Ήλιος και ακμή

av_solaires_acne_1x1 470x470

Οι επιδράσεις του ήλιου σε δέρμα με τάση ακμής

Η βελτίωση που παρουσιάζουν τα άτομα τα οποία έχουν δέρμα με τάση ακμής στην αρχή του καλοκαιριού είναι συχνά βραχύβια. Η έκθεση στον ήλιο έχει στην πραγματικότητα αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα με τάση ακμής. Οι μηχανισμοί αυτοί λειτουργούν με τέτοιον τρόπο ώστε να επιδεινώνουν την ακμή με καθυστέρηση.

Κερατινοποίηση

Αρχικά, οι υπεριώδεις ακτίνες βοηθούν στην ξήρανση του επιφανειακού στρώματος της επιδερμίδας και μαζί με αυτό τα βακτήρια P. acnes τα οποία είναι υπεύθυνα για την ακμή. Αυτό είναι γνωστό ως κερατινοποίηση του δέρματος, η οποία συνοδεύεται από σκλήρυνση των δερματικών κυττάρων. Η υφή του δέρματος φαίνεται πιο λεία και ομαλή και τα σπυράκια μειώνονται. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, το δέρμα παίρνει την εκδίκησή του και τα σπυράκια επανεμφανίζονται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ανάκαμψη της ακμής. Πώς λειτουργεί;   Επειδή το δέρμα είναι πιο παχύ, στην πραγματικότητα δυσκολεύεται να αποβάλει τα νεκρά κύτταρά του. Το σμήγμα και οι ακαθαρσίες του δέρματος είναι πιο δύσκολο να απομακρυνθούν και αρχίζουν να φράζουν τους πόρους, οδηγώντας σε περισσότερα μαύρα στίγματα και μικροκυστίδια τα οποία κινδυνεύουν από μόλυνση (όπως όταν φράζουν οι αποχετεύσεις και δεν μπορούν πλέον να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να απομακρύνουν τα απόβλητα). Η καλοκαιρινή ζέστη και ο ιδρώτας δεν βοηθούν: ο ιδρώτας δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που σχετίζονται με την ακμή.

 

av_votre-peau_cicatrisation_acne_1x1 473x473

Ο ρόλος των σμηγματογόνων αδένων

Παρόλο που το δέρμα σας φαινόταν ξεκούραστο και η ακμή σας ήταν σε ύφεση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, στην πραγματικότητα εξακολουθούσε να δέχεται επιθέσεις. Στην πηγή του, το δέρμα στερείται λιπιδίων και αρχίζει να υπερπαράγει σμήγμα για να αντισταθμίσει την έλλειψη αυτή. Η υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων μπορεί να οδηγήσει σε σπυράκια, μαύρα στίγματα και μικροκυστίδια, γι' αυτό και η ακμή τείνει να υποτροπιάζει μετά την καλοκαιρινή περίοδο. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι στον ήλιο τα κύτταρα δεν σταματούν να παράγουν σμήγμα: απλά παγιδεύεται στην παχύτερη επιδερμίδα. Όταν η επιδερμίδα σταματά αυτή την προστατευτική διαδικασία, απελευθερώνει όλο το σμήγμα που είχε αποθηκευτεί σε περίσσεια.

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Με την υιοθέτηση ορισμένων καλών συνηθειών, θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη του ήλιου και ταυτόχρονα να φροντίζετε το δέρμα σας με τάση ακμής.

Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ώστε να μην επιδεινώσετε την ακμή σας. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή/και η ακατάλληλη αντηλιακή προστασία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα μελάγχρωσης, ενώ τα άτομα με ακμή ή ουλές ακμής είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε υπερμελάγχρωση. Τουλάχιστον, αποφεύγετε τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. και τηρείτε όλους τους κανόνες έκθεσης στον ήλιο. Τα σολάριουμ πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, καθώς προάγουν την πάχυνση του δέρματος.

Χρησιμοποιείτε κατάλληλη αντηλιακή προστασία

Για να περιορίσετε τους κινδύνους υπερμελάγχρωσης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αποτελεσματική αντηλιακή προστασία προσαρμοσμένη στο δέρμα με τάση ακμής, με μη λιπαρή και μη-φαγεσωρογόνο σύνθεση. Μια ελαφριά υφή, όπως ένα τζελ ή υγρό, είναι ιδιαιτέρως κατάλληλη για δέρματα με τάση ακμής. Και όπως με κάθε έκθεση στον ήλιο, θυμηθείτε να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας τουλάχιστον κάθε 2 ώρες και μετά το μπάνιο, το στέγνωμα με πετσέτα ή την εφίδρωση.

Μην ξεχνάτε να πλένετε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ με ένα μικυλλιακό νερό ή τζελ καθαρισμού με ουδέτερο pH, για να απομακρύνετε τους ρύπους και την περίσσεια σμήγματος στην επιφάνεια. Μπορεί επίσης να εφαρμόζεται στο δέρμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα απολέπιση ή μάσκα, για να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να αποτρέπει το φράξιμο των πόρων αργότερα. Μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική ενυδάτωση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξάλειψη των τοξινών.

 

  • <span class="ezstring-field">av_solaires_acne_application_produits_4x5_368x460</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_acne_soleil_4x5_v1_368x460</span>
  • <span class="ezstring-field">av_votre-peau_cicatrisation_acne_4x5_368x460</span>

ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Cleanance Solaire Αντηλιακό Προσώπου SPF 50+

  • 90%: εξαιρετικά ελαφριά υφή¹
  • 91%: μακράς διάρκειας ματ αποτέλεσμα¹
  • 96%: το δέρμα δεν κολλάει¹

Εξαιρετικά υψηλή αντηλιακή προστασία για πρόσωπα με ευαίσθητο, λιπαρό δέρμα με τάση για ατέλειες.

¹% που συμφωνούν. Δοκιμή χρήσης καταναλωτών, 64 άτομα ηλικίας μεταξύ 12 και 58 ετών (μέση ηλικία 30 ετών), εφαρμογή για 22 ημέρες, τουλάχιστον 2 εφαρμογές την ημέρα.

Ανακαλύψτε περισσότερα
ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Επιστροφή στην κορυφή