Ήλιος και αλλεργίες

av_solaires_allergie_urticaire_1x1 473x473

Συμπτώματα αλλεργίας στον ήλιο

Πώς γνωρίζετε αν έχετε αλλεργία στον ήλιο; Είναι απλό: μετά την έκθεση στον ήλιο, το δέρμα σας είναι κόκκινο κι έχει φαγούρα. Η αλλεργία στον ήλιο (ή λουκίτιδα, όπως είναι ιατρικά γνωστή) εκδηλώνεται ως ερυθρότητα: ένα εξάνθημα από μικρά, ελαφρώς ανυψωμένα κόκκινα σπυράκια ή βλατίδες και αίσθηση κνησμού στα σημεία όπου το δέρμα σας έχει εκτεθεί στον ήλιο.   Συχνότερα, εντοπίζεται σε εκτεθειμένες περιοχές όπως το ντεκολτέ, οι ώμοι, τα χέρια, το πίσω μέρος των χεριών και τα πόδια. Υπάρχουν διάφορες μορφές αλλεργίας στον ήλιο.
 

Πολυμορφικό φωτοεξάνθημα

Το πολυμορφικό φωτοεξάνθημα αποτελεί την πιο κοινή μορφή αλλεργίας στον ήλιο. Προσβάλλει κυρίως τις νεαρές γυναίκες, κυρίως στο ντεκολτέ, ωστόσο μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε άλλη εκτεθειμένη περιοχή, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση του προσώπου. Η αντίδραση εμφανίζεται μετά την πρώτη ή δεύτερη έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι. Μπορεί να σας καταστρέψει τα σχέδιά σας για μια βδομάδα, ωστόσο έχει το πλεονέκτημα (αν μπορείτε να το πείτε έτσι!) ότι δεν επανεμφανίζεται μετά από περαιτέρω έκθεση στον ήλιο την ίδια εποχή. Σα να είχε συνηθίσει το δέρμα στον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι το πολυμορφικό φωτοεξάνθημα θα επιστρέφει πιθανότατα κάθε χρόνο.

 

Πολυμορφική λουκίτιδα

Η πολυμορφική λουκίτιδα είναι λιγότερο συχνή αλλά πιο ενοχλητική, καθώς προσβάλλει οποιοδήποτε εκτεθειμένο σημείο, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, και εμφανίζεται μετά από κάθε έκθεση, είτε στην αρχή, είτε στη μέση είτε στο τέλος του καλοκαιριού. Αυτός ο τύπος αλλεργίας στον ήλιο θα επανέλθει πιθανότατα τα επόμενα χρόνια.

 

Ανοιξιάτικο εξάνθημα ανηλίκων

Η αλλεργία στον ήλιο επηρεάζει και τα παιδιά. Το ανοιξιάτικο εξάνθημα ανηλίκων ειδικότερα αποτελεί μορφή αλλεργίας στον ήλιο που προσβάλλει τα αυτιά παιδιών και εφήβων, συχνότερα αγοριών παρά κοριτσιών, και συχνά κατά τη διάρκεια παραμονής σε βουνά.

 

Ηλιακή κνίδωση

Τέλος, η ηλιακή κνίδωση ενεργοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση και εξαφανίζεται αυθόρμητα στη σκιά έπειτα από λίγα λεπτά ή ώρες, ανάλογα με το άτομο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση παχιών, κόκκινων κηλίδων με φαγούρα, παρόμοια με τα τσιμπήματα τσουκνίδας. 

 

 

  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite_estival_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite-polymorphe_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_urticaire-solaire_4x5_2025x2880</span>

Τα οφέλη και οι βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα

Πώς να αντιμετωπίσετε την αλλεργία στον ήλιο

Ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της αλλεργίας στον ήλιο, το πρώτο βήμα για περιορισμό του κινδύνου είναι ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο.

Προστατευθείτε από τον ήλιο

Διαθέσιμες θεραπείες

Η πρώτη θεραπεία για την αλλεργία στον ήλιο είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο: χωρίς το φως του ήλιου δεν μπορεί να υπάρξει λουκίτιδα! Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε (και να σέβεστε) τους κανόνες έκθεσης στον ήλιο και να προστατεύετε το δέρμα σας με ρούχα, καπέλο, γυαλιά ηλίου, επιλέγοντας ταυτόχρονα την κατάλληλη αντηλιακή προστασία για τον τύπο του δέρματός σας

Εκτός από τον περιορισμό της έκθεσης, μπορείτε να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται στα φαρμακεία μερικές εβδομάδες πριν από την πρώτη έκθεσή σας στον ήλιο και καθ' όλη τη διάρκεια αυτής. Εάν όμως αυτά τα απλά μέτρα δεν είναι αρκετά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα όπως συνθετικά αντιελονοσιακά, για να τα παίρνετε καθ' όλη τη διάρκεια των διακοπών σας. Ο γιατρός σας μπορεί ακόμη και να σας συστήσει θεραπεία PUVA με δερματολόγο, όπου η UVA χορηγείται στο δέρμα σε σταδιακά μεγαλύτερες δόσεις. 

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Σε κάθε νέα ηλιόλουστη εποχή πρέπει να υιοθετούμε καλές συνήθειες, διότι καμία θεραπεία δεν μπορεί να δώσει οριστική θεραπεία. Δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέστε αν έχετε αλλεργία στον ήλιο: δεν χρειάζεται να μένετε στη σκιά το καλοκαίρι! Μπορείτε να μάθετε γρήγορα τις καλές συνήθειες για έκθεση στον ήλιο και θα σας κάνουν πολύ καλό. 

 

Ποιος είναι ο ρόλος της UVA και της UVB στην αλλεργία στον ήλιο;

Ενώ η UVB ευθύνεται για το μαύρισμα και το ηλιακό έγκαυμα, η UVA είναι ο ένοχος σε ό,τι έχει να κάνει με τις αλλεργίες στον ήλιο. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να βρείτε μια αντηλιακή κρέμα υψηλής προστασίας που να προστατεύει και από τους δύο τύπους υπεριωδών ακτίνων.

 

av_solaires_schema_allergie_uva_uvb_1x1_473x590 1: Υποδερμίδα- 2: Χόριο- 3: Επιδερμίδα- 4: UVA, 5: UVB

Η λουκίτιδαεπηρεάζει περίπου το 10% των ενηλίκων, με σημαντικά περισσότερες γυναίκες να προσβάλλονται, αποτελώντας το 90% των περιπτώσεων. Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν είναι νεαροί ενήλικες. Η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί για μερικά χρόνια και στη συνέχεια να εξαφανιστεί τελείως.

Υπάρχουν άλλες αιτίες για την αντίδραση του ήλιου πέρα από τη λουκίτιδα ;

Απολύτως: τα συμπτώματα της καλοκαιρινής λουκίτιδας είναι τα ίδια με τα άλλα αίτια. Η καλοκαιρινή λουκίτιδα δεν πρέπει να συγχέεται με την αντίδραση που προκαλείται από την εφαρμογή αρώματος ή άλλου φωτοτοξικού προϊόντος στο δέρμα ή από τη λήψη φωτοευαισθητοποιών φαρμάκων πριν από την έκθεση στον ήλιο!

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473
Από την ίδια σειρά

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

Τα προϊόντα φροντίδας δέρματος Eau Thermale Avène έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το δέρμα και να σέβονται τους ωκεανούς

Αντηλιακό Σπρέι SPF 50+

Αντηλιακό Σπρέι SPF 50+

Προστατεύει

Επιστροφή στην κορυφή