Μαύρισμα χωρίς ήλιο

av_solaires_shema_epiderme-hypoderme-melanocytes_1x1 473x590 1: Υποδερμίδα. 2: Χόριο. 3: Επιδερμίδα. 4: UVA. 5: Μελανίνη. 6: Μελανοκύτταρα.

Τι είναι το μαύρισμα;

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει «μαύρισμα». Όπως ένα μιλφέιγ, το δέρμα αποτελείται από διάφορα στρώματα (εντάξει, τρία, άρα λίγο λιγότερα από το γλυκό): η επιδερμίδα είναι το πιο επιφανειακό στρώμα όπου τα κύτταρα αναπλάθονται ταχύτερα, το χόριο είναι το ενδιάμεσο στρώμα και η υποδερμίδα αποτελεί το βαθύτερο στρώμα. Τα κύτταρα της επιδερμίδας είναι αυτά που μαυρίζουν, χάρη στα εξειδικευμένα κύτταρα που δημιουργούν το μαύρισμα: τα μελανοκύτταρα. Υπό την επίδραση των υπεριωδών ακτίνων, τα κύτταρα αυτά παράγουν μια έγχρωμη χρωστική ουσία, τη μελανίνη. Κατόπιν, αποβάλλεται μελανίνη από τα μελανοκύτταρα και χρωματίζει τα γειτονικά κύτταρα της επιδερμίδας.  

Η ικανότητα μαυρίσματος εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του δέρματός σας ή τον φωτότυπό σας, ο οποίος συμβαδίζει με την ποσότητα των ενεργών μελανοκυττάρων κι, επομένως, με την ικανότητά σας (ή την έλλειψη αυτής) να παράγετε μελανίνη. Το μαύρισμα και το ηλιακό έγκαυμα δεν αλλάζουν τα μελανοκύτταρα βραχυπρόθεσμα. Όταν εξαλειφθεί όλη η παραγόμενη μελανίνη, το δέρμα επιστρέφει στο αρχικό χρώμα του. Η ικανότητά του να μαυρίζει παραμένει πάντα η ίδια.

Ικανότητα μαυρίσματος

Παράγραφος: Η ικανότητα μαυρίσματος είναι μοναδική για κάθε άτομο. Εξαρτάται από τον φωτότυπο του δέρματος και τη δράση των μελανοκυττάρων, των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μελανίνης που χρωματίζει την επιδερμίδα. Η μελανίνη στο δέρμα σχηματίζει ένα φυσικό φράγμα στις υπεριώδεις ακτίνες, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να προστατεύσει πλήρως το δέρμα. Δυστυχώς, ό,τι κι αν κάνετε, δεν μπορείτε να αλλάξετε τη δομή του δέρματός σας ή την ικανότητά του να μαυρίζει.

Οι έξι φωτότυποι δέρματος

Αυτός ο φωτότυπος είναι εξαιρετικά σπάνιος. Αφορά άτομα με αλμπινισμό, των οποίων το δέρμα δεν μπορεί να συνθέσει μελανίνη λόγω ύπαρξης γενετικής ανεπάρκειας. Τα άτομα με αλμπινισμό έχουν χαρακτηριστικά χλωμά κιτρινόλευκα μαλλιά, τα μάτια τους δεν έχουν χρώμα, το δέρμα τους είναι πολύ ανοιχτό λευκό, η παραμικρή έκθεση στον ήλιο προκαλεί ηλιακό έγκαυμα και δεν μαυρίζουν ποτέ.
Συνιστάμενος δείκτης προστασίας SPF: 50+

Αυτός ο τύπος δέρματος είναι πολύ ανοιχτόχρωμος και γαλακτώδους χρώματος, ενώ συχνά περιλαμβάνει φακίδες. Το χρώμα των μαλλιών είναι συνήθως κόκκινο. Ακόμη και μια πολύ σύντομη έκθεση στον ήλιο θα προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα ενώ δεν μαυρίζουν σχεδόν καθόλου. Είναι σημαντικό γι’ αυτήν την ομάδα να παραμένει προστατευμένη από τον ήλιο.
Συνιστάμενος δείκτης προστασίας SPF: 50+

Ανοιχτόχρωμο δέρμα, μερικές φορές με φακίδες και ξανθά μαλλιά. Τα άτομα αυτά παθαίνουν ηλιακά εγκαύματα σχεδόν πάντα, ωστόσο μαυρίζουν ελαφρώς κι έχουν ένα ελαφρύ μαύρισμα στο τέλος των διακοπών τους.
Συνιστώμενος δείκτης προστασίας SPF: 50+

