Μάσκα εγκυμοσύνης

Τι είναι η μάσκα εγκυμοσύνης;

Γνωστή και ως μέλασμα, η μάσκα εγκυμοσύνης επηρεάζει σχεδόν αποκλειστικά τις εγκύους.

Συμπτώματα της μάσκας εγκυμοσύνης

Η μάσκα εγκυμοσύνης αποτελεί κατάσταση του δέρματος που εμφανίζεται ως ακανόνιστου σχήματος κηλίδες χρωστικής σε πρόσωπο (μέτωπο, μύτη, ζυγωματικά ή πάνω από τα χείλη), λαιμό ή ντεκολτέ. Η μάσκα εγκυμοσύνης εμφανίζεται σε ορισμένες εγκύους μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μπορεί να διαρκέσει μέχρι μετά τον τοκετό ή μέχρι να γίνει το μωρό έξι μηνών.

 

av_solaires_taches-brunes_1x1 473x473

Αιτίες του μελάσματος

Η μάσκα εγκυμοσύνης οφείλεται σε υπερπαραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που είναι υπεύθυνη για το χρώμα της επιδερμίδας, από τα μελανοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που σχετίζονται με το μαύρισμα, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση υπερλειτουργίας. Η ορμονική αναστάτωση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη και την αύξηση των επιπέδων των ορμονών, ιδίως των οιστρογόνων, είναι υπεύθυνη γι’ αυτή την υπερβολική παραγωγή μελανίνης. Ο τύπος και το σημείο έκθεσης στις ακτίνες του ήλιου παίζει επίσης ρόλο στην εμφάνισή της. Να γνωρίζετε ότι ακόμη κι ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ηλιακής ακτινοβολίας είναι αρκετό για να προκαλέσει την εμφάνιση μάσκας εγκυμοσύνης. Γενετικοί παράγοντες μπορεί και αυτοί να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της μάσκας εγκυμοσύνης (φωτότυπος, οικογενειακό ιστορικό κ.λπ.). 

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1 473x473

Ποιος επηρεάζεται από τη μάσκα εγκυμοσύνης;

Σε αντίθεση με το όνομά της, δεν υποφέρουν μόνο οι έγκυες από μάσκα εγκυμοσύνης.

Οι έγκυες επηρεάζονται περισσότερο από τη μάσκα εγκυμοσύνης.

Στη Γαλλία, το 5% των εγκύων θεωρείται ότι πάσχει από μάσκα εγκυμοσύνης, ωστόσο η εμφάνισή της ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Οι σκουρόχρωμες γυναίκες επηρεάζονται γενικά περισσότερο από τη μάσκα εγκυμοσύνης σε σχέση με τις ανοιχτόχρωμες γυναίκες. Ο φωτότυπος κάθε ατόμου, δηλαδή το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών του, είναι αυτός που καθορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της δερματικής πάθησης. Οι πιο σκούροι φωτότυποι 4 και 5 επηρεάζονται περισσότερο. 

 

Εάν είχατε εμφανίσει μάσκα εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, θα πρέπει να παραμείνετε σε επαγρύπνηση και να μην παραλείπετε να προστατεύεστε με την κατάλληλη αντηλιακή κρέμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από μάσκα εγκυμοσύνης κινδυνεύουν να την εμφανίσουν ξανά σε μελλοντικές εγκυμοσύνες.

Ωστόσο, η πάθηση μπορεί να επηρεάσει και άνδρες.

Ορισμένοι άνδρες μπορεί και αυτοί να εμφανίσουν σημάδια από τον ήλιο στο πρόσωπό τους, τα οποία μοιάζουν με μάσκα εγκυμοσύνης. Αυτό ονομάζεται μέλασμα ή χλόασμα. Κι εδώ, μπορεί να οφείλεται στη χρήση οιστρογονικής θεραπείας, για παράδειγμα σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη, ή σε υπερβολική και πολύ συχνή έκθεση στον ήλιο. 

 

av_solaires_masque-de-grossesse_homme_1x1

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη μάσκα εγκυμοσύνης

Όπως συμβαίνει και με το ηλιακό έγκαυμα, επικρατεί ο τύπος «μηδενικός κίνδυνος = μηδενική έκθεση». Για πρόληψη της μάσκας εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να προστατεύεστε από τον ήλιο αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο, φορώντας καπέλο και χρησιμοποιώντας κατάλληλη αντηλιακή κρέμα υψηλής προστασίας. 

Θεραπείες για μάσκα εγκυμοσύνης

Θεραπείες για μάσκα εγκυμοσύνης

Το μέλασμα συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Εάν δεν συμβεί αυτό, μπορείτε να συμβουλευτείτε δερματολόγο ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει κρέμες αποχρωματισμού με βάση την υδροκινόνη. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί peeling αποχρωματισμού, δηλαδή μάσκα που αποτελείται από ενεργά συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση των διαταραχών της μελάγχρωσης του δέρματος.

 

Από την ίδια σειρά

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

Τα προϊόντα φροντίδας δέρματος Eau Thermale Avène έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το δέρμα και να σέβονται τους ωκεανούς

Compact Teinté SPF 50 Sable

Compact Teinté SPF 50 Sable

Μακιγιάρει - Προστατεύει - Χαρίζει ομοιόμορφη όψη

Compact Teinté SPF 50 Doré

Compact Teinté SPF 50 Doré

Μακιγιάρει - Προστατεύει - Χαρίζει ομοιόμορφη όψη

Επιστροφή στην κορυφή