Ηλιακό κεφάλαιο

Τι σημαίνει ο όρος «ηλιακό κεφάλαιο»;

Ο όρος «ηλιακό κεφάλαιο» αναφέρεται στην ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας UV που μπορεί να αντέξει το δέρμα προτού υποστεί βλάβη. Η ικανότητα αυτή καθορίζεται γενετικά κατά τη γέννηση και ποικίλλει ανάλογα με τον φωτότυπο. Το ηλιακό κεφάλαιό μας είναι περιορισμένο: στην ηλικία των 20 ετών, έχουμε ήδη εξαντλήσει το 50% της ικανότητάς μας. Ο όρος «ηλιακό κεφάλαιο» αναφέρεται επίσης έμμεσα στο οπλοστάσιο αμυντικών μηχανισμών που διαθέτει το δέρμα για να καταπολεμά τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, όπως το ηλιακό έγκαυμα και η γήρανση του δέρματος. Αποκτάται κατά τη γέννηση, δεν μπορεί να ανανεωθεί και εξαρτάται από τον φωτότυπο κάθε ατόμου. Κάθε τύπος δέρματος έχει δικά του χαρακτηριστικά και διαφορετικές αντιδράσεις στον ήλιο. 

Τι επηρεάζει το ηλιακό κεφάλαιό σας

Το ηλιακό κεφάλαιο κάθε ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ο φωτότυπός σας

Με μεγάλη ευαισθησία στον ήλιο, οι ανοικτοί φωτότυποι (φωτότυποι Ι και ΙΙ) έχουν πολύ χαμηλό ηλιακό κεφάλαιο. Σε αντίθεση με τους πιο σκούρους τόνους του δέρματος (φωτότυποι IV ή V), η ένταση του μαυρίσματος και η ικανότητα των μελανινοκυττάρων τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους είναι περιορισμένη. Όσο περισσότερη μελανίνη έχει ένα άτομο από τη φύση του, τόσο μεγαλύτερο είναι το ηλιακό κεφάλαιό του και τόσο καλύτερα εξοπλισμένο είναι το άτομο απέναντι στον ήλιο. 

Το ιστορικό σας παίζει ρόλο

Τα άτομα που έχουν υποστεί πολλαπλά ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία βλέπουν το ηλιακό κεφάλαιό τους να μειώνεται με την πάροδο των ετών, καθώς οι επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα είναι σωρευτικές και το δέρμα θυμάται τις επιθέσεις αυτές. Και προσέξτε το φαινόμενο της πεταλούδας: ένα ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο του δέρματος στην ενήλικη ζωή. 

Συνήθειες προστασίας και έκθεσης

Με μεγάλη ευαισθησία στον ήλιο, οι ανοικτοί φωτότυποι (φωτότυποι Ι και ΙΙ) έχουν πολύ χαμηλό ηλιακό κεφάλαιο. Σε αντίθεση με τους πιο σκούρους τόνους του δέρματος (φωτότυποι IV ή V), η ένταση του μαυρίσματος και η ικανότητα των μελανινοκυττάρων τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους είναι περιορισμένη. Όσο περισσότερη μελανίνη έχει ένα άτομο από τη φύση του, τόσο μεγαλύτερο είναι το ηλιακό κεφάλαιό του και τόσο καλύτερα εξοπλισμένο είναι το άτομο απέναντι στον ήλιο. 

Το περιβάλλον

Το άγχος, το κάπνισμα, η ρύπανση και η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των ελεύθερων ριζών. Πρόκειται για ελεύθερα ηλεκτρόνια τα οποία ταξιδεύουν στο σώμα και ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος, συμβάλλοντας στην ξηρότητά του, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να μαυρίσει.

Τα μελανώματα συνδέονται άμεσα με τον τρόπο που φροντίζετε το ηλιακό κεφάλαιό σας

Αν και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες (χημικοί, φυσικοί, φαρμακευτικοί, διατροφικοί, ιογενείς), η έντονη και επαναλαμβανόμενη έκθεση ορισμένων σημείων του σώματος στον ήλιο φαίνεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην εμφάνιση μελανωμάτων. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να προστατεύεστε από τον ήλιο, σεβόμενοι τους κανόνες έκθεσης στον ήλιο και επιλέγοντας καλή αντηλιακή προστασία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα των ομάδων φωτότυπου Ι και ΙΙ, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα μελανώματα: η πρόληψη από μόνη της δεν αρκεί για να καθυστερήσει την εμφάνιση αυτού του καρκίνου του δέρματος, ο οποίος είναι από τους πιο σοβαρούς. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία έχει αθροιστικά αποτελέσματα, το οποίο σημαίνει ότι αθροίζονται ή συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Η φθορά του δέρματος ξεκινάει σε νεαρή ηλικία και, μολονότι δεν είναι ορατή, αυξάνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι γενικά αποδεκτό ότι χρειάζονται 10 έως 15 χρόνια υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο για να προκληθεί καρκίνος. Φροντίστε λοιπόν το ηλιακό κεφάλαιό σας!