Πρόκειται για έναν ενδιάμεσο φωτότυπο, πολύ συνηθισμένο στη Γαλλία. Τα άτομα αυτά είναι ξανθά ή καστανόξανθα, με ανοιχτόχρωμο ή σκούρο δέρμα. Ενδέχεται να καούν από τον ήλιο με την πρώιμη έκθεση στον ήλιο, ωστόσο στη συνέχεια αναπτύσσουν ένα κλασικό χρυσαφί μαύρισμα. Το χρώμα των ματιών και των μαλλιών είναι σημαντικό. Το δέρμα των ξανθών ατόμων που ανήκουν στον φωτότυπο 3 ή όσα έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια γερνά ταχύτερα από ό,τι τα μελαχρινά άτομα με σκούρα μάτια υπό συνεχή έκθεση στον ήλιο.
Συνιστώμενος δείκτης προστασίας SPF: 30 ή 50

Αυτή η ομάδα αποτελείται από άτομα με σκούρο δέρμα και καστανά μαλλιά, τα οποία καίγονται σπάνια από τον ήλιο. Μαυρίζουν γρήγορα καθώς το δέρμα τους περιέχει πολλή μελανίνη.
Συνιστώμενος δείκτης προστασίας SPF: 20 ή 25

Αυτός ο φωτότυπος ονομάζεται μεσογειακός τύπος. Πρόκειται για άτομα με σκούρο δέρμα τα οποία καίγονται πολύ σπάνια από τον ήλιο, ενώ μαυρίζουν πολύ γρήγορα. Αποκτούν σκούρο μαύρισμα.
Συνιστώμενος δείκτης προστασίας SPF: 20 ή 25

Αυτή η ομάδα αποτελείται από άτομα με μαύρο δέρμα και σκούρα μάτια, με εξαιρετική αντοχή στην έκθεση στον ήλιο. Μια αντηλιακή κρέμα με χαμηλό δείκτη προστασίας είναι επαρκής για τα άτομα αυτά.
Συνιστώμενος δείκτης προστασίας SPF: 10 (και 20 έως 25 για τα πιο ανοιχτόχρωμα μέρη του δέρματος).

Τι είναι το αυτομαύρισμα;

Αν θέλετε να μαυρίσετε χωρίς ήλιο ή να παρατείνετε το μαύρισμά σας στο σπίτι, το αυτομαυριστικό αποτελεί καλή λύση. Το δραστικό συστατικό του αυτομαυρίσματος είναι η διυδροξυακετόνη (ή DHA), η οποία χρωματίζει το επιφανειακό στρώμα του δέρματος και απομακρύνεται σταδιακά με επιφανειακή οξείδωση της μελανίνης στην επιφάνεια του δέρματος - σε αντίθεση με τη συσσώρευση μελανίνης, όπως συμβαίνει κατά το φυσικό μαύρισμα. Συνήθως, συνδυάζεται με ερυθρουλόζη, ένα δραστικό συστατικό φυτικής προέλευσης που εξομαλύνει το χρώμα.

Ποιο Autobronzant πρέπει να επιλέξετε;

Αν θέλετε γρήγορα ορατά αποτελέσματα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε προϊόντα Autobronzant που θα σας δώσουν μαυρισμένη επιδερμίδα μέσα σε λίγες ημέρες. Το προοδευτικό αυτομαύρισμα μπορεί επίσης να αποτελεί καλή επιλογή για άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα που φοβούνται την υπερβολική αντίθεση.

Πώς να εφαρμόσετε σωστά το Autobronzant;

Η εφαρμογή του Autobronzant μπορεί να είναι δύσκολη: υπάρχει κίνδυνος να αφήσει αντιαισθητικά σημάδια κι ένα αφύσικο αποτέλεσμα.

Καλές συνήθειες

Καλές συνήθειες

  •  Για πιο ομοιόμορφη εφαρμογή, εφαρμόστε το Autobronzant εναλλάσσοντας χέρια και χρησιμοποιώντας ολόκληρη την επιφάνεια και των δύο χεριών.
  • Μην αφιερώνετε πολύ χρόνο σε περιοχές με πιο παχύ δέρμα, όπως τα γόνατα και οι αγκώνες. Εφαρμόστε προηγουμένως λίγη λοσιόν σώματος για να αραιώσετε το Autobronzant στα σημεία αυτά.
  • Αποφύγετε την εφαρμογή Autobronzant στις φτέρνες.
  • Όπου είναι εφικτό, κάντε απολέπιση μία μέρα πριν από την εφαρμογή του Autobronzant.
  • Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά την εφαρμογή.

