Ψωρίαση και έκζεμα σε ενήλικες: οι συμβουλές μας για φροντίδα και καταπολέμηση του κνησμού

Περιεχόμενα

Ψωρίαση και έκζεμα σε ενήλικες: οι συμβουλές μας για φροντίδα και καταπολέμηση του κνησμού

Έκζεμα και ψωρίαση: Πώς να ανακουφιστείτε από τον κνησμό;

Γιατί το έκζεμα και η ψωρίαση προκαλούν κνησμό; 

Όπως γνωρίζετε, η ανάγκη για ξύσιμο δεν είναι ποτέ ευχάριστη. Μπορεί να μας πιάσει τη χειρότερη στιγμή και να καταλήξει να καταλαμβάνει τη σκέψη μας! Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας. Σε ό,τι έχει να κάνει με το έκζεμα και την ψωρίαση, γνωρίζετε από πού προέρχεται η παρόρμηση για ξύσιμο; Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ίσως εμφανίζετε μια φλεγμονή κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Ίσως πάλι φταίει ότι το δέρμα σας είναι ξηρό, ή ακόμη και πως έχετε βρεθεί σε μια απροσδόκητη κατάσταση: άγχος, στρεσογόνα γεγονότα κ.λπ. μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνισή τους... Είναι ένας φαύλος κύκλος: όσο περισσότερο ξύνεστε, τόσο περισσότερο θέλετε να ξύνεστε. Γι' αυτό είναι σημαντικό να δράσετε σε αυτούς τους διαφορετικούς τομείς ώστε να νιώσετε ανακούφιση. 

Το 100% των ασθενών με ατοπική δερματίτιδα, τόσο παιδιά όσο και ενήλικες, ξύνουν το δέρμα τους.

Joëlle Nonni, Επικεφαλής των Εργαστηρίων εκπαίδευσης για την υγεία του Δέρματος - Avène Spa

Πρώτα ενυδάτωση

Το κλειδί για καταπολέμηση του κνησμού είναι η ενυδάτωση. Γιατί; Όχι μόνο επειδή ηρεμεί το δέρμα, αλλά και επειδή αποτρέπει τον κνησμό. Και δεν υπάρχει έλλειψη λύσεων. Αρχικά, τα μαλακτικά προϊόντα φροντίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενυδάτωση του δέρματός σας. Ιδανικά, τα μαλακτικά προϊόντα θα πρέπει να εφαρμόζονται μία ή δύο φορές την ημέρα. Μικρή συμβουλή: έχετε πάντα ένα σωληνάριο στην τσάντα σας ή στο συρτάρι του γραφείου σας.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε το ιαματικό Νερό στη θεραπεία σας. Λίγοι πλούσιοι ψεκασμοί και εφαρμογή εμποτισμένων κομπρεσών θα βοηθήσουν στην καταπράυνση του δέρματός σας. Συμβουλή μπόνους: το κρύο αναισθητοποιεί τον κνησμό. 

Αποφύγετε τον κνησμό: ποια είναι τα οφέλη των μαλακτικών προϊόντων;

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μαλακτικό προϊόν σας

 

1. Αρκετές φορές την ημέρα

Χρησιμοποιείτε το μαλακτικό προϊόν σας καθημερινά μετά το πλύσιμο. Πάρτε μια γενναιόδωρη ποσότητα κρέμας και απλώστε την ανάμεσα στα χέρια σας για να την μαλακώσετε. Εφαρμόστε τη σε πρόσωπο και σώμα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, επαναλάβετε την εφαρμογή του μαλακτικού προϊόντος εάν εμφανιστεί κνησμός.

2. Πώς να διανείμετε σωστά την κρέμα σας

Για το πρόσωπο, απλώστε την κρέμα απαλά με τις άκρες των δακτύλων σας. Για το υπόλοιπο σώμα, χρησιμοποιήστε πλατιές κινήσεις πάνω στο δέρμα, χωρίς τρίψιμο. Τρίβοντας το δέρμα για να απορροφηθεί το μαλακτικό προϊόν θα επιδεινώσει περαιτέρω το δέρμα.

 

Κνησμός: μην υποκύπτετε στον πειρασμό

Όταν αρχίζει ο κνησμός, το καλύτερο είναι να αποφεύγετε το ξύσιμο. Γιατί; Επειδή αποτελεί έναν πραγματικό φαύλο κύκλο. Το ξύσιμο προκαλεί βλάβες και αυξάνει τον κίνδυνο δευτερογενούς μόλυνσης. Αυτό σας κάνει να θέλετε να ξυθείτε ακόμη περισσότερο.

Στην πραγματικότητα, πέντε λεπτά ξύσιμο μπορούν να καθυστερήσουν το αποτέλεσμα της θεραπείας κατά δεκαπέντε μέρες. 

Και αν ο πειρασμός να ξυθείτε είναι πολύ δυνατός, δράστε απαλά, με το επίπεδο τμήμα του χεριού σας, με ένα ρολό μασάζ ή με λεία βότσαλα. Μπορείτε επίσης να βασιστείτε στις καταπραϋντικές ιδιότητες του κρύου: για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας λεία βότσαλα που τα είχατε στο ψυγείο. Γιατί όχι κομπρέσες πάγου ή μια σακούλα με κατεψυγμένα μπιζέλια που μπορείτε να αφήσετε να δράσει για 10 λεπτά Προσέξτε όμως, δεν πρέπει να τα εφαρμόζετε απευθείας στο δέρμα. 

Επιστροφή στην κορυφή