Προστασία του δέρματος των παιδιών σας

Περιεχόμενα

Προστασία του δέρματος των παιδιών σας

av_solaires_enfants_vulnerable_1x1

Το δέρμα των παιδιών είναι πιο εύθραυστο

Γιατί όμως τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στον ήλιο;
- Στα παιδιά, το ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας είναι πιο λεπτό από ό,τι στους ενήλικες, γεγονός που το καθιστά πιο ευάλωτο σε κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο 
- Τα παιδιά εξακολουθούν να μεγαλώνουν. Το σώμα τους δεν έχει αναπτύξει ακόμη μεγάλη αντοχή στον ήλιο και το δέρμα τους είναι ανώριμο, με ένα σύστημα μελάγχρωσης που εξακολουθεί να αναπτύσσεται
- Το δέρμα τους αντιδρά υπερβολικά στα προϊόντα που χρησιμοποιούν. Χρειάζονται αντηλιακή προστασία προσαρμοσμένη στην ηλικία και το ευαίσθητο δέρμα τους

Παιδιά: ευάλωτοι στόχοι στον ήλιο

Τα παιδιά είναι ευάλωτοι στόχοι όταν βρίσκονται στον ήλιο. Πρώτον, εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο λόγω του τρόπου ζωής τους και το δέρμα τους είναι επίσης πιο εύθραυστο. 

Τρόπος ζωής εκτεθειμένος στον ήλιο

Στο σχολείο, στην παιδική χαρά, το Σαββατοκύριακο στο πάρκο, στην παραλία κατά τη διάρκεια των διακοπών... Τα παιδιά σας εκτίθενται πολύ συχνά στον ήλιο, καθώς περνούν κατά μέσο όρο 10 ώρες την εβδομάδα υπαίθρια όταν βρίσκονται στο σχολείο.

Το ακόμα εύθραυστο δέρμα τους είναι πιο πιθανό να υποστεί βλάβες από τον ήλιο, αν δεν προστατευτεί σωστά, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα. 

av_solaires_schema_difference_peaux_bebe_adulte_1x1 1: Υποδερμίδα 2: Χόριο 3: Επιδερμίδα

Από τη γέννησή μας, το 50-80% της ικανότητάς μας να αντιστεκόμαστε στην βλάβες από τον ήλιο, από τη συνολική έκθεση στον ήλιο που θα βιώσουμε στη διάρκεια της ζωής μας, καταναλώνεται πριν από την ηλικία των 18 ετών. Προσέξτε το φαινόμενο της πεταλούδας όταν πρόκειται για τον ήλιο: ένα ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος χρόνια αργότερα στην ενήλικη ζωή.

Προσοχή: όχι ήλιος για τα μωρά

Το νεογέννητο έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για να υποστεί ηλιακό έγκαυμα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι' αυτό:

- το δέρμα είναι ακόμα εύθραυστο,
- το βρέφος δεν γνωρίζει ακόμη πώς να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του
- το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη φυσιολογία
- υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης ή υπερθερμίας (αυξημένη θερμοκρασία σώματος).
Ένα μωρό κάτω του ενός έτους δεν πρέπει ποτέ να βρίσκεται στον ήλιο, ούτε καν για μικρό χρονικό διάστημα. Δεκαπέντε λεπτά στη σκιά κάτω από ομπρέλα είναι αρκετά για να δώσετε στο μωρό σας τη βιταμίνη D που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να αποκτήσει γερά οστά.

 

Τα σωστά βήματα για προστασία από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να διδάξετε στα παιδιά σας καλές πρακτικές έκθεσης στον ήλιο. Η γνώση (και ο σεβασμός) των κανόνων έκθεσης στον ήλιο είναι ο μόνος τρόπος για να απολαμβάνετε τον ήλιο με ασφάλεια.

