Ψωρίαση και έκζεμα σε παιδιά: οι συμβουλές μας για φροντίδα και καταπολέμηση του κνησμού

Περιεχόμενα

Ψωρίαση και έκζεμα σε παιδιά: οι συμβουλές μας για φροντίδα και καταπολέμηση του κνησμού

Γιατί το έκζεμα και η ψωρίαση προκαλούν κνησμό;

Εδώ, θα μιλήσουμε κυρίως για το έκζεμα. Για τα παιδιά, οι κηλίδες ψωρίασης δεν τείνουν να προκαλούν κνησμό ή ο κνησμός είναι ελάχιστος. Γιατί λοιπόν το έκζεμα προκαλεί κνησμό; Εάν πάσχετε από έκζεμα, μπορεί να έχετε κληροδοτήσει άθελά σας μια ατοπική δερματική πάθηση στο παιδί σας. Με σαφείς όρους, ο δερματικός φραγμός του παιδιού σας δεν λειτουργεί όσο καλά θα έπρεπε. Το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και πιο εκτεθειμένο σε λοιμώξεις και αλλεργιογόνα. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση κηλίδων, κοκκινίλων και κνησμού. Αυτό έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του παιδιού σας - και στη δική σας - με το παιδί σας να αντιμετωπίζει ενδεχομένως δυσκολία στον ύπνο, να έχει κακή διάθεση και άλλα.

Το να υποκύπτετε στη φαγούρα (στον κνησμό) αυξάνεται ο αριθμός βλαβών και ο κίνδυνος δευτερογενούς λοίμωξης. Τροφοδοτεί τη φλεγμονή, η οποία πυροδοτεί την επιθυμία να ξυστεί ξανά και εγκλωβίζει το άτομο σε έναν φαύλο κύκλο.

AV_ATSW_Spray_Soothing baby-s irritations_social_post_3282779003124_LD-jpg

Πώς να ανακουφιστείτε από τον κνησμό

Η καταπράυνση της επιδερμίδας του μικρού σας είναι απαραίτητη. Μερικά απλά, αλλά χρήσιμα, βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν. Πρώτα απ' όλα, μην απαγορεύετε στο παιδί σας να ξύνεται. Τέτοιες συμβουλές έχουν συχνά αντίθετο αποτέλεσμα στα παιδιά. 

Το κρύο καταπραΰνει τη φαγούρα. Έχετε πρόχειρο ένα σπρέι με ιαματικό Νερό και μία βεντάλια για να δροσίζετε το δέρμα.Κάντε μασάζ στο δέρμα με λεία βότσαλα που τα είχατε στο ψυγείο. 

Όταν το δέρμα έχει φαγούρα, ενθαρρύνετε το παιδί σας να ξύσει κάτι άλλο, όπως την κουβέρτα του. Κι αν η παρόρμηση είναι πραγματικά πολύ έντονη, το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει την παλάμη του χεριού του για να τρίψει ή να χτυπήσει απαλά το δέρμα. Εναλλακτικά, γιατί να μη δοκιμάσετε ένα ρολό μασάζ; 

Τέλος, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού σας. Παίξτε, τραγουδήστε, χορέψτε μαζί - ό,τι χρειαστεί για να τα καταφέρετε!

Αποφύγετε τον κνησμό: ποια είναι τα οφέλη των μαλακτικών προϊόντων;

Η εφαρμογή ενός μαλακτικού προϊόντος φροντίδας βοηθά στην αποκατάσταση της λειτουργίας του δερματικού «φραγμού» του παιδιού σας και αποτρέπει τον κνησμό. Εκτός του ότι οι θεραπείες αυτές είναι αποτελεσματικές, η εφαρμογή του μαλακτικού προϊόντος μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική στιγμή κοινών εμπειριών και πιο έντονου δεσμού.

Η κατάλληλη στιγμή για τα μαλακτικά προϊόντα

Ιδανικά, η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται το βράδυ μετά το πλύσιμο. Κι ακόμη και αν οι βλάβες εξαφανιστούν, επαναλάβετε τη θεραπεία όταν σταματήσει ο κνησμός για να περιορίσετε τις εξάρσεις του εκζέματος.

Χρησιμοποιήστε μαλακτικά προϊόντα σε όλο το σώμα

Από το κεφάλι έως τα δάχτυλα των ποδιών, κάντε μασάζ με το μαλακτικό προϊόν σε κάθε σημείο του σώματος, προσέχοντας να αποφύγετε τις κηλίδες. Τι γίνεται με το πρόσωπο; Εφαρμόστε το μαλακτικό προϊόν με μικρά χτυπήματα, χωρίς να ξεχνάτε το πίσω μέρος των αυτιών. Για τα βλέφαρα, το στόμα και τις γωνίες του στόματος, χρησιμοποιήστε τις άκρες των δακτύλων σας. 

Και για να κάνετε την εφαρμογή των μαλακτικών προϊόντων διασκεδαστική, γιατί να μη χρησιμοποιήσετε το παιδικό τραγουδάκι για την Κόκο την πασχαλίτσα και τον Λέο τη λεοπάρδαλη;

 

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας δεν μπορεί να σταθεί ακίνητο;

Δεν είναι πάντα εύκολο για τα μικρότερα παιδιά να μείνουν ακίνητα κατά την ενυδάτωση. Η Eau Thermale Avène είναι πάντα δίπλα σας. Με 21 ιστορίες κατά του κνησμού, μπορείτε να παρακολουθείτε τις καθημερινές περιπέτειες του Pikédoo και του «zema» του. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σας βοηθήσει να εφαρμόσετε μαλακτικά προϊόντα στο δέρμα του παιδιού σας, ενώ παράλληλα το κρατάτε ήρεμο. Πρόκειται για ένα μικρό δωράκι, το οποίο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα δερματικά προβλήματά τους και να υιοθετήσετε σωστές συνήθειες σε καθημερινή βάση... σχεδόν χωρίς να το σκεφτείτε.

Τα σωστά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τον κνησμό

Θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να βελτιστοποιήσετε το τελετουργικό φροντίδας του δέρματός σας. Η πρόληψη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για καταπολέμηση του κνησμού. 

Τι να κάνετε - και τι όχι. Κάντε μπάνιο το παιδί σας μόνο μία φορά την ημέρα με ζεστό νερό για όχι περισσότερο από 15 λεπτά. Χρησιμοποιείτε μόνο ήπια καθαριστικά χωρίς σαπούνι. Στεγνώστε ταμποναριστά, χωρίς τρίψιμο. Προσπαθήστε να ντύνετε το παιδί σας με βαμβακερά ρούχα. Αποφύγετε την έκθεσή τους σε αλλεργιογόνες ουσίες (τρίχες ζώων, σκόνη κ.λπ.).

Και για να αποφύγετε το ξύσιμο των αλλοιώσεων, κόβετε τακτικά τα νύχια τους και διδάξτε τους από μικρή ηλικία να μην αγγίζουν τις κηλίδες εκζέματος.

Επιστροφή στην κορυφή