Καρκίνος του δέρματος

Τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος αυξάνονται σε όλον τον κόσμο.
Κάθε 14 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται ένας καρκίνος του δέρματος παγκοσμίως. Το ένα τρίτο όλων των καρκίνων που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως είναι καρκίνοι του δέρματος και το 10% αυτών είναι θανατηφόροι. Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου του δέρματος: τα καρκινώματα, τα οποία είναι τοπικά κακοήθη, και τα μελανώματα, τα οποία μπορούν να εξαπλωθούν στο υπόλοιπο σώμα και αποτελούν τον πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνου του δέρματος.
Ποια είναι τα συμπτώματα, οι θεραπείες και οι διαγνώσεις για κάθε τύπο καρκίνου του δέρματος; Τι ρόλο παίζει ο ήλιος στην ανάπτυξη του μελανώματος και πώς μπορεί να προληφθεί;

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1 473x473

Τι είναι ο καρκίνος του δέρματος;

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί μια πολύ συχνή μορφή καρκίνου που προσβάλλει την επιδερμίδα. Ριζώνει στα μελανινοκύτταρα, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης, τα οποία διπλασιάζονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς μέχρι να προκαλέσουν όγκο. Αυτή η ανωμαλία των μελανινοκυττάρων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία UVA. Εάν εντοπιστεί νωρίς, ο καρκίνος του δέρματος είναι καλοήθης. Η αφαίρεση του καρκινικού ιστού πραγματοποιείται με τοπική χειρουργική επέμβαση. Εάν ο καρκίνος εντοπιστεί αργά, η πρόγνωση είναι χειρότερη, ιδίως εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν κάνει μετάσταση κι έχουν εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Ο ρόλος της ηλιακής ακτινοβολίας στον καρκίνο του δέρματος. 

Ο ήλιος έχει αθροιστική δράση στο δέρμα. Παρόλο που, όπως είδαμε, έχει κάποια οφέλη, ο ήλιος ενέχει επίσης πολλούς κινδύνους: ηλιακό έγκαυμα, αλλεργία στον ήλιο, γήρανση του δέρματος κ.λπ. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία έχει επίσης βλαβερές συνέπειες με τη μορφή βλάβης του DNA. Εάν η βλάβη που προκαλείται από τον ήλιο είναι εξαιρετικά εκτεταμένη και συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Οι ακτίνες του ήλιου περιλαμβάνουν το υπεριώδες φως (UV). Οι UVC είναι οι πιο επικίνδυνες ακτίνες, ωστόσο εμποδίζονται από το στρώμα του όζοντος. Οι ακτίνες UVB επηρεάζουν τα κύτταρα της επιδερμίδας, ενώ οι ακτίνες UVA μπορούν να φτάσουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και να προκαλέσουν βλάβες στο DNA. Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε ένας νέος εχθρός για το δέρμα: η ακτινοβολία του ορατού φωτός (γνωστό ως μπλε ορατό φως υψηλής ενέργειας). Αυτές οι ακτίνες είναι επιβλαβείς επειδή επιτίθενται σε όλα τα συστατικά των κυττάρων: λιπίδια, πρωτεΐνες και DNA. Οι βλάβες συσσωρεύονται μακροπρόθεσμα, εξ ου και η απόλυτη ανάγκη, από άποψη δημόσιας υγείας, να προστατεύεστε όσο το δυνατόν νωρίτερα ηλικιακά και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σας. 

av_solaires_cancer-peau_3-types_1x1   473x590

Διαφορετικές μορφές καρκίνου του δέρματος

Υπάρχουν διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος, με δύο κύριους τύπους:

  • Τα καρκινώματα, τα οποία είναι τοπικά κακοήθη και για τα οποία η χειρουργική επέμβαση αποτελεί συνήθως επαρκή θεραπεία, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου απαιτούνται ογκολογικές θεραπείες (90% των καρκίνων του δέρματος),
  • Τα μελανώματα, όπου τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται γρήγορα κι έχουν την τάση να εισβάλλουν στο υπόλοιπο σώμα, εάν η βλάβη αφαιρεθεί πολύ αργά: πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνου.
20-gouttes_logo_eta le don d_apaiser_ft carre

Οι διαφορετικοί τύποι καρκινώματος

Ακτινική υπερκεράτωση

Η ακτινική υπερκεράτωση (ΑΚ) αποτελεί προκαρκινική βλάβη που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Αναπτύσσεται σε εκτεθειμένα σημεία του δέρματος. Αυτό θεωρείται το πρώτο στάδιο που οδηγεί σε ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, όπως το πλακώδες καρκίνωμα.

