Ζώντας με έκζεμα και ψωρίαση - Ενήλικες - Κατάλληλη υγιεινή

Περιεχόμενα

Ζώντας με έκζεμα και ψωρίαση - Ενήλικες - Κατάλληλη υγιεινή

Η καθημερινή υγιεινή σας

Έκζεμα και ψωρίαση: γιατί να πλένεστε κάθε μέρα;

Το δέρμα που πάσχει από έκζεμα ή ψωρίαση είναι εξασθενημένο και επομένως εκτεθειμένο σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να πλένετε το δέρμα καθημερινά με κατάλληλα μη ερεθιστικά προϊόντα. Είτε βρίσκεστε σε φάση έξαρσης είτε όχι, πλένετε ήπια το δέρμα σας κάθε μέρα, ώστε να το ενυδατώνετε πιο αποτελεσματικά. Μια επιδερμίδα που έχει καθαριστεί καλά απορροφά καλύτερα τα μαλακτικά προϊόντα που χρειάζεται για να μαλακώσει και να αναπληρωθεί.

Το μπάνιο έχει πολλά οφέλη: καθαρίζει, χαλαρώνει και προετοιμάζει το δέρμα για την εφαρμογή μαλακτικών ουσιών. Για να φροντίζετε το ερεθισμένο δέρμα, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε ήπιες συνήθειες καθαρισμού χωρίς τριβή.

Έκζεμα και ψωρίαση στο μπάνιο ή στο ντους

Στο ντους ή στο μπάνιο, το ευαίσθητο δέρμα σας πρέπει να προστατεύεται, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τη στιγμή. 

Αρχικά, αν μπείτε στον πειρασμό να περάσετε ώρες στο ντους ή στο μπάνιο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το δέρμα σας μπορεί να δυσανασχετήσει. Μην ξεπερνάτε τα 5 λεπτά στο ντους και τα 15 λεπτά στην μπανιέρα.

Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι η θερμοκρασία. Το νερό στο ντους ή στο μπάνιο σας δεν πρέπει να ξεπερνά τους 34°C. Αυτό θα αποτρέψει την πρόκληση κνησμού. 

Μόλις βγείτε από το μπάνιο, στεγνώστε απαλά χωρίς να τρίψετε το σώμα σας, για να μην καταστρέψετε την προστατευτική μεμβράνη του δέρματός σας. Είναι προτιμότερο να ταμπονάρετε απαλά κάθε σημείο, χρησιμοποιώντας μαλακά υφάσματα όπως το βαμβάκι. 

 Έκζεμα και ψωρίαση: όλα όσα χρειάζεστε για να πλένεστε απαλά

Για την επιδερμίδα σας, η οποία στερείται ελαίων, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τα σωστά προϊόντα καθαρισμού.

 

Λάδι ή ζελ χωρίς σαπούνι

Λάδι, ζελ, κρέμα ή δερματολογική στερεή πλάκα: ό,τι κι αν επιλέξετε ως προϊόν καθαρισμού σας, αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν σαπούνι, καθαριστικά που απογυμνώνουν το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος, καθώς επίσης άρωμα και αιθέρια έλαια. Έτσι, αποφεύγεται ο κίνδυνος εμφάνισης δερματικού εξανθήματος και αλλεργικών αντιδράσεων.

Αφήστε τα αξεσουάρ

Αν μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε σφουγγάρι σώματος ή ύφασμα, αντισταθείτε. Είναι προτιμότερο να πλένεστε απλά και απαλά με τα χέρια σας. Τα χέρια σας είναι πολύ πιο καθαρά και λιγότερο επιθετικά προς το δέρμα σας από οποιοδήποτε αξεσουάρ μπάνιου. 

 

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Μαλακτικά προϊόντα: απαλαίνουν το νερό του μπάνιου σας

Το νερό του μπάνιου μπορεί να είναι λίγο σκληρό ή υπερβολικά επιθετικό για το δέρμα με έκζεμα ή ψωρίαση. Ωστόσο μπορεί να μαλακώσει προσθέτοντας μερικές σταγόνες υγρού μαλακτικού προϊόντος, όπως ένα λάδι καθαρισμού. Υπάρχουν προϊόντα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διαλύονται στο νερό και να δρουν γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο: εξουδετερώνουν την ξηραντική δράση των αλάτων. Αυτό αυξάνει την άνεση του δέρματος.

Τα σωστά βήματα για προστασία του δέρματός σας

Εάν έχετε ψωρίαση, είναι σημαντικό να αποφεύγετε οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.

Επιστροφή στην κορυφή