Τα οφέλη και οι βλάβες του ήλιου στο δέρμα σας

Περιεχόμενα

Τα οφέλη και οι βλάβες του ήλιου στο δέρμα σας

Φυσική φωτοπροστασία και ο ρόλος της μελανίνης

Το δέρμα είναι ήδη σε θέση να αμυνθεί «από μόνο του» ενάντια στην επιθετικότητα των ακτίνων UV. Οι τρίχες, ο φραγμός του κερατοειδούς και ο φραγμός της μελανίνης είναι μερικά από τα μέσα που διαθέτει το δέρμα για να αμύνεται. Η μελανίνη, μια φυσική χρωστική ουσία του δέρματος που παράγεται από τα μελανινοκύτταρα, τα κύτταρα που ειδικεύονται στο μαύρισμα, διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με τον φωτότυπό του.  Η μελανίνη αποτελεί το πιο ανεπτυγμένο φωτοπροστατευτικό σύστημα του σώματος: απορροφά περισσότερο από το 90% των υπεριωδών ακτίνων UV που περνούν από το στρώμα του κερατοειδούς.

Η μελανίνη απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες για να τις εμποδίσει να διεισδύσουν στα βαθύτερα, πιο ευάλωτα στρώματα του δέρματος. Όταν υπάρχει πολλή μελανίνη, τα κερατινοκύτταρα αυξάνονται και το στρώμα του κερατοειδούς παχαίνει

Αυτή η χρωστική άμυνα ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά όσο πιο χρωματισμένη είναι η επιδερμίδα, τόσο καλύτερα αντιστέκεται στην επιθετικότητα του ήλιου. Είναι επίσης σημαντικό να προστατεύετε τον εαυτό σας με άλλους τρόπους.

 

av_solaires_mefaits_uv_peau_1x1

 

Σε μικρές ποσότητες, ο ήλιος είναι ευεργετικός: είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία έχει καίριο ρόλο στην ασβεστοποίηση των οστών.

Οι ακτίνες UVB του ήλιου προάγουν τη σύνθεση της βιταμίνης D, του κύριου παράγοντα για ανάπτυξη των οστών. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες, όπως ραχίτιδα, ψωρίαση, έκζεμα και ίκτερο. 

Η έκθεση στον ήλιο για 10 έως 15 λεπτά, 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, είναι αρκετή για να εξασφαλίσετε κάλυψη των αναγκών σας σε βιταμίνη D και να αποτρέψετε την εμφάνιση ραχίτιδας - είναι επίσης ευεργετική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης στους ηλικιωμένους.

Τα οφέλη του ήλιου

 

Παθαίνω αλλεργία στον ήλιο κάθε χρόνο, από την πρώτη φορά που βγαίνω στον ήλιο. Ξεθωριάζει μετά από μια εβδομάδα αν χρησιμοποιώ καθημερινά την αντηλιακή κρέμα μου.

Emilie38 ετών

Υπάρχουν διάφορες μορφές αλλεργίας στον ήλιο, και το καλοήθες καλοκαιρινό ηλιακό έγκαυμα είναι το πιο κοινό. Εκδηλώνεται ως ερυθρότητα, ένα ξέσπασμα μικρών, ελαφρώς ανυψωμένων κόκκινων σπυριών ή βλατίδων και αίσθηση κνησμού στα σημεία όπου το δέρμα σας έχει εκτεθεί στον ήλιο. Συχνότερα, εντοπίζεται σε εκτεθειμένες περιοχές όπως το ντεκολτέ, οι ώμοι, τα χέρια, το πίσω μέρος των χεριών και τα πόδια.

Κατανοώντας την αλλεργία στον ήλιο 

Οι ηλιακές κηλίδες, επίσης γνωστές ως «σημάδια από τον ήλιο» ή «σημάδια γήρανσης», αποτελούν ένα από τα πιο ορατά αποτελέσματα της γήρανσης του δέρματος. Είναι το αποτέλεσμα της εναπόθεσης μελανίνης στην επιδερμίδα ή στο χόριο. Πρόκειται για μια κοινή μορφή υπερμελάγχρωσης που εμφανίζεται ως μικρές, επίπεδες, σκουρόχρωμες περιοχές με ανοιχτό καφέ έως μαύρο χρώμα. Αυτά τα σημάδια από τον ήλιο εντοπίζονται στις περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο: το πρόσωπο, ο λαιμός, οι ώμοι, το ντεκολτέ, οι βραχίονες και το πίσω μέρος των χεριών.

