Κανόνες για την έκθεση στον ήλιο

av_solaires_exposition_plage_1x1

Γιατί η έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη;

Όταν βγαίνετε στον ήλιο, είτε στην παραλία είτε στην πόλη, για μια ώρα ή για ολόκληρο το απόγευμα, παίρνετε πάντα ένα ρίσκο. Και υπάρχουν πολλά: ηλιακό έγκαυμα, αλλεργία στον ήλιο, γήρανση του δέρματος με μορφή σημαδιών από τον ήλιο, ή ακόμη χειρότερα, καρκίνο του δέρματος... Γι' αυτό, είναι σημαντικό να επιλέγετε προσεκτικά την αντηλιακή προστασία σας και τη διάρκεια της παραμονής σας στον ήλιο, ακολουθώντας παράλληλα μερικούς βασικούς κανόνες για ασφαλή έκθεση στον ήλιο.

Οι κανόνες της έκθεσης στον ήλιο

Ανάλογα με το πλαίσιο και τον τύπο της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία ποικίλλει ανάλογα με το υψόμετρο, το γεωγραφικό πλάτος, την εποχή και την ώρα της ημέρας, συνιστάται να προστατεύεστε από ΟΛΕΣ τις ηλιακές ακτίνες (αν και οι ακτίνες UVB αποτελούν την κύρια αιτία πρόκλησης ηλιακών εγκαυμάτων)

Κανόνας 1: επιλέξτε τη σωστή ώρα για να βγείτε στον ήλιο

Κατά το «ηλιακό μεσημέρι», δηλαδή από τις 12 μ.μ. έως τις 4 μ.μ., επιλέξτε τη σκιά! Αυτή είναι η ώρα που ο ήλιος βρίσκεται στην κορύφωσή του, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο του ουρανού: είναι η στιγμή που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πιο έντονη και επομένως πιο επικίνδυνη. Αποφύγετε να βγείτε στον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Κανόνας 2: προστασία μέσω ενδυμάτων

Η κάλυψη με ρούχα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Γι' αυτό, μη τσιγκουνεύεστε τα ρούχα και τα αξεσουάρ: φορέστε μπλούζα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Αυτός είναι ο νικηφόρος συνδυασμός για προστασία των ώμων, της κορυφής του κεφαλιού και των ματιών σας. Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια, η οποία δύναται να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όρασης (π.χ. καταρράκτη). Μόνο ένα πράγμα πρέπει να θυμάστε: σκιά και γυαλιά ηλίου από μικρή ηλικία!

Κανόνας 3: χρήση αντηλιακής κρέμας

Για να προστατεύσετε το δέρμα σας, επιλέξτε ένα καλό προϊόν αντηλιακής προστασίας, με υψηλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, ή SPF, το οποίο ταιριάζει στον φωτότυπο και στον τύπο του δέρματός σας (ευαίσθητο, δυσανεκτικό ή εύθραυστο). Εάν τα θέλετε όλα αυτά, θα πρέπει επίσης να επιλέξετε αντηλιακή προστασία που διαθέτει ανόργανα και οργανικά αντηλιακά φίλτρα, είναι ανθεκτική στο νερό και τον ιδρώτα, υποαλλεργική και χωρίς άρωμα. Εφαρμόστε την αντηλιακή προστασία σας σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού και του πίσω μέρους των χεριών, και (το πιο σημαντικό) θυμηθείτε να την εφαρμόζετε ξανά τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, αλλά κάθε φορά που κολυμπάτε, σκουπίζεστε ή ιδρώνετε. 

Κανόνας 4: παραμείνετε ενυδατωμένοι!

Στον ήλιο, ζεσταίνεστε πολύ πιο γρήγορα. Για να αποφύγετε την ηλίαση και την αφυδάτωση, θυμηθείτε να πίνετε άφθονο νερό. Με ή χωρίς ανθρακικό, είτε παγούρι ή μπουκάλι, δεν έχει σημασία - αρκεί να θυμάστε να το πιείτε!

Κανόνας 5: όλα με μέτρο

Ο ήλιος μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα σας, γι' αυτό μην το παρακάνετε. Τα διαλείμματα μεταξύ της έκθεσης στον ήλιο επιτρέπουν στο δέρμα να «πάρει μια ανάσα» προτού βγείτε ξανά στον ήλιο. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε το ηλιακό κεφάλαιό σας και τις σωρευτικές επιδράσεις του ήλιου.

 • <p>&Kappa;&alpha;&nu;&#972;&nu;&alpha;&sigmaf; 2</p>
  Κανόνας 2
 • <p>&Kappa;&alpha;&nu;&#972;&nu;&alpha;&sigmaf; 3</p>
  Κανόνας 3
 • <p>&Kappa;&alpha;&nu;&#972;&nu;&alpha;&sigmaf; 4</p>
  Κανόνας 4

ΦΙΛΙΚΕΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πότε δεν πρέπει να βγαίνετε στον ήλιο (καθόλου)

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο με κάθε κόστος στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Όταν ο ήλιος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του,
 • Όταν δεν έχετε επαρκή αντηλιακή προστασία,
 • Για μωρά και μικρά παιδιά, το δέρμα των οποίων είναι πιο ευαίσθητο από το δικό μας,
 • Εάν έχετε ηλιακό έγκαυμα που δεν έχει επουλωθεί ακόμα,
 • Εάν λαμβάνετε φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία (όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή αντιβιοτικά).

Αυτοί οι κανόνες πρέπει να εμπεδώνονται στα μικρότερα παιδιά από μικρή ηλικία, ενώ πρέπει να τηρούνται ακόμη πιο σχολαστικά για παιδιά με πιο εύθραυστο δέρμα.

Από την ίδια σειρά

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ

Τα προϊόντα φροντίδας δέρματος Eau Thermale Avène έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν το δέρμα και να σέβονται τους ωκεανούς

Αντηλιακό Σπρέι SPF 50+

Αντηλιακό Σπρέι SPF 50+

Προστατεύει

SPF 50+ Γαλάκτωμα

SPF 50+ Γαλάκτωμα

Προστατεύει

Intense Protect 50+

Intense Protect 50+

Προστατεύει - Ενυδατώνει

Επιστροφή στην κορυφή