Ποιος επηρεάζεται;

Η ακτινική υπερκεράτωση είναι πιο συχνή σε άτομα που εκτίθενται πολύ στον ήλιο, όπως οι ναυτικοί και οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές και βουνά. Στην Ευρώπη, πάσχει το 15% των ανδρών και το 6% των γυναικών.

Πώς προκύπτει;

Οι ακτινικές κερατώσεις εμφανίζονται σπάνια ως μεμονωμένη βλάβη: εξαπλώνονται ευρέως σχηματίζοντας τα λεγόμενα καρκινικά πεδία. Στην αρχή είναι πολύ μικρές για να γίνουν αντιληπτές, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν πάντα πολύ περισσότερες αόρατες βλάβες από ό,τι ορατές στο δέρμα. Έπειτα, εξελίσσονται σε εμφανείς τραχιές φολιδωτές κηλίδες, με χρώμα το οποίο μπορεί να ποικίλλει από κόκκινο έως καφέ. (Πηγή: Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος, Ευρωπαϊκό Δερματολογικό Φόρουμ)

Θεραπεία

Χειρουργική αφαίρεση, εφαρμογή ξηρού πάγου ή υγρού αζώτου ή τοπική φαρμακευτική αγωγή. 

av_solaires_cancer_keratose-actinique_16x9_473_430

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Το Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων (SCC) είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του δέρματος. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα επιθετικό καρκίνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα καρκινώματα πλακωδών κυττάρων προκαλούνται από τη χρόνια έκθεση στο ηλιακό φως. Το SCC αποτελεί ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ανώμαλων κερατινοκυττάρων. Το 40-60% των καρκινωμάτων πλακωδών κυττάρων προκύπτουν από μη επεξεργασμένες ακτινικές κερατώσεις.

Ποιος αποκτά SCC;

Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και άτομα που εργάζονται σε ιδιαίτερα εκτεθειμένα επαγγέλματα (αγρότες, ναυτικοί, οικοδόμοι κ.λπ.). Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 1.800 ανθρώπους προσβάλλεται από SCC.

Πώς προκύπτει;

Αυτός ο τύπος καρκίνου χαρακτηρίζεται από μια επίμονη τραχιά κόκκινη πλάκα με ακανόνιστα άκρα. Μπορεί επίσης να έχει μορφή στρογγυλεμένης ανοιχτής πληγής, με ανάγλυφα άκρα. Περίπου το 2-10% των καρκινωμάτων από πλακώδη κύτταρα εξαπλώνονται εν συνεχεία στο λεμφικό σύστημα και γίνονται απειλητικά για τη ζωή. 

Θεραπεία

Χειρουργική θεραπεία, χημειοθεραπεία που εφαρμόζεται μέσω του δέρματος και από του στόματος ή ογκολογικές θεραπείες, σε περίπτωση εξάπλωσης του καρκίνου.

av_solaires_cancer-peau_carcinome-epidermoide_16x9

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) αποτελεί τον πιο κοινό αλλά λιγότερο επιθετικό τύπο καρκίνου του δέρματος - και όλων των καρκίνων σε όργανα. Συνήθως προκαλείται από συνδυασμό σωρευτικής και έντονης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και περιστασιακής έκθεσης. Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα αναπτύσσονται από τα βασικά κύτταρα του δέρματος στο βαθύτερο στρώμα της επιδερμίδας.

Ποιος αποκτά BCC;

Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 1.500 ανθρώπους προσβάλλεται από BCC. Προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και είναι πιο συχνό στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Πώς προκύπτει;

Αυτός ο τύπος καρκίνου εμφανίζεται με τη μορφή οζιδίων, κηλίδων, πληγών ή ανώμαλων δερματικών εξογκωμάτων κόκκινου ή ροζ χρώματος σε πολύ συγκεκριμένα σημεία: πρόσωπο, λαιμό, χέρια κ.λπ. Μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αισθητικές βλάβες εάν αναπτυχθεί, αλλά συνήθως δεν εξαπλώνεται σε άλλα όργανα και μόνο σπάνια απειλεί τη ζωή. (Πηγή: Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος, Ευρωπαϊκό Δερματολογικό Φόρουμ)

Θεραπεία 

Στην περίπτωση επιφανειακών όγκων, η χειρουργική επέμβαση είναι η προτιμώμενη θεραπεία, ωστόσο ο γιατρός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τοπική φαρμακευτική αγωγή.

Μελάνωμα

Το μελάνωμα αποτελεί τον πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνου του δέρματος. Αποτελεί το 5% των καρκίνων του δέρματος και το 1% των κακοήθων όγκων.

Το μελάνωμα αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα έντονης έκθεσης στον ήλιο (ηλιακό έγκαυμα) και όχι ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας συσσωρευμένης έκθεσης στον ήλιο, ενώ τείνει να εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Ο όγκος μπορεί να εμφανιστεί σε προϋπάρχουσα ελιά ή σε νέα. Προέρχεται από τα μελανινοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη. Το μελάνωμα εξαπλώνεται σχετικά νωρίς σε άλλα όργανα μέσω μετάστασης.

av_solaires_cancer-peau_melanome_16x9 473x590

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

Πώς διαγιγνώσκεται το μελάνωμα;

Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνά ως καφέ ή πολύχρωμη, ασύμμετρη, ακανόνιστη κηλίδα ή εξόγκωμα, η οποία αυξάνεται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου ενώ δεν έχει δυσάρεστη αφή. Μπορεί να ξεκινήσει ως επίπεδο και στη συνέχεια να γίνει πιο εμφανές. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μην έχει χρώμα. Η ομοιότητά του με μια ελιά μπορεί μερικές φορές να δυσκολέψει τη διάγνωση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε δερματολόγο ώστε να πραγματοποιηθεί βιοψία. (Πηγή: Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος).

Το σημείο εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του μελανώματος, το φύλο του ατόμου και τον φωτότυπό του. Γενικά, τα κακοήθη μελανώματα εντοπίζονται στα κάτω άκρα, στον κορμό, στο κεφάλι και σπανιότερα στα άνω άκρα στα λευκά άτομα, ενώ τα πέλματα και οι βλεννογόνοι είναι πιο συχνά για τη μαύρη φυλή.

Αν και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες (χημικοί, φυσικοί, φαρμακευτικοί, διατροφικοί, ιογενείς), η έντονη και επαναλαμβανόμενη έκθεση ορισμένων σημείων του σώματος στον ήλιο φαίνεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην εμφάνιση μελανωμάτων. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να προστατεύεστε από τον ήλιο, τηρώντας τους κανόνες έκθεσης και επιλέγοντας καλή προστασία, ιδίως τα άτομα που ανήκουν στους φωτότυπους 1 και 2 τα οποία έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε μελανώματα: η πρόληψη από μόνη της δεν αρκεί για να καθυστερήσει την εμφάνιση όγκων.

Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες θεραπείας. Οι μεταγενέστερες διαγνώσεις απαιτούν πιο εκτεταμένη θεραπεία για πρόληψη της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων στο σώμα. Η πρόληψη από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη αυτού του τύπου καρκινικού όγκου.
Η θεραπεία του μελανώματος ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης: Τα μελανώματα σταδίου Ι και ΙΙ αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση. Τα μελανώματα σταδίου ΙΙΙ αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση και μερικές φορές με αναστολείς τύπου Braf/Mek ή ανοσοθεραπεία. Τα μελανώματα σταδίου IV αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση, αναστολείς τύπου Braf/Mek ή ανοσοθεραπεία.

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Ηλιακό έγκαυμα και συχνή έκθεση στον ήλιο: προσοχή!

Το δέρμα σας θυμάται τα πάντα, όπως ένα φιλμ φωτογραφικής μηχανής, από πολύ μικρή ηλικία. Όσον αφορά το ηλιακό έγκαυμα, έχετε επομένως μια «ποσόστωση» την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβείτε. Είναι γενικά αποδεκτό ότι χρειάζονται 10 έως 15 χρόνια υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο για να προκληθεί καρκίνος. Φροντίστε λοιπόν το ηλιακό κεφάλαιό σας!

Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μελανώματος, θα πρέπει να μάθετε να παρακολουθείτε στενά τις κρεατοελιές σας. Οι μελαγχρωματικές κηλίδες (και οισπίλοι) θεωρούνται ύποπτες όταν παρουσιάζουν ασύμμετρες αλλαγές στην υφή, το περίγραμμα και το χρώμα. Εάν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

Η δέσμευση της Eau Thermale Avène για πρόληψη του καρκίνου

Η δέσμευση της Eau Thermale Avène για πρόληψη του καρκίνου

Η Eau Thermale Avène έχει δεσμευτεί να συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος για ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και πρόληψη των καρκίνων του δέρματος. Κι εδώ και 30 χρόνια, χάρη στη μοναδική της τεχνογνωσία σε ό,τι έχει να κάνει με τη φωτοπροστασία, η Eau Thermale Avène εργάζεται για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας και απόδοσης προϊόντων αντηλιακής φροντίδας, τα οποία εγγυώνται βέλτιστη προστασία.

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Επιστροφή στην κορυφή