 

av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4 473x473

Η συχνότητα εμφάνισης μελανώματος είναι ευθέως ανάλογη με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που συσσωρεύονται κατά την παιδική ηλικία, η οποία αποτελεί την περίοδο της ζωής σας κατά την οποία το δέρμα είναι πιο ευάλωτο στην ακτινοβολία.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

Όταν η ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε στις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος αυξάνονται, είναι σα να ανεβαίνουμε επίπεδο! Αν θέλετε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τον ήλιο με ασφάλεια, πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση. Στην πραγματικότητα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι έχει να κάνει με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο από τα πρώτα στάδια της ζωής μας. Αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να το κάνουμε σωστά. Η πρόληψη των κινδύνων που σχετίζονται με τον ήλιο απαιτεί φωτοπροστασία ή συνεχή προσοχή όταν πρόκειται για την έκθεση στον ήλιο, ιδίως μέσω αυστηρής τήρησης μερικών κανόνων κοινής λογικής αναφορικά με τον ήλιο: μην μένετε στον ήλιο πολλή ώρα κατά τις ώρες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας, φοράτε ρούχα, καπέλα και γυαλιά ηλίου με προστασία UVA και χρησιμοποιήστε υψηλό δείκτη προστασίας SPF.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια θαυματουργή μέθοδος για αύξηση της ικανότητάς σας να αντιστέκεστε στις βλάβες από τον ήλιο και στην ικανότητα του δέρματός σας να μαυρίζει. Η ικανότητά σας να αντιστέκεστε στις βλάβες από τον ήλιο εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας, τις συνήθειες έκθεσής σας στον ήλιο και την έκθεσή σας σε υπεριώδεις ακτίνες UV που έχει ήδη συσσωρεύσει το δέρμα σας. Έτσι, για να απολαμβάνετε τον ήλιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να υιοθετήσετε καλές συνήθειες από νεαρή ηλικία: συνδυάστε ρούχα και αντηλιακή προστασία, αποφύγετε την έκθεση τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, περιποιηθείτε το δέρμα μετά την έκθεση στον ήλιο και προετοιμάστε το δέρμα σας προτού βγείτε στον ήλιο, ιδίως μέσω απολέπισης για να ενισχύσετε το μαύρισμά σας.

Το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί από μόνο του ένα ισχυρό μήνυμα από το δέρμα σας ότι δεν το έχετε προστατεύσει. Τα πρώτα σημάδια γήρανσης του δέρματος, οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές, η έλλειψη λάμψης και η απώλεια ελαστικότητας αποτελούν όλα σημάδια ότι το δέρμα σας δεν μπορεί πλέον να αντέξει την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς επίσης ότι η ικανότητά του να αντιστέκεται στις βλάβες του ήλιου έχει εξαντληθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εν λόγω ενδείξεις συνδέονται με την επιβράδυνση του μεταβολισμού των δερματικών κυττάρων και τις επανειλημμένες επιθέσεις ελεύθερων ριζών, λόγω της έκθεσης σε υπεριώδεις ακτίνες. Η εμφάνιση μελανώματος ή οποιασδήποτε άλλης μορφής καρκίνου του δέρματος αποτελεί ακόμη πιο ισχυρό μήνυμα ότι δεν πρέπει να εκθέτετε καθόλου το δέρμα σας στον ήλιο, καθώς επίσης ότι είναι εξαιρετικά αναγκαίο να παρακολουθείτε και να προστατεύετε τους σπίλους σας.

Από την ίδια σειρά

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

Τα προϊόντα φροντίδας δέρματος Eau Thermale Avène έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το δέρμα και να σέβονται τους ωκεανούς

Intense Protect 50+

Intense Protect 50+

Προστατεύει - Ενυδατώνει

SPF 50+ Γαλάκτωμα

SPF 50+ Γαλάκτωμα

Προστατεύει

Fluide Sport SPF 50+

Fluide Sport SPF 50+

Προστατεύει

Επιστροφή στην κορυφή