Προστασία των ουλών σας

Σε ήδη κατεστραμμένο δέρμα, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση και οι ουλές μπορεί να αφήσουν μόνιμα σημάδια στο δέρμα. Πώς να προστατεύσετε την ουλή σας από τον ήλιο; Γιατί δεν πρέπει να εκθέτετε την ουλή σας στον ήλιο; Οι απαντήσεις μας στις ερωτήσεις σας σχετικά με τη φροντίδα του δέρματος και των ουλών σας.

av_votre-peau_cicatrisation_genou_enfant_fille_5x4 470x470

Γιατί οι ουλές αφήνουν μεγαλύτερο σημάδι στον ήλιο;

Το δέρμα σας αφηγείται την ιστορία της ζωής σας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τόσο μικροτραυματισμούς όσο και μεγάλα ατυχήματα. Τα σημάδια σπάνια είναι ευχάριστα, αλλά είναι ένα γεγονός της ζωής. Αυτές οι βλάβες, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο βαθιές, χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν. Η επιδερμίδα, η οποία είναι λεπτότερη και πιο εύθραυστη στο σημείο της ουλής, είναι πολύ ευαίσθητη στις υπεριώδεις ακτίνες κατά τη διαδικασία αποκατάστασης του δέρματος.   Όταν εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου, το κατεστραμμένο δέρμα προσπαθεί σκληρά να προστατευτεί, παράγοντας περισσότερη μελανίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μικρών καφέ κηλίδων (οι δερματολόγοι το αποκαλούν υπερμελάγχρωση μετά από ουλές).

 

Διαφορετικοί τύποι ουλών

Το χρώμα μιας ουλής αποτελεί καλό δείκτη για το πόσο θα διαρκέσει και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία επούλωσης.

Ροζ ή κόκκινη ουλή

Μια ροζ ή κόκκινη ουλή αποτελεί «φρέσκια» ουλή ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών. Το δέρμα δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως και μαυρίζει εύκολα στον ήλιο. Η λύση, αν είναι δυνατόν, είναι να μην εκθέτετε καθόλου την ουλή σας στον ήλιο, προστατεύοντάς την με ένα ρούχο ή επίδεσμο και, αν είναι απαραίτητο, με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον SPF 50).

Λευκή ουλή

Η λευκή ουλή αποτελεί μια ώριμη ουλή που έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αποκατάστασης. Αν και δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος μελάγχρωσης, η ουλή σας ίσως εξακολουθεί να αντιδρά στον ήλιο. Επομένως, είναι καλύτερο να συνεχίσετε να εφαρμόζετε μια αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας SPF στην ουλή σας, ακόμη και σε αυτό το στάδιο.

Καλές συνήθειες για την προστασία των ουλών σας από τον ήλιο

Καλές συνήθειες για την προστασία των ουλών σας από τον ήλιο

  • Εφαρμογή προστασίας SPF στην ουλή σας όλο τον χρόνο
  • Όσο για το υπόλοιπο σώμα, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ
  • Το καλοκαίρι, χρησιμοποιήστε υψηλό δείκτη προστασίας SPF όταν ο ήλιος είναι πιο ζεστός.
  • Τον χειμώνα, αντικαταστήστε με μικρότερο δείκτη προστασίας SPF, αλλά αποφύγετε οτιδήποτε λιγότερο από SPF 15. Στα βουνά, χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30 και μην πέσετε κάτω από αυτόν, ακόμη και αν νομίζετε ότι έχετε μαυρίσει αρκετά.

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Κι αν είναι πολύ αργά;

Η βλάβη έχει ήδη γίνει και το σημάδι σας έχει πάρει καφέ χρώμα... Τώρα, πρέπει απλώς να αφήσετε τον χρόνο να κάνει τη δουλειά του. Ορισμένα σημάδια χρωστικής ενδέχεται να ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου, αν και αυτό συνήθως διαρκεί χρόνια και όχι μήνες. Εάν δεν αντέχετε τη θέα της ουλής σας σε καθημερινή βάση, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε πιο εκτεταμένες ιατρικές λύσεις, όπως προϊόντα αποχρωματισμού, λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση.

Επιστροφή στην κορυφή