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η υγιής λάμψη μιας διατροφής πλούσιας σε β-καροτένιο

Τα καρότα όχι μόνο σας κάνουν να αισθάνεστε καλά, αλλά και να δείχνετε καλά! Οι τροφές που είναι πλούσιες σε β-καροτένια (εκτός από τα καρότα, μπορείτε να τα βρείτε σε πορτοκάλια, ντομάτες και πιπεριές) βοηθούν το δέρμα σας να διατηρεί ένα ανοιχτό χρώμα το χειμώνα και να μαυρίζει όταν (επιτέλους) βγει ο ήλιος.

Σολάριουμ: προσέξτε τους κινδύνους

Ο ήλιος είναι «ελλιπής» και ο χειμώνας είναι μακρύς... Μπαίνετε στον πειρασμό να κάνετε μια μικρή συνεδρία σολάριουμ για να χαρίσετε στον εαυτό σας μια υγιή λάμψη και να χαρίσετε λίγο πιο σκούρο χρώμα στην επιδερμίδα σας. Όμως, τα σολάριουμ μπορεί να είναι επικίνδυνα για το δέρμα υπό λάθος συνθήκες και η τεχνητή υπεριώδης ακτινοβολία είναι τέσσερις φορές πιο τοξική από τη φυσική υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί κυρίως ακτίνες UVA, οι οποίες ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος και, εν μέρει, για την αύξηση του κινδύνου μελανώματος. 

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1 473x473

Ήλιος και μαύρισμα: έχετε τον νου σας για κρυμμένους εχθρούς

Ο ήλιος δεν είναι πάντα εκεί που τον περιμένεις... Ίσως σας εκπλήξει το γεγονός ότι δεν κινδυνεύετε από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου μόνο όταν απολαμβάνετε ξαπλωμένοι την παραλία! Το δέρμα σας εκτίθεται επίσης στον ήλιο όταν βρίσκεστε στην πόλη. Για παράδειγμα, ενώ τα παράθυρα του αυτοκινήτου ή του σπιτιού σας φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία UVB, επιτρέπουν τη διέλευση ορισμένης ποσότητας UVA.

Και η σκιά μπορεί να είναι και αυτή απατηλή. Η έμμεση ακτινοβολία αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, ειδικά αν βρίσκεστε σε περιβάλλον που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία (χιόνι, ανοιχτόχρωμη άμμος, νερό). Γι' αυτό, είναι σημαντικό να προστατεύετε την επιδερμίδα σας όλο το έτος, όλες τις εποχές, για παράδειγμα με κρέμες προστασίας με χρώμα, οι οποίες προστατεύουν από τον ήλιο και ταυτόχρονα δίνουν στο δέρμα μια πινελιά χρώματος, όπως μια χρωματιστή κρέμα ή ένα μέικ-απ (συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου!). 

Οι τρεις τύποι ηλιακής ακτινοβολίας

  • Άμεση ακτινοβολία, η οποία ποικίλλει ανάλογα με το υψόμετρο, το γεωγραφικό πλάτος, την εποχή και την ώρα της ημέρας
  • Διάχυτη ακτινοβολία, η οποία διασκορπίζεται από ατμοσφαιρικούς παράγοντες, όπως τα σύννεφα, η ομίχλη και τα σωματίδια σκόνης
  • Ακτινοβολία που ανακλάται από επιφάνειες, η οποία ποικίλλει ανάλογα με το πόσο ανακλαστικές είναι οι επιφάνειες (χιόνι, άμμος, θάλασσα, γρασίδι κ.λπ.).

Μαζί, η άμεση, η διάχυτη και η αντανακλώμενη ακτινοβολία ονομάζονται συνολική ηλιακή ακτινοβολία. 

SUNLESS

Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΟ

Ενυδατικό Autobronzant - Μεταξένιο Gel

Σταδιακό, λαμπερό και φυσικό μαύρισμα για το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου και του σώματος.

 

Ανακαλύψτε περισσότερα
Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΟ
Επιστροφή στην κορυφή