Σκεφτείτε την ώρα της ημέρας που βρίσκεστε στον ήλιο

«Πότε μπορώ να πάω να παίξω στον ήλιο με τους φίλους μου;» Ακόμα και αν το παιδί σας είναι ανυπόμονο, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε τις ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., όταν ο ήλιος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του στον ουρανό και οι υπεριώδεις ακτίνες του είναι πιο επικίνδυνες - ειδικά στην παραλία, όπου η άμμος αντανακλά τον ήλιο. Είτε τους αποσπάτε την προσοχή με ζωγραφική είτε με έναν υπνάκο, είναι στο χέρι σας να βρείτε εναλλακτικές δραστηριότητες!
 

Προστατέψτε το παιδί σας με ρούχα

Τα ρούχα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας των παιδιών από τον ήλιο όταν μετακινούνται. Επιλέξτε μακριά μανίκια, μπλούζες που καλύπτουν τους ώμους, παντελόνια και καπέλα με φαρδύ γείσο. 
 

Προστασία των ματιών του παιδιού σας 

Όπως και το δέρμα τους, τα μάτια των παιδιών δεν έχουν ωριμάσει και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ακτινοβολία. Γι' αυτό, συνιστάται να εφοδιάζετε το παιδί σας με πιστοποιημένα γυαλιά προστασίας UVA, τα οποία προσαρμόζονται στο σχήμα του προσώπου του. Όσο νωρίτερα συνηθίσει το παιδί σας να φοράει γυαλιά, τόσο πιο εύκολα θα τα αντέξει!
 

 Εφαρμόστε καλή αντηλιακή προστασία.

Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε τακτικά και γενναιόδωρα αντηλιακή κρέμα με δείκτη SPF τουλάχιστον 50 στο δέρμα των παιδιών και να επαναλαμβάνετε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες - ειδικά επειδή υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αφαιρέσουν την αντηλιακή κρέμα: κολύμπι, παιχνίδι, εφίδρωση, για να αναφέρουμε μερικά. Τα σημερινά παιδιά είναι οι αυριανοί ενήλικες, γι' αυτό είναι σημαντικό να τους διδάσκουμε καλές πρακτικές προστασίας από τον ήλιο από πολύ μικρή ηλικία.
 

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παραμένει ενυδατωμένο

Τα παιδιά μπορεί να μην σκέφτονται πάντα να ενυδατωθούν όταν τρέχουν και παίζουν κρυφτό στην ύπαιθρο. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί σας να πίνει άφθονο νερό όταν βρίσκεται στον ήλιο για να αποφύγει την αφυδάτωση. 
 

Όχι άμεση έκθεση στον ήλιο

Εάν είναι εφικτό, επιλέξτε δραστηριότητες στη σκιά και αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο. Έτσι, μπορείτε πάντα να απολαύσετε την παραλία αλλά έχοντας μαζί σας μια ομπρέλα! Προσοχή: σκιά δεν σημαίνει μηδενική προστασία! Προσέξτε την έμμεση υπεριώδη ακτινοβολία.
 

av_solaires_enfant_application_protection_1x1_v1 473X473

Ας το παραδεχτούμε, τα παιδιά δεν είναι ακριβώς οπαδοί της αντηλιακής κρέμας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν:

  • Εφαρμόστε πρώτα την αντηλιακή κρέμα στο σώμα και τελειώστε με το πρόσωπο. Κάντε την εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας διασκεδαστική!
  • Βάλτε την απαραίτητη ποσότητα (για παράδειγμα, 2 σταγόνες για το χέρι*) στην παλάμη του χεριού σας.

  • Ζητήστε από το παιδί σας να πάρει μια μικρή ποσότητα με τις άκρες των δακτύλων του και να την απλώσει σε μικρές κουκκίδες στο πρόσωπο και το σώμα του, ώστε να μοιάζει με πασχαλίτσα ή λεοπάρδαλη!
  • Έπειτα, απλώστε την κρέμα ομοιόμορφα σε όλο το σώμα.
Από την ίδια σειρά

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

Τα προϊόντα φροντίδας δέρματος Eau Thermale Avène έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το δέρμα και να σέβονται τους ωκεανούς

Αντηλιακό Σπρέι SPF 50+

Αντηλιακό Σπρέι SPF 50+

Προστατεύει

Επιστροφή στην κορυφή