Μάθετε περισσότερα για τα σημάδια από τον ήλιο

Πιθανώς να έχετε ακούσει αυτή την έκφραση να χρησιμοποιείται από δερματολόγους χωρίς να γνωρίζετε πραγματικά τι σημαίνει. Όταν μιλάμε για το «ηλιακό κεφάλαιο» ή για την ικανότητά μας να προστατευόμαστε από τις βλάβες του ήλιου, αναφερόμαστε στην ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που μπορεί να αντέξει το δέρμα χωρίς να υποστεί βλάβες (π.χ. πρόωρη γήρανση ή καρκίνο του δέρματος). Η ικανότητα αυτή καθορίζεται γενετικά κατά τη γέννηση, δεν μπορεί να ανανεωθεί και εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον φωτότυπό σας. Η ικανότητά μας να αντέχουμε τις βλάβες του ήλιου δεν είναι απεριόριστη, γι' αυτό και πρέπει να την προστατεύουμε: μέχρι τα 20 χρόνια, έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει το 50% της ικανότητάς μας.

  • <span class="ezstring-field">av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4</span>
  • <p>1: &Upsilon;&pi;&omicron;&delta;&epsilon;&rho;&mu;&#943;&delta;&alpha;- 2: &Chi;&#972;&rho;&iota;&omicron;- 3: &Epsilon;&pi;&iota;&delta;&epsilon;&rho;&mu;&#943;&delta;&alpha;- 4: &Alpha;&nu;&tau;&eta;&lambda;&iota;&alpha;&kappa;&#972;</p>
    1: Υποδερμίδα- 2: Χόριο- 3: Επιδερμίδα- 4: Αντηλιακό
  • <p>1: &Upsilon;&pi;&omicron;&delta;&epsilon;&rho;&mu;&#943;&delta;&alpha;- 2: &Chi;&#972;&rho;&iota;&omicron;- 3: &Epsilon;&pi;&iota;&delta;&epsilon;&rho;&mu;&#943;&delta;&alpha;- 4: &Alpha;&nu;&tau;&eta;&lambda;&iota;&alpha;&kappa;&#972;</p>

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ορισμένες θεραπείες αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή πριν από την έκθεση. Αυτό ονομάζεται φωτοευαισθητοποίηση. 

Μάθετε περισσότερα

av_solaires_uvb_coups-de-soleil_1x1

 

 

Το ηλιακό έγκαυμα (ή ηλιακό ερύθημα) είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος η οποία προκαλείται από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία. Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί εγκαυμάτων ηλιακού ερυθήματος. Η σοβαρότητα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του δέρματος ή τον φωτότυπο, την ατομική ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία, τους γενετικούς παράγοντες, τη διάρκεια και τη συχνότητα έκθεσης, καθώς επίσης την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Κατανόηση των διαφορετικών βαθμών ηλιακού εγκαύματος

Η μάσκα εγκυμοσύνης ή μέλασμα, οφείλεται σε υπερπαραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που είναι υπεύθυνη για το χρώμα της επιδερμίδας, από τα μελανινοκύτταρα. Προσβάλλει κυρίως (αλλά όχι μόνο) τις έγκυες, όπου εκδηλώνεται από τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μάσκα εγκυμοσύνης

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1_1620_1620

Εάν ανησυχείτε για την έκθεση στον ήλιο και τους κινδύνους που ενέχει, υπάρχουν αποδεδειγμένες μέθοδοι για "μαύρισμα χωρίς ήλιο». Μια λύση είναι η εφαρμογή ενός αυτομαυριστικού προϊόντος που χρωματίζει το επιφανειακό στρώμα του δέρματος.

Ο ήλιος είναι ψεύτικος φίλος της ακμής. Ενώ στεγνώνει τα ξεσπάσματα ακμής με την αρχική πάχυνση του δέρματος, το φραγμένο δέρμα «εξομαλύνεται» λίγες εβδομάδες μετά την έκθεση στον ήλιο, απελευθερώνοντας ξανά την περίσσεια σμήγματος (αυτό είναι γνωστό ως φαινόμενο υποτροπής της ακμής). 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ακμή και τον ήλιο

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να βλάψει ο ήλιος το δέρμα. Το υπεριώδες φως μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, θάνατο. Η έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη. Στο δέρμα προκαλεί ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση, αλλεργίες και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, καρκίνο (μελάνωμα και καρκίνωμα). Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφύγετε τον κίνδυνο της ηλιακής βλάβης είναι να μην εκθέτετε το δέρμα σας σε αυτόν.

av_solaires_uva_peau_seche_rides_1x1_473_473

Εκτός από την υπεριώδη ακτινοβολία, ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα έναν νέο εχθρό για το δέρμα: την ακτινοβολία ορατού φωτός (με τη μορφή ορατού μπλε φωτός υψηλής ενέργειας). Αυτός ο τύπος ακτινοβολίας είναι επιβλαβής επειδή προσβάλλει όλα τα κυτταρικά συστατικά: λιπίδια, πρωτεΐνες και DNA. Η βλάβη επέρχεται μακροπρόθεσμα, εξ ου και η απόλυτη ανάγκη, από άποψη δημόσιας υγείας, να προστατεύεστε όσο το δυνατόν νωρίτερα και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής σας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μπλε φως

av_solaires_lumiere-bleue_1x1_473_473

Το ένα τρίτο όλων των καρκίνων που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως είναι καρκίνοι του δέρματος και το 10% αυτών είναι θανατηφόροι. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πολλαπλασιασμός καρκινικών κυττάρων στο δέρμα. Προκαλείται από μια αλλαγή στη γενετική σύνθεση των κυττάρων του δέρματος, τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται με υψηλό ρυθμό, προκαλώντας όγκο.

Καρκίνος του δέρματος

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1_473_473

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

Όχι, η πιο ζεστή ώρα της ημέρας είναι μεταξύ 12 και 4 το απόγευμα. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Ναι! Η ακτινοβολία UVB προάγει τη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει ενεργά στην ασβεστοποίηση των οστών.

Όχι. Το δέρμα θυμάται τα πάντα και είναι πιθανό να παθαίνετε έγκαυμα στο ίδιο σημείο του δέρματος με την προηγούμενη φορά κάθε φορά που εκτίθεστε στον ήλιο. Τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο μελανώματος.

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο, ωστόσο δεν πρέπει να παραλείψετε να φοράει το παιδί σας μπλουζάκι, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου.

Όχι! Πρέπει να επαναλαμβάνετε συχνά την εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας ώστε να παραμείνετε προστατευμένοι, ειδικά έπειτα από εφίδρωση, κολύμπι ή σκούπισμα με πετσέτα. Είναι επίσης σημαντικό να εφαρμόζετε την αντηλιακή κρέμα 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.

Οι ακτίνες UVB είναι εξίσου επικίνδυνες με τις ακτίνες UVA. Και οι δύο προκαλούν γήρανση του δέρματος και ανάπτυξη καρκίνου. Σε αντίθεση με τις UVB, οι οποίες προκαλούν ηλιακό έγκαυμα, οι ακτίνες UVA επηρεάζουν το δέρμα χωρίς κανένα εμφανές σημάδι αυτού.

Όχι. Προστατεύεστε από τις ακτίνες UVA και UVB αλλά και από τις βλαβερές επιπτώσεις τους (μελαγχρωματικό δερματικό εξάνθημα που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο και, μακροπρόθεσμα, γήρανση του δέρματος), ωστόσο δεν εμποδίζεται απαραιτήτως και η διαδικασία μαυρίσματος. Έπειτα από αρκετές ημέρες σταδιακής έκθεσης στον ήλιο, θα αποκτήσετε ένα ωραίο μαύρισμα που διαρκεί πολύ καιρό χωρίς να έχετε καεί..

Τα σύννεφα εμποδίζουν μόνο ένα μικρό μέρος των ηλιακών ακτινών. Ακόμα και με συννεφιά μπορεί να περάσει έως και το 95% των υπεριωδών ακτινών UV. Έτσι, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί!

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το μαύρισμα δεν προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα. Επιπρόσθετα, το μαύρισμα δεν εμποδίζει τις ακτίνες UVA, οι οποίες ευθύνονται μακροπρόθεσμα για τον καρκίνο του δέρματος.

Ο ιός του έρπητα βρίσκεται σε αδρανή κατάσταση στις νευρικές απολήξεις κάτω από το δέρμα. Ως αποτέλεσμα κόπωσης, έντονων συναισθημάτων, εμμήνου ρύσεως και ήλιου, ο ιός «ξυπνάει» και προκαλείται ένα τοπικό ξέσπασμα: τότε είναι που ενδέχεται να πάθετε έρπητα ζωστήρα. Για να αποφύγετε μια έξαρση του ιού, προστατέψτε τα χείλη σας με ένα προϊόν περιποίησης χειλιών υψηλής προστασίας.

av_sun care_intense protect 50-_social_25_post_3282770141214_hd

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

Το εξαιρετικά ευρέος φάσματος αντηλιακό απαντά στα πιο υψηλά πρότυπα για το δέρμα, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον. Ανακαλύψτε τη σειρά
Επιστροφή στην κορυφή