο Περού, αυτοκόλλητα επιθέματα, φυτά, λάτεξ κ.λπ.
  • Φωτοαλλεργιογόνα που προκαλούν έκζεμα εξ επαφής με την έκθεση στον ήλιο: φάρμακα (αντιβιοτικά, διουρητικά, αγχολυτικά), ορισμένες εφαρμογές κατά των μυκητιασικών λοιμώξεων των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος, αρώματα και έλαια, αντηλιακές κρέμες και προϊόντα υγιεινής.
av_eczema-psoriasis_allergenes_1x1_v1

Μια αντίδραση με δύο φάσεις

Η επιδερμική αντίδραση του εκζέματος εξ επαφής πραγματοποιείται σε δύο φάσεις:

Η φάση ευαισθητοποίησης. 

Μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως μερικά χρόνια. Η αλλεργιογόνος ουσία διεισδύει στο δέρμα, το οποίο γίνεται ευαίσθητο. Σε απάντηση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργοποιείται: δεν εμφανίζονται συμπτώματα, αλλά τα κύτταρά σας έχουν εκτεθεί στο αλλεργιογόνο.

Η φάση της αποκάλυψης.

Το δέρμα έρχεται σε επαφή με την αλλεργιογόνο ουσία για δεύτερη φορά. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται, τα συμπτώματα δεν περιμένουν μέχρι να εμφανιστούν. Η αλλεργία ξεκινά από το σημείο επαφής και εξαπλώνεται. Το έκζεμα εξ επαφής εμφανίζεται εντός 24 έως 48 ωρών μετά την έκθεση.

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ο αστράγαλος, το πρόσωπο... πώς να βρείτε τον ένοχο; 

Το έκζεμα εξ επαφής μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος κατά τις ημέρες που ακολουθούν την έκθεση στο αλλεργιογόνο.
Το έκζεμα εξ επαφής στον καρπό, στον λοβό του αυτιού ή στο στομάχι είναι χαρακτηριστικό αντίδρασης στο νικέλιο (που βρίσκεται σε κοσμήματα, ρολόγια και κουμπιά, παρά την απαγόρευσή του στην Ευρώπη). Στα χέρια, συχνά εμπλέκονται συντηρητικά σε προϊόντα υγιεινής ή καλλυντικά. Στο σώμα, το αλλεργιογόνο μπορεί να βρεθεί στα υγρά απορρυπαντικά. Στα πόδια, τα συστατικά (φορμαλδεΰδη, κόλλα, καουτσούκ, λατέξ κ.λπ.) που περιέχονται στα παπούτσια είναι συχνά η αιτία της αντίδρασης. Για το πρόσωπο, μπορείτε να αναζητήσετε τον ένοχο σε αρώματα και στα συντηρητικά που περιέχονται σε κρέμες και μακιγιάζ. Στα γεννητικά όργανα, το έκζεμα εξ επαφής προέρχεται συχνά από προφυλακτικά (λατέξ) ή κρέμες αποτρίχωσης.

av_xeracalm_lipid-replenishing-cleansing-oil_5_post_3282770146790_hd

 

Βέλτιστες πρακτικές για να καταπραΰνετε το έκζεμα εξ επαφής

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το έκζεμα εξ επαφής είναι να απαλλαγείτε από την αλλεργιογόνο ουσία. 

Για να καταπραΰνετε την επιδερμίδα σας και να την προστατεύετε από την ξήρανση, χρησιμοποιήστε εξαιρετικά πλούσια προϊόντα χωρίς σαπούνι. Μια μαλακτική κρέμα αρκετές φορές την ημέρα διατηρεί ένα καλό επίπεδο ενυδάτωσης και αναδομεί τον δερματικό φραγμό.

Επιστροφή στην